Pandemi Döneminde İş Hayatındaki Z Kuşağı Ne Durumda?

Kuşaklarla birlikte iş hayatı da değişiyor. Değişken, belirsiz, karmaşık ve muğlak olmayan iş hayatında bireylerin yeni yetkinlikleriyle birlikte iş hayatındaki verimlilikleri önemli bir hale geliyor. Duygusal farkındalık, dayanıklı olma ve problem çözme yetenekleri güçlü olan bireyler iş hayatının koşullarına daha iyi uyum sağlamayı başarıyor. Hep birlikte pandemi döneminde iş hayatındaki z kuşağı nasıl bir süreç geçirdi, inceleyelim!

Geçiş süreci ne kadar zorladı?

Evden çalışma, Zoom toplantıları ve çevrimiçi buluşmalar bu sene oldukça fazla duyduğumuz kelimelerdi. Teknolojiyle ilişkileri iyi ve son gelişmeleri takip eden bireyler bu tür uygulamalara daha hızlı yanıt verebilirken teknoloji bilgisi sınırlı olan bireyler bu dönemde oldukça zorlandı. Özellikle de küçük yaşlardan itibaren bilgisayar, telefon ve diğer iletişim araçlarıyla alakadar olan Z kuşağı, bu dönemde zaman ve enerji bakımından tasarrufa geçti fakat bu dönemdeki çalışma ortamının verimli geçebilmesi için yalnızca teknolojik yeterliliklere sahip olmak yetmiyor. Psikolojik dayanıklılık, işe odaklanma, dikkatin kısa sürede dağılmaması ve zaman verimliliği de oldukça önemli konular. Dünyada şirketler ve topluluklar tarafından en iyi iş gücü platformu olarak seçilen Ten- Spot, bu saydığımız özelliklerin son dönemlerde çalışanların verimliliğinin ölçülmesindeki en önemli konular olduğunu belirtti. Ten-Spot’a göre çalışanların sadece %13’ü evden çalışmada bir zorluk çekmedi ve süreci oldukça değerli geçirdi.

Pandeminin başında hepimiz yatağımızda yatarken veya koltuğumuzda otururken işlerimizi görmeye başladık. Bu durum bizleri tembelleştirmeye başlarken verimliliğimizi de bir o kadar azalttı. Dikkat dağıtıcı unsurların çevrelediği ev ortamında kendimize ait bir masamızın ya da bölümümüzün olmaması çalışma ortamı hissi uyandırmadığından dolayı bizleri iş hayatından oldukça uzaklaştırdı. Z kuşağının en büyük sorunlarından biri de zaman yönetimi ve planlaması oldu. Zamanın verimli kullanılamaması hem zaman kaybına yol açarken hem de iş ve ev hayatındaki ayrımı zorlaştırdı. Aynı zamanda, evden çalışmak sosyal Z kuşağı için çok zor bir dönem oldu çünkü kısa sürede sıkılabilen ve iş arkadaşlarıyla iletişim kurmaya alışkın Z kuşağı bir anda çevresinden koparak evde tek başına işlerini yürütür hale geldi. Bu da Z kuşağının iletişim becerilerini oldukça zayıflattı. Bu durumlardan dolayı birçok şirket, şirket çalışanları arasındaki iletişimi kuvvetlendirebilmek için Zoom üzerinden buluşma geceleri veya iş sonrası kısa sohbet molaları düzenledi.

Ruhsal olarak başladığımız noktada mıyız?

Pandemi döneminin Z kuşağı üzerinde yarattığı en önemli etkenlerden birisi de psikolojik ve ruhsal etkiler. Hem duygusal hem de fiziksel anlamda önemsenmesi gereken Z kuşağı bu dönemde bazı psikolojik sorunlar yaşadı. Kaygı ve stres bozukluğu, içe kapanma ve depresyon gibi etkilerin gözlemlendiği bu dönemde birçok birey derin düşünme, yoga ve terapi gibi yöntemlere başvurmayı tercih etti. Aynı zamanda bu dönem içerisinde sosyal medyaya olan bağımlılıklar da bir o kadar arttı. Bu dönemde Z kuşağının diğer bir yoğunlaştığı alan da eğitim oldu. Bireylerin hem kendini geliştirmek istemesi hem de işsiz kalma korkusu bu dönemdeki eğitimler üzerinde oldukça belirleyici bir etken oldu. Bu dönemde çevrimiçi ağlardaki eğitimlere ulaşmak oldukça kolay olduğu gibi kendimizi farklı alanlarda geliştirmemiz de mümkün hale geldi.

Sonuç olarak bağımsız, girişimci ve birçok yeniliğe açık Z kuşağı, diğer kuşaklardan oldukça farklı. Z kuşağının iş hayatından beklentileri rahatlık, çeşitlilik ve yenilik. Aynı zamanda farklılıklara saygılı, empati duygusu yüksek ve çevresine duyarlı Z kuşağını bu dönemde tanımak iş ortamındaki verimi artırabilmek için oldukça önemli. Z kuşağı yenilikçi olmayan iş ortamlarından kolayca uzaklaşabiliyor, bireylere ulaşamayan şirketleri tercih etmiyor ve tek bir doğru olduğunu kabul etmiyor. Esnek çalışma şartlarını, part-time veya uzaktan çalışmayı daha çok benimseyen Z kuşağını pandemi dönemi sonrası iş hayatının oldukça zorlayacağı öngörülüyor. Belirli kurallara tabi, çalışma saatleri belli, sabah 9 akşam 5 çalışma şartları Z kuşağına uymayacak ve bence de Z kuşağı ile birlikte zamanla bu kurallar da değişecek.

İlginizi çekebilir: Netflix’i Tüketenler için Alternatif Platform Önerileri

Youthall’u takip et iş ve staj ilanlarını da kaçırma!

 

Bir yanıt yazın