Bilimsel Makalelere Ulaşabileceğiniz 5 Web Sitesi

Ödevlerde, projelerde ve akademik araştırmalarda olmazsa olmaz bir kaynak: Makaleler. Özellikle akademik araştırmalarda ve tez yazma süreçlerinde büyük önem taşıyan literatür taraması, birçok makalenin taranmasıyla veriler elde edilmesi anlamına geliyor. Aynı zamanda sınavlar için de büyük bir bilgi kaynağı olan makaleler, geçmiş ve güncel bilgileri anlamak adına da büyük bir öneme sahip. Peki, bilimsel makalelere nasıl ulaşabilirsiniz? Bilimsel makalelere ulaşabileceğiniz 5 web sitesini sizin için derledik!

Google Akademik (Google Scholar)

Google Akademik ya da diğer adıyla Google Scholar, aradığınız konuya dair birçok bilimsel makaleye ulaşabileceğiniz sitelerden biridir. Kullanımı çok kolay Google Akademik’te, aradığınız konuyla ilgili anahtar kelimeleri yazdığınızda karşınıza birçok dilde birçok makale çıkıyor. İsterseniz herhangi bir dil isterseniz Türkçe seçeneğiyle arama yapabilirsiniz, aynı zamanda makaleleri kitaplığınıza kaydedebilir ve kaynakça bilgilerine kolaylıkla erişebilirsiniz.

YÖK Tez (Ulusal Tez Merkezi)

Türkiye’deki üniversitelerde hazırlanan yüksek lisans ve doktora tezlerine ulaşabileceğiniz YÖK Tez, büyük bir arşive sahiptir. Siteye girdiğinizde tarama terimi olarak anahtar kelimeyi yazabilir ve tez türünü seçebilirsiniz, ardından ilgili sonuçlar karşınıza sıralanır. Buradan ilgili tezleri kolayca indirebilir ve detaylı bir literatür taraması yapabilirsiniz. Arayıp bulamadığınız bazı makaleler bazen tezlerin içinde yer alıyor olabilir veya bölümlerin özetlenmesiyle oluşturulmuş olabilir. Bulamadığınız makaleler için yazarının tez çalışmalarını kontrol edebilirsiniz.

Academia.edu

Türkiye’den ve dünyadan çeşitli üniversiteleri bünyesinde barındıran Academia, ilgili üniversitelerdeki ve dünyanın birçok yerindeki akademisyenleri takip etmenizi ve makalelerine ulaşmanızı sağlar. Çeşitli anahtar kelimelerin bildirimlerini açtığınızda o anahtar kelimelerle yayınlanan son makalelerden sizi haberdar eden Academia, aynı zamanda öğrenci ve araştırmacıların da makale paylaşımına açıktır.

DergiPark

Tübitak tarafından kurulan DergiPark, Türkiye’deki akademik hakemli dergilerin ve makalelerin elektronik ortamda yayınlandığı bir sitedir. Lisans ve lisansüstü düzeylerde birçok makaleye erişebileceğiniz DergiPark, arşivinde Fen Bilimleri ve Sosyal Bilimler ana başlıklarında olmak üzere birçok konuya dair dergi ve makale barındırmaktadır. Kullanımı oldukça kolay olan DergiPark’ta makalelerin kaynakça bilgilerine de kolayca ulaşabilirsiniz.

ResearchGate

Dünya genelinde kullanımı oldukça popüler olan ResearchGate, birçok makale ve teze ulaşabileceğiniz sitelerden biridir. Dünyanın birçok üniversitesinden akademisyenleri takip edebilir ve çalışmalarına ulaşabilirsiniz. Açık makalelere ücretsiz olarak, kapalı makalelere ise sahibine mesaj atarak izin almanız dahilinde erişebilirsiniz. Akademisyenlerin bir puan sistemine dahil olduğu ResearchGate’de bu puanlar, akademisyenin bilimsel çalışmalar açısından aktifliğini ve bilime katkısını ortaya koymaktadır.

Bilimsel makale sitelerini sıraladığımız içeriğimiz sayesinde araştırmalarınıza katkı sağlamayı umuyor ve iyi çalışmalar diliyoruz!

İlginizi çekebilir: Bilişsel Davranışçı Terapi Nedir? Uygulama Alanları Nelerdir?

Youthall’u takip et iş ve staj ilanlarını da kaçırma!

 

Youth Awards Blog Banner

Bir yanıt yazın