4 Farklı Öğrenme Stili: VARK Öğrenme Modeli Nedir?

Kişilerin çeşitli özellikleri göz önünde bulundurularak oluşturulmuş farklı öğrenim stillerini içeren modelller mevcut. Öğrenme stillerinden hangisinin sana uygun olduğunu keşfetmenin ise çalışma hayatı dahil olmak üzere birçok alanda başarıyı yakalamanı sağlayacak ciddi etkileri söz konusu. Çeşitli öğrenme stillerini içerisinde barındıran bir model ise VARK modeli…VARK öğrenme stillerini detaylıca tanıyacağımız bu yazının sonunda kendin için en uygun öğrenme stilini seçebilirsin! Keyifli okumalar…

VARK modelinin ortaya çıkışı eski zamanlara dayanıyor… 1987 yılında Neil Fleming tarafından oluşturulan bu model insanlara öğrenmeyi öğrenmek yolunda rehber olmaya devam ediyor. VARK öğrenme stilleri ankete dayalı olmakla birlikte kişilerin tercih ettikleri öğrenme stillerini yansıtmaktadır. VARK öğrenme modelini oluşturan dört kategori ise; görsel öğrenme, işitsel öğrenme, okuma ve yazma, kinestetik öğrenme. Şimdi, VARK öğrenme modelini oluşturan dört öğrenme stilini detaylıca inceleme zamanı…

  • Görsel Öğrenme (Visual)

VARK öğrenme modelinin ilk stili olan görsel öğrenme ile en iyi öğrenen kişiler için gördükleri her resim, izledikleri her dizi ya da film oldukça akılda kalıcıdır. Ben bir görsel öğreniciyim diyorsanız, okul hayatındaki başarı da dahil olmak üzere öğrenme yolunda  grafik, tablo, video, diyagram gibi araçlar öğrenmeniz için oldukça etkili olabilir. Hatırlama sürecinde görselleri hafızanızdan geçiriyor, detaylara dikkat ediyor, duyduklarınızı hafızanızda görselliğe döküyorsanız, görsel öğrenme sizin öğrenme stiliniz olabilir.

  • İşitsel Öğrenme (Auditory)

Görsel öğrenmeye benzer olarak, işitsel öğrenen kişiler için öğrenmenin en etkili yolu dinlemektir. Her şeyi dikkatle dinleyen, dinlediklerini hafızasına kazıyan ve yeri geldiğinde direkt anımsayan kişiyseniz; işitsel öğrenme stili sizi yansıtıyor. Panel, münazara, söyleşi gibi ortamlar işitsel öğrenicilerin etkili öğrenebileceği alanlar olabilir.

  • Okuma ve Yazma (Reading & Writing) 

Okuyarak ve yazarak en etkili şekilde öğrenen kişiler bu kategoride yer almaktadır. Sürekli okuyan ve duyduklarını ya da okuduklarını yazıya dökmeden öğrenemiyorum diyen bir kişiyseniz bu öğrenme stilini tercih eden kişi olabilirsiniz.

  • Kinestetik Öğrenme (Kinaesthetic)

Kinestetik öğrenmeyi seçen bir kişiyseniz etkili öğrenme olabildiğince gerçekliği sağlamak ile mümkün olur. Kinestetik öğrenenler diğer bir deyişle deneyimleyerek öğrenen kişilerdir. Olay ya da durumları başkaları tarafından anlatılması ya da okuma yoluyla değil bizzat kendileri yaşayarak öğrenmeyi isterler.

VARK öğrenme modeli, kişilerin tercih ettikleri öğrenme stilini fark etmelerini sağlayarak başarı sağlamalarında yol gösterici olmaya devam ediyor. Her stili doğru kavramak, nasıl öğrendiğinizi anlamak ve bu doğrultuda sürdürülen eylemlerle gerçek başarıyı sağlamak mümkün.

İlginizi çekebilir: Bilimsel Makalelere Ulaşabileceğiniz 5 Web Sitesi

Youthall’u takip et iş ve staj ilanlarını da kaçırma!

 

Bir yanıt yazın