Üniversiteye Yeni Başlayacaklar İçin 7 Tavsiye

Sınavlara girildi, sınavlardan çıkıldı; tercihler yapıldı, sonuçları açıklandı… Tam bir “Oh!” çekecekken bir anda üniversiteye yeni başlayacak olmanın stresi bedeninizi sarmaya başladı, değil mi? Öncelikle koca bir tebrikler ve hoş geldiniz! Bugünlere gelebilmek için iyisiyle kötüsüyle çocukluğunuzdan beri çabalamıştınız ve sadece bunun için bile bir aferini hak ediyorsunuz! Peki, tüm bu çabalarınız karşılığını fazlasıyla bulsun, içinizdeki stres biraz da olsa azalsın diye sizin için tavsiyelerimiz var desek? Dilerseniz vakit kaybetmeden sizin için derlediğimiz tavsiyelere bir göz atalım!

1. Soru Sormaktan Çekinmeyin

Büyük bir klişe olsa da özellikle biraz daha içe kapanık biriyseniz üniversitedeyken soru sormak sizin için eziyete dönüşebilir. Amfide ya da amfi olmasa dahi liseye kıyasla çok daha kalabalık bir sınıfın içerisinde el kaldırıp soru sormak daha zorlayıcıdır, bunu kabul ediyoruz fakat imkansız lafını asla! Aklınıza takılanları sormaktan çekinmeyin çünkü o dersteyseniz o dersten fazlasıyla faydalanmak da sizin hakkınız. Eğer bu haktan faydalanmayacaksanız neden yalnızca ders notu satın almayasınız ki, değil mi?

2. Tek Tip İnsandan Uzaklaşmaya Hazır Olun

Elbette lisenizdekilere benzer insanlar da karşınıza çıkacaktır fakat şu bir gerçek ki onların haricinde de birbirinden farklı insanlarla karşılaşacaksınız. Bu yüzden üniversitede ait hissedeceğiniz grubu bulmak sizin için daha yüksek bir olasılık olacaktır. Bunun için çaba sarf etmekten çekinmeyin!

3. Okullar Açılmadan Kazandığınız Okulu Gezin

Kazandığınız okul küçük bile olsa ilk gün tamamen yabancı bir yerde olmaktansa daha önceden en azından bir kez gördüğünüz bir yerde olmak sizi biraz daha güvende hissettirecektir. Bunun haricinde üniversitenin liseye kıyasla çok daha büyük bir yer olduğunu hesaba katarsak ilk günkü kaybolmaların az da olsa önüne geçebilmek için önceden keşfe çıkmak faydalı olacaktır. Ayrıca okulunuzda oryantasyon oluyorsa orada biraz vakit geçirmek de fena olmayacaktır.

4. İlk Günden En Yakın Arkadaşımı Bulamadım Diye Karaları Bağlamayın

İlk günden en yakın arkadaşınızı bulacaksınız ve dört-beş senenizi birlikte keyifle geçireceksiniz diye bir zorunluluk yok. Üniversitenin güzel taraflarından biri de her an birileriyle çok yakın olma ihtimalinizin olması. Ön yargılarınızı yıktığınız sürece birden fazla çok yakın arkadaşla üniversiteden mezun olabilirsiniz!

5. Öğretmenlerle Aranızı İyi Tutun

Her ne kadar kulağa ilkokul tavsiyesi gibi gelse de üniversitede öğretmenlerle aranızı iyi tutmak ilkokul ya da lisedekinden çok daha yararlı olacaktır. Hem öğretmenlerinizin sizlere sağlayabileceği staj vs. gibi kariyer ve akademik kariyer olanakları anlamında hem de ilgi alanları ve yönelimlerinizi dışarıdan bir göz olarak yorumlayıp size verebilecekleri dönüşlerle kariyerinizi şekillendirmeniz açısından iyi olacaktır. Bu yüzden en azından iki-üç kişi de olsa anlaşabildiğiniz öğretmenlerinizin olması tavsiyelerimizden bir diğeri!

6. İlk Hafta Dersler Hakkında Bir Değerlendirme Yapın

İlk hafta derslere girmek her ne kadar önemsiz gibi görülse de bize kalırsa ilk haftalar dönemin devamı için adeta bir fragman niteliğinde. Öğretmenin tarzını, sınav takvimini, alınacak kitapları, dersi alan kişi sayısını, dersin niteliğini hemen hemen kafanızda oluşturmanız için bir fırsat. Eğer tanışma dersi yapılmayan dersleriniz olursa da en kötü ihtimalle devamsızlığınızdan silinmemiş olur. Bu fırsatı değerlendirip değerlendirmemek sizin elinizde!

7. Kültürel Anlamda Tarzlarınızı Keşfedin

Unutmayın ki üniversite muhtemelen hayatınızın son eğitim yuvasıyken bir yandan da hayatınızın son tatil yeri olacak! Bu tatili iyi değerlendirmekte fayda var. Nelerden hoşlandığınızı keşfedin, bunları keşfetmek için farklı deneyimlerden kaçınmayın. Bu deneyimlerin sonuçları gün sonunda size dair çok fazla şeyi anlatacaktır! Lisedeyken derslerin telaşından yapamadıklarınıza bu dört-beş sene içerisinde yer verin. Bölümünüzden başka alanlara da ilgi duyuyorsanız onları da bu süreç içerisinde denemekten çekinmeyin!

Kısacası, üniversitenin hayatınızın farklı bir dönemini oluşturacağı kesin fakat bu farklılık sizi korkutmasın! Bir sürü insanla tanışırken bir yandan da kendinizle tanıştığınız keyifli yıllarınızın olması dileğiyle!

 

İlginizi çekebilir: 4 Farklı Öğrenme Stili: VARK Öğrenme Modeli Nedir?

Youthall’u takip et iş ve staj ilanlarını da kaçırma!

Youthall şirketler ile gençleri bir araya getiren profesyonel ağ ve yeni nesil işveren markası platformudur.

Bir yanıt yazın