Dijital Dönüşüm, Dijital Okuryazarlık ve Dijital Ekonomi!

Dijital teknolojilerin hayatımıza girmesiyle birlikte dijital dönüşüm kavramı da hayatımızın bir parçası oldu. Dijital dönüşüm kavramını sadece cihazların, uygulamaların dijitalleşmesi değil; iş modellerinin, iş yapış biçimlerinin ve iletişim biçimlerinin de dönüşerek dijitalleşmesi şeklinde açıklayabiliriz. Bu yazımızda, yine dijital dönüşümün bir sonucu olan dijital okuryazarlık başlığı altında dijital ekonomiden ve önemli kavramlarından bahsedeceğiz. Keyifli okumalar! 

Dijital Okuryazarlık Nedir? 

Dijital kaynaklara erişim ve bunları doğru şekilde kullanabilme yetkinliği olarak değerlendirilen dijital okuryazarlık kavramı, VUCA dünyasında ayakta kalmaya çalışan şirketlerin özenle üzerinde durması gereken bir kavram. 

Dijital Pazarlama Ve Algılanan Ürün Faydası

Fonksiyonel fayda, müşterilerin ihtiyaç analizleri doğrultusunda markaların bu ihtiyaçları giderebilme becerileri şeklinde açıklanabilir. Daha net bir şekilde ifade etmek gerekirse; mottolarında ya da tüm iletişim mesajlarında “Biz sizin bu ihtiyacınızı, rakiplerimizden farklı olarak onların gideremediği şu şekilde giderebiliriz…” şeklinde bir marka vaadiyle sunulur.

Marka vaatlerinin, marka özelinde sundukları hizmet biçimlerinde veya sundukları ürün çeşidiyle hangi sektörde olduklarına paralel olarak farklılaştırılmış olması çok önemlidir. Çünkü farklılaştırma, kişiselleştirme ve kişiye özel teklifler günümüz çağında müşteri kitlesinin değerli hissetmesini sağlayan önemli kavramlardandır. 

Markaların bir diğer sunduğu fayda ise duygusal fayda. Duygusal fayda daha çok müşterilerin bilinçaltına hitap eden ve hikaye anlatımı biçiminde sunulan fayda biçimidir. Günümüzde çok yoğun reklam mesajlarına maruz kalan müşteriler, dikkatlerini çekecek ve özelleştirilmiş mesajlara ihtiyaç duyarlar. Bu durumda storytelling olarak adlandırılan hikayeleştirme, duygusal fayda yaratmak amacı ile şirketler tarafından sıklıkla kullanılır. 

Deneyim Pazarlaması, Marka Sadakatinin Yerini Mi Aldı?

Bu noktada karşımıza Word Of Mouth Marketing (Ağızdan Ağıza Pazarlama) gibi dijital kavramlar çıkıyor. Müşterilerin bir anlamda markaların olumlu ya da olumsuz elçileri olması olarak da açıklayabileceğimiz bu etki, markaların kullandığı sadakat parametreleri arasında. 

Dijital Verileri Anlamak ve Anlamlandırmak

Dijital ekonomi, deneyim ve fayda üçlemesinde anlam ve anlamlandırma kavramlarından da bahsetmek gerekir. Yıllar içerisinde markaların değerlerinin açıklandığı listelere bakıldığında son yıllarda ilk 5 sırayı teknoloji şirketlerinin aldığını görüyoruz. Petrolden sonra en değerli hammadde olarak nitelendirilen dataya yatırım yapan, elde ettiği dataları doğru analiz edebilen, kendi kurumsal hedefleri ve stratejileri sonucunda bu datalardan doğru raporları çıkarabilen markalar yani kurumsal çeviklik göstererek dijital altyapılarını güçlendirebilen markalar bu çağda listenin üst sıralarında kalmaya devam edeceklerdir.

Peki, Markalar Dijital Altyapılarını Nasıl Güçlendirebilir?

  • Yapay zeka temelli ölçümlemeler, büyük veri analizleri ve müşterileri gerçek zamanlı anlayabilmek için yapılan çalışmalar kurumsal çeviklik için atılması gereken adımlardan. Kullanıcıların çeşitli dijital platformlarda yaptıkları işlemler yani bıraktıkları dijital ayak izlerini analiz etmek, müşteri segmentasyonu/pazar segmentasyonu çıkarabilmek ve bunun sonucunda kurumsal stratejiler oluşturabilmek şirketler için büyük önem taşıyor. 
  • Şirketler, müşteri içgörüsü (customer insight) elde ederek, müşterileri bireysel olarak analiz etmeli ve sonucunda müşteri haritası (customer map) oluşturmalıdır. Bu tahminler ve modellemeler, şirketlerin hedef kitlesinde ne gibi değişikliklere gitmeleri gerektiklerini belli edecektir. 
  • Müşterileri analiz etmek kadar içinde bulunduğumuz sektörü anlamak ve anlamlandırmak da önemlidir. Sektörü analiz etmek için anahtar kelime araştırması yaparak sektör trendlerini öğrenebilirsiniz. Bunu yaparken hedef kitlenizin alım gücünü ve kuşaklara göre sektörün yenilenme biçimini öğrenebilir etkili düzenlemeler yapabilirsiniz. 

Umuyoruz ki; müşteri faydası, markaların sunmuş olduğu rasyonel/duygusal faydalar, faydanın deneyime dönüşmesi, müşteri deneyiminin önemi, dijital ekonominin bileşenleri, hem tüketiciyi anlamanın hem de sektörü anlamanın önemi gibi konulardan bahsettiğimiz yazımız sizler için faydalı olmuştur.

İlginizi çekebilir: Grafik Tasarımcı Olunur Mu? Doğulur Mu?

Youthall’u takip et iş ve staj ilanlarını da kaçırma!

Bir yanıt yazın