Uzaktan Bir İş İçin Görüşme Yaparken Kesinlikle Sormanız Gereken 5 Soru

Eğer uzaktan çalışarak sürecin başlayacağı bir iş görüşmesine katılıyorsanız, çalışmayı umduğunuz şirketin hem uzaktan çalışırken hem de normalde nasıl bir çalışma kültürünün olduğunu öğrenmenizde fayda vardır. Günümüzde pek çok uzmanın da belirttiği gibi uzaktan çalışma size pek çok şey sağlayabilir, tabii size uygunsa. Yöneticileriniz ve ekip arkadaşlarınızla doğru ve sağlıklı iletişim kurarak çalışmayı umduğunuz o pozisyon için gelin neleri sormanız gerektiğine şöyle bir göz atalım!

Normal ofis saatlerinde çalışıyor muyum? Cevap “evet” değilse o saat aralığını öğrenebilir miyim?

Eğer başvurduğunuz pozisyonun tam zamanlı çalışanı olacaksanız, home-office düzende ne tür bir esneklikle çalışacağınızı baştan öğrenmenizde yarar vardır. Şu anda şirketlerde saat ve gün bazında alışılmışın dışında, değişik tarzlarda çalışma programı düzenleri mevcut. Yeni ekibinizin programını ve sizinle ilgili beklentilerini çekinmeden sorabilirsiniz.

Kariyer koçlarına göre uzaktan çalışıyorsanız kendi çalışma saatlerinizi kendinizin belirleyeceği konusu yaygın bir yanılgıdan ibaret. Çoğu şirkette aynı ofiste olduğunuz gibi mesai saatleri sizi bekliyor, üstelik bu saatler yine tüm ekibinize bağlı olacak şekilde planlanıyor. İşin güzel tarafı ise İstanbul gibi kalabalık bir şehirde uzaktan çalışıyorsanız, normal zamanda yolda geçecek o saatleriniz yalnızca masanızdan koltuğunuza gidene kadarki 10 saniyeye düşüyor!

Ekibin yüzde kaçı uzaktan çalışıyor? Bu düzen sürekli mi?

İK veya işe alım yöneticisiyle konuştuğunuzda sorabileceğiniz, ekibin yapısıyla ilgili bu tür sorular; organizasyon kültüründe uzaktan çalışmanın normalleştirilip normalleştirilmediğini anlamanıza yardımcı olabilir.

Kimi şirketler tam bir home-office düzenine adapte olabilmişken bazı ekipler ya da departmanlar dönüşümlü olarak ofiste bulunmak zorunda kalabiliyor. Özellikle üretim ve Ar-Ge ekiplerinin fiziksel olarak iş başında olduğunu varsaydığımızda işi çok daha bilgisayar üzerinden yürütülen ekipler kendini evlerinden çalışmaya adapte ediyor. İşe başlamadan nasıl bir düzenin olduğunu, bu düzenin bu şekilde ne kadar süreceğinin öngörüldüğünü öğrenebilirsiniz.

Ekip nasıl iletişim kuruyor? İşleri beraber yürütmek için hangi araçları kullanıyorsunuz?

Bundan sonra gerçekleştireceğiniz tüm mülakatlarda kullanabileceğiniz güzel bir tüyo var sırada. Yönetici vasfındaki kişilerin ekiplerini yönetim tarzı ve bu dinamikler hakkında soru sormak her zaman akıllıca bir harekettir. Fiziksel olarak aynı ortamda bulunamadığınız zamanlarda yöneticiniz, meslektaşınız ya da herhangi bir ekip arkadaşınızla aranızda hızlı güncellemelere ihtiyaç olacaktır. Bu yüzden artık şirketler, bu tarz platformlarla herkesin birbirine hızlıca direktif ve feedback verebildiği iletişim ağını sağlayabiliyor. Tıpkı ofis ortamındaymışsınız gibi ekibinizle etkileşim ve erişim halinde olmak, kulağa güzel geliyor değil mi? Emin olun bu yöntem, mail atmaktan katbekat daha etkili!

Uzaktan Çalışanlara Nasıl Geri Bildirim Veriliyor?

Bir yöneticiden geri bildirim almak, genellikle bir ofis ortamında gayri resmi olarak gerçekleşir. Geçerken size uğrayıp iyi yapılmış bir iş için tebriklerini iletebilir, yeni bir projeyle ilgili beklentilerini kısaca aktarabilirler. Uzaktan çalışırken bu etkileşimin de kaybolması oldukça olası ve kolay.

Geri bildirimi nasıl alacağınızı en iyi öğrenmenizin yolu yine sormaktan geçiyor. Eğer gelen cevap, örneklendirme üzerinden ideal bir senaryoyla veriliyorsa bu kesinlikle artı puan. Olur da cevap gecikir ya da başka bir sürece doğru yönelirse uzaktan çalışma konusunda çalışanların gözünden olan bakış açısıyla çok ilgilenmediklerinin sinyallerini alabilirsiniz.

Ekip veya departman ne tür düzenli sosyal etkinliklere sahip?

Sosyal bir ekip kültürlerinin olup olmadığını öğrenmek için uzaktan çalışırken ekibi nasıl bir araya getirdiklerine dair küçük ipuçları yakalayabilirsiniz. Kendinizi biraz daha ekiple iç içe hissetmek isteyen bir çalışan olarak tanımlıyorsanız, bu etkinliklerin varlığı sizi biraz olsun rahatlatacaktır. Gelen cevap ofisteyken çıkılan öğle yemeklerinden öteye gitmiyorsa sizi tatmin edecek bir şirket kültüründen söz edilebiliyor diyemeyiz. Eğer cevap; uzaktan çalışma esnasında düzenlenen söyleşiler, online kahve sohbetleri, online workshoplar ya da hobi odaklı eğitimler gibi daha sosyal örneklerle çeşitlendiriliyorsa güzel haber! Tam da aradığınız noktada olabilirsiniz.

Gün geçtikçe artan tedbirler dolayısıyla daha fazla şirket uzaktan çalışmaya açık olduğu için görüşme yaptığınız iş pozisyonunun “doğru” uzaktan iş olup olmadığını belirlemek size düşüyor. Kişiden kişiye göre değişebilecek bu kavramı anladığınız her soru, bu kültürün size ve kariyerinize uygun olup olmadığını öğrenmek için görüşme sürecini yararınıza çevirecektir.

İlgini çekebilir: Dijital Etkinlikler Ne Fayda Sağlar? Neden Dijital Etkinliklere Katılmalısın?

Youthall’u takip et; dijital etkinlikleri, iş ve staj imkanlarını kaçırma!

 

Üniversite eğitimine Yıldız Teknik Üniversitesi ve Anadolu Üniversitesi'nde devam etmektedir. Yer aldığı öğrenci kulübünde çeşitli projelerin düzenlenmesinde rol almıştır. 2019 yılından beri Youthall ekibinde yer almaktadır.