Metaverse Nedir? Metaverse İle Birlikte Hayatımızda Neler Değişecek?

Son zamanlarda özellikle Facebook’la birlikte adını duyurmaya başlayan kavram teknoloji dünyasında her geçen gün daha fazla popülerlik kazanıyor. Peki, nedir bu metaverse?

Aslında çok geniş bir kavram olan metaverse insanların internet aracılığıyla erişebileceği ortak sanal dünyayı temsil ediyor. İnsanların sanal gerçeklik yardımıyla kuracağı yepyeni bir dünya olarak düşünebiliriz. Bazı insanlar metaverse kavramını başka oyuncularla etkileşime geçebileceğiniz bir sanal gerçeklik dünyası olarak tanımlıyor fakat metaverse bundan çok daha fazlası olacak gibi duruyor. Blok zincir teknolojisi kullanılan farklı bir metaverse türünde insanlar kripto para kullanarak dijital arsalar satın alabiliyorlar. Yani teknolojide tamamiyle görülmemiş bir çağa ayak basacağız gibi duruyor.


Kimler Yatırım Yapıyor?

Metaverse konsepti bu alanda dünya devi olmak isteyen yatırımcıların oldukça dikkatini çekiyor. 

Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg geçtiğimiz temmuz ayında 5 yıl içerisinde Facebook’un bir sosyal medya şirketinden bir metaverse şirketine geçmeyi umduklarını söyledi.

Bu konsept ayrıca Silikon Vadisi’nde de fazlasıyla ilgi topladı. Microsoft da bu konu hakkında çalışmalar yaptığını belirtti. 


Metaverse İle Birlikte Hayatımızda Neler Değişecek?

Önümüzdeki 10-15 yıl içerisinde sanal dünya ile fiziksel dünya arasındaki çizgi yok olmaya oldukça yaklaşacak gibi gözüküyor. Bildiğimiz her şey, bu kavrama ayak uydurmak üzerine rotalarını yeniden belirleyecek. Çalışma düzenimizden tutun gittiğimiz konserler bile artık bambaşka bir yön alacak. 


Metaverse Nasıl Hayata Geçirilecek?

Metaverse aslında zaten hayatımızda olan bir kavram. Son zamanlarda artış gösteren kripto paralar, video konferanslar, sanal gerçeklik gibi durumlar buzdağının görünen kısmını oluşturuyor. Aslında hepimizin bütün kişisel bilgileri, nelerden hoşlanıp hoşlanmadığımız bilgisayarlarımızın veri datasında mevcut. İnsan bilgisayar etkileşimi, yapay zeka , internet gibi hayatımızın merkezinde uzun zamandır bulunan bu konseptler meta veri deposunu oluşturuyor. Bu konsept kullanıcılara kişiye odaklı bir deneyim sağlamayı amaçlıyor. 


Metaverse Ne Zaman Hayatımıza Girecek? 

Herkesin şimdiden ilgisini çeken “metaverse”ün ne zaman tamamiyle hayatımıza gireceğini herkes merak ediyor. 

Facebook Reality Labs’ın yöneticiliğini yapan Andrew Bosworth, bu ürünlerin çoğunun hayatımıza ancak 10-15 yıl sonra tamamiyle girebileceğini söylüyor ve böyle bir gerçekliği hayatımıza adapte etmek için karşımızda birçok engel bulunduğunu belirtiyor. Bundan 20 yıl sonra hayatımız şu an bildiğimizden çok daha farklı olabilir gibi duruyor. Kimileri için heyecan verici olan bu durum, kimilerini haklı olarak korkutuyor. Ne kadar ürkütücü de olsa, herkes gelecekte neler olacağını dört gözle bekliyor. Biz de metaverse ile ilgili yeni gelişmeleri merak ediyor ve ne kadar ürkütücü gelse de geleceğe heyecanla bakıyoruz.

İlginizi çekebilir: Big Data (Büyük Veri) Nedir? Big Datanın Kullanım Alanları Nelerdir?

Youthall’u takip et iş ve staj ilanlarını da kaçırma!

Bir yanıt yazın