İzmir’de Öğrenci Olmak

Tercihler açıklandı! Egenin incisi İzmir’de okumak için hazır mısın? Türkiye’nin en kalabalık 3. şehri İzmir, her mevsimde farklı güzellikleri ve olanaklarıyla bir öğrenci şehri olma ünvanını hak ediyor. Aklında birçok soru olabilir, fakat hiç korkma çünkü Youthall ekibi senin yanında! Belki ilk kez geleceğin bu şehirde sen alışana kadar ilk zamanlarını kolaylaştıracak bilgiler sunan bu rehber, umarız işine yarar!  Bu rehberde; İzmir’de yaşam nasıl? Ulaşım nasıl? Nerelerde sosyalleşebilirsin? hatta alışveriş, yeme içme imkanları çeşitliliğine kadar her şey var. Hadi şimdi birlikte İzmir’i keşfedelim! 🙂

İzmir’de Ulaşım İmkanları

izmirde ulaşım

İzmir’de ulaşım için birçok seçeneğin bulunmakta ve bunların çoğunu İzmirim Kart ile yapabilirsin!  İzmirim Kart ve öğrenci kartı hakkında detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsin! Eskiden daha sakin ve trafiksiz bir şehir olsa da, İzmir de metropolleşmeden nasibini aldı. Fakat bu bir sorun değil! Trafiğe girmeden de kullanabileceğin çeşitli rotalarıyla seni birçok imkan bekliyor!

İzmir; metro, izban, otobüs (ESHOT), dolmuş, tramvay, deniz ulaşımı (İZDENİZ), taksi hizmetleri ve birçok bisiklet rotası ile sayısız hattın olduğu bir şehir.

İzmirim Kart Nedir?

İzmir’de bulunan dolmuş ve taksi hariç neredeyse bütün ulaşım araçlarında geçerli bu kart ile ulaşımını rahatça yapabilirsin. Üniversite öğrencileri için indirimli hali bulunan bu kart ulaşım dışında teleferiklerde, Sasalı Doğal Yaşam Parkı girişinde, parklardaki akıllı tuvaletlerde, buz pistlerinde ve BİSİM (belediye bisikletleri) için de kullanılabilir. Ayrıca 90 dakika içerisinde kartını tekrar kullandığın takdirde ücretsiz aktarma olanağında bulunuyor.

İzmirim Karta dolum yaptırabileceğin bayilere göz atmak için buraya basabilirsin!

İzmirim Kartına online dolum işlemi yapmak için buraya basabilirsin!

Otobüs seferleri hakkında detaylı bilgiye ulaşmak için ve İzmirim Kartına online para yüklemek için telefonuna ESHOT Mobil uygulamasını indirmeyi unutma!

Vapur Seferleri Hakkında Bilgiye İzdeniz web sayfasından ulaşabilirsin. 

İzmir’de Konaklama ve KYK Yurtları

izmirde konaklama

İzmir’de konaklamak için KYK yurtları, özel yurtlar veya kiralık evler tercih edilmektedir. KYK yurtları bütün şehirlerde olduğu gibi aynı fiyata tabi tutulmaktadır ve şehir genelinde birçok KYK yurdu seçeneği vardır. Her üniversiteye yakın veya üniversitenin içinde birçok özel yurt olanağı bulunmaktadır. Ayrıca genel olarak üniversitelerin çevresinde kiralamak için 1+1 eşyalı öğrenci evi seçenekleri mevcuttur. Bunun yanı sıra belediyenin özel yurtları da bulunmaktadır.

İzmir’de Öğrencilerin Sosyalleşebileceği Mekanlar

İzmirde sosyalleşebileceğin birçok olanak bulunmakta. Bornova’da bulunan üniversite öğrencilerini daha çok Küçükpark, Forum Bornova ve Yaşar Üniversitesi’nin arkasında bulunan cafe ve restoran pasajlarında bulmak mümkün. Güzelyalı ve Urla taraflarında olan üniversite öğrencileri ise sahil kıyısında, İnciraltı Kent Ormanında, İstinyePark İzmir’de, Urla sanat sokağında veya Çeşme’de geziyor olabilirler! 🙂 Karşıyaka tarafında ise Bostanlı ve Mavişehirdeki mekanlar şu an çok popüler! Tabii meşhur Kordon ve Alsancak akşamlarını da unutmamak gerek.

Konser ve gösteri gibi etkinliklere katılmak için birçok alternatif mevcut. Örneğin; 

  • İzmir Arena’da yıl içerisinde birçok festival gerçekleşmekte,
  • Soldout Performance Hall ve Hangout Performance Hall yıl içinde birçok popüler sanatçıyı ağırlamakta,
  • İzmir’in önemli resim galerilerinden biri olan Arkas Sanat Merkezini takip etmeyi de unutma!
  • Ayrıca birçok cafe, restoran ve avm’de de etkinlik ve konsere rastlamak mümkün!

Daha çok klasik müzik, tiyatro ve opera gibi etkinlikler için de uğrayabileceğin bir çok mekan mevcut. Örneğin;

  • Ahmet Adnan Saygun Sanat Merkezinde klasik müzik dinleyebilir,
  • Bornova Kültür Ve Sanat Merkezinde opera ve bale gösterilerine katılabilirsin! Etkinliklere İzmir Devlet Opera ve Balesinden ulaşabilirsin.
  • Peki bu etkinliklere aynı zamanda Efes Antik Kentinde de katılabileceğini söylesem ne dersin? Bunun için İKSEV etkinliklerini takip etmeyi unutma!

Etkinlikleri daha iyi takip etmek için etkinliğin düzenleneceği mekanların Instagram sayfalarını takip edebilirsin. Özellikle belediye iş birliği ile düzenlenen etkinlikler için instagramda @izbbkultursanat hesabına göz atabilirsin! Ayrıca yıl içerisinde İzmir Caz Festivali, Urla Enginar Festivali gibi birçok festival düzenlenmektedir.

Öğrencilerin Mutlaka Uğraması Gereken Alışveriş Yerleri

izmirde alışveriş mekanları

İzmir rahat alışveriş yapabileceğiniz dükkanların yanı sıra birçok kapalı ve açık alışveriş merkezini de bulunduruyor. Biz de ihtiyaçlarınızı karşılaman için uğrayabileceğin en yakın alışveriş mekanlarını senin için derledik!

Bornova

Bornova da içinde IKEA ve 5M Migros da bulundurun Ege Üniversitesi kampüsünün arkasındaki Forum Bornova avm de kıyafet, teknoloji ve kozmetik alışverişi gibi aklına gelebilecek her şey mevcut. 

Küçükpark ve Bornova Merkez de birçok butik, hırdavatçı, kitapçı ve ev aletleri gibi ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğin mağazalar bulunmakta.

Konak

Tarihi Kemeraltı Çarşısı turistik açıdan da ziyaret edilmesi gereken bir yer olmakla birlikte birçok mağaza, kafeterya ve hana ev sahipliği yapıyor. Burada ayrıca her türlü kırtasiye ürününü de bulabilirsin!

Alsancak içinde bulunan Sevgi Yolundan üniversite kitaplarını daha indirimli bir şekilde bulabilir veya 2. el olarak satabilirsin. Kıbrıs Şehitlerine doğru dükkanlarda kaybolup kendini bir anda Kordon çimlerde bulabilirsin. 🙂

Karşıyaka

Bostanlı Pazarı (Bospa), çarşamba günleri tıklım tıklım dolan bir pazar. Taze meyve-sebzenin yanı sıra, ünlü markaların ihraç fazlası ürünlerinin satılması ile popülerlik kazanmış bir yer. Erken saatlerde gitmeni tavsiye ederiz!

Mavişehir bölgesinde arka arkaya dizilmiş 3 avm yani Egepark, Mavibahçe ve Hilltown üçlüsü. Bu üçlü çok güçlü, aradığınız birçok ürünü burada bulabilirsin.

Balçova

İstinyepark, İzmir’e yeni açılan ve daha çok lüks markaların bulunduğu fakat içerisinde her türlü mağazanın olduğu, eğlenceli bir alışveriş merkezi.

Mavişehirde olduğu gibi burada da arka arkaya dizilmiş bir avm sokağı bulunmakta: Agora avm, Balçova Kipa, Palmiye avm, Egepark Balçova. 

Outletler

İzmirdeki en popüler outletlerden biri olan Optimum Outlet Gaziemir içinde 1 gün dolaşsanız da bitmeyecek bir yer. Bir başka outlet olan Westpark Outlet ise bir başka alternatif.


İzmir’de İklim Şartları

izmirde iklim

Dışarıdan İzmir’e ilk defa gelecek birisi, İzmir’i genellikle “her daim sıcak” olarak bilir. İzmir yazları çok sıcak ve nemli bir havaya sahip olsa da, kışları yağmurlu ve sert bir soğuğa sahiptir. Kar yağmasa da soğuktan dışarıda durulamayacak zamanlar çokça olmaktadır. Sonbahar ve ilkbaharda ise öğlenleri çok sıcak, sabah ve akşamları da soğuk olması ile ünlüdür. Tam bir tişört-ceket şehri! Bu sebeplerle gelmeden önce bavuluna kalın kıyafetlerini de koymayı unutma! 🙂 

Umarız senin için hazırladığımız bu rehber, şehirdeki ilk günlerinde sana yardımcı olur. İzmir’i seveceğinden ve burada harika anılar biriktireceğinden eminiz. Youthall ekibi olarak sana keyifli ve başarılı bir üniversite hayatı diliyoruz.


İlginizi çekebilir: Antalya’da Öğrenci Olmak

Youthall’u takip et iş ve staj ilanlarını da kaçırma!

Bir yanıt yazın