Bir Start-Up’ta Staj Yapmanın Size Kazandırabileceği 8 Şey

Bir start-up’ta staj yapmak kurumsal firmalarda staj yapmaktan oldukça farklı bir tecrübedir. Gerek birlikte çalışacağınız insanlar gerek içinde bulunacağınız ekosistem gerekse yapacağınız işler normal bir staj programına göre fazlasıyla çeşitli olacaktır. Sizin için bu çeşitlilik içinde tecrübe edebileceğiniz 8 şeyi derledik;

1- Şirket CEO’suyla birebir çalışırsınız

Kurumsal bir firmada çalışırken bir CEO ile bırakın konuşmayı karşılaşmanız bile pek olası değildir. Oysa bir start-up’ta staj yaparken şirket CEO’suyla dirsek dirseğe çalışırsınız. (Bazen gerçekten dirsek dirseğe çalışırsınız çünkü start-up ofisleri fazla büyük değildir. :))

2- Çalıştığınız departmanın başına geçersiniz

Bir stajyer olarak kendi ünvanınızı belirlediğinizi düşünün. İsterseniz “Head of Marketing” olun ister “CMO”. Zaten bir start-up’ta kimse ünvanınızın ne olduğu çok fazla umursamayacaktır.

3- Erken kalkmak gibi bir derdiniz olmaz

Birçok start-up stajyeri için bir start-up’ta staj yapmanın en iyi kısmı bu. Her gün takım elbise giymeniz, gömlek ütülemeniz, ayakkabı fırçalamanız gerekmez. Harika değil mi?

4- Herkese “hanım, bey, majesteleri” diye hitap etmeniz gerekmez

“Ayşe Hanım, size send ettiğim maili forwardlama şansınız oldu mu?” Start-up’ta staj yaparken böyle bir cümle duyma şansınız yok. Start-up’lar samimi ortamlardır ve gereksiz resmiyet barındırmaz. Kendinizi kasmanız ve rol yapmanıza gerek olmaz.

5- Sıkı çalışır ama fazlasıyla da eğlenirsiniz

Kurumsal şirketlerde bir başarı –eğer kutlanıyorsa- nasıl kutlanır? Rahatsız edici düzeyde resmi bir akşam yemeğiyle. Peki ya bir start-up’ta? Pizza partisi! Start-up’lar eğlencelidir güvenin bize.

6- Ofisin dizaynına karışabilirsiniz

Sadece içinde bulunduğunuz küçük kareyi değil ofisin her tarafını değiştirme şansınız var. Tabi patronunuz gelip sizin astığınız posterin üzerine kendi posteri asmazsa. 🙂

7- İstediğiniz kadar abur cubur yiyebilirsiniz

Birçok start-up ofisinde masanın üzerinden jelibon, çikolata, gofret eksik olmaz. Çok sevgili CEO’nuzun sponsorluğunda tabi ki. 🙂

8- Şirket sizin olur

Start-up’larda staj yaparken hissettiğiniz aidiyet duygusu içinizi ısıtacaktır. Kurumsal şirketlerde sadece çarktaki bir dişli gibi hissederken start-up’larda gerçek değer gördüğünüzü hissedersiniz. Şirketinizi herkesten önce siz sahiplenirsiniz.

Bütün bunların dışında her start-up bir ailedir. “X firması ailesi” gibi samimiyetsiz bir slogan olarak değil gerçekten birbirini önemseyen ve birbirine değer veren üyelerden oluşur. Bir start-up’ta tanıyacağınız insanları ve edineceğiniz tecrübeleri iş hayatının başka hiçbir yerinde edinememeniz kuvvetle muhtemeldir.

Eğer sizde bir start-up’ta staj yapma şansını yakalamak istiyorsanız biz de youthall.com adresinden stajyer arıyoruz. :))

Youthall Fanatiği/Marmara İngilizce İktisat '18/Endeavor Fellow /Economics Club