Grafik Tasarımcı Olunur Mu? Doğulur Mu?

Bu sorunun cevabına geçmeden önce, grafik tasarımcının ne olduğuna ve ne iş ile uğraştığına değinmemiz gerekiyor. Buna ek olarak toplumda çok karıştırılan iki kavramı da açıklamadan geçemeyeceğiz. Ne mi bunlar? Grafik tasarımcı ve grafiker kavramları.

İlk olarak grafik tasarımcının ne olduğundan bahsedelim. 

Grafik Tasarımcı Nedir Ve Ne İş Yapar?

Grafik tasarımcılar, grafik sanatları ve güzel sanatlar bölümlerinden mezun olurlar. Bunun yanında grafik tasarımcı bir fikir bulur ve bu fikri, sahip olduğu bilgi ile uygulamaya koyar. İşini iyi yapan bir grafik tasarımcı hayal etmiş olduğu fikirleri estetik ve sanatsal olarak ele alır ve hayata geçirir. Okul hayatları boyunca birçok çizim yaparlar ve bu yapmış oldukları çizimleri de modelleme yöntemi ile birebir canlandırırlar. Bu sayede 3 boyutlu düşünme ve algılama alanlarını geliştirmiş olurlar. Buna en büyük katkıyı ise derslerde öğrenmiş oldukları bilgiler sağlar. 

Herkes grafik tasarımcı olabilir mi? Grafik tasarımcı olmak isteyenlerin hangi yeteneklere sahip olması gerekir?

Her iş pozisyonunda istenilen belli başlı yetenekler olduğu gibi, grafik tasarımcı olmak isteyenlerin sahip olması gereken yetenekler var. Bu iş alanına aday olan her birey kendine şu soruyu sormuştur “Evet. İstenilen bu özellik bende var.” Peki tam anlamıyla bu özelliğe sahip mi veya iş kolunda yapılması gereken görevleri başarılı bir şekilde yerine getirebilecek mi? Aşağıdaki 10 yeteneğe sahip olan kişilerin başarılı bir grafik tasarımcı profili oluşturduğu, bu alan ile ilgili uzmanlar tarafından aktarılmış.

Grafik tasarımcıların sahip olması gereken 10 yetenek

  • Yaratıcılık

İyi bir grafik tasarımcı, daha önceden yapılmış veya üzerine uğraşılmış bir iş ile ilgilenmez. O sahip olduğu yaratıcılık ile olmayanı üretir. İş verenlerinin fikirlerini, kendi hayal gücü ile şekillendirir ve çizimler ile göz önüne serer. 

  • Güçlü Görsel Algı

Grafik tasarımcıların 5 duyu organını çok iyi kullanmaları gerekiyor. Bunlardan en önemli olanı ise görsel algı. Görsel algılarının açık olması, duyulardan elde ettiği verileri yorumlayarak deneyimlere dönüştürme konusunda büyük önem taşıyor.

  • Özgünlük

Özgün olması, başka bir yerden ilham almaması anlamına gelmiyor. Almış olduğu ilham ile sahip olduğu yaratıcılık yeteneği sayesinde bu alanda çalışan diğer grafik tasarımcılardan farklı bir tasarım oluşturacak. İşte bunu da özgünlük sayesinde elde edecek. 

  • Etkili Bir Şekilde Bilgisayar Kullanma

Grafik tasarımcıların kullanmış oldukları programların belirli bir öğrenme ve deneyim edinme süreci oluyor. Bu yüzden her bilgisayar kullanan kişi tarafından kolayca kullanılamazlar. Eğer bu programlar iyi kullanılırsa, ortaya başarılı işler çıkar.

  • Baskı Tasarım Bilgisi

Bir grafik tasarımcının baskı süreçleri hakkında bilgi sahibi olması gerekiyor. İstenilen işin içeriği baskı tasarım ise çıkabilecek sorunları kolayca anlayabilmeli ve hızlıca çözüm üretebilmeli. 

  • Zamanın İyi Kullanımı

Yöneticiler verdikleri işin tam zamanında hazır olmasını isterler. Bunun için grafik tasarımcının zamanını iyi yönetmesi ve aldığı işi istenilen zamana hazır hale getirmiş olması gerekiyor. 

  • Kendine Güvenli Olma

Müşteriler tasarım konusunda kararsız olabilirler. Bu gibi durumlarda müşteriden gelen talepleri dinlemeli, varsa müşteriye fikirlerini sunmalı. Müşterinin tasarımı tamamen grafik tasarımcıya bıraktığı durumlarda ise inisiyatif alabilmeli ve müşteriye yanlış veya eksik bulduğu yerleri söylemekten kaçınmamalı.

  • Pratik Olma

İyi bir tasarımcı müşterinin ihtiyaçlarını kolayca anlar ve kısa zamanda bu ihtiyaçlara yönelik fikirler ve taslaklar oluşturur.

  • Birden Fazla Proje İle İlgilenebilme

Tasarımcı birçok iş ile aynı anda ilgilenebilmeli ve hepsine gerektiği özeni göstermeli. Eğer planlı bir tasarımcıysanız sorumlu olduğunuz her projeyle ayrı ayrı ilgilenebilmeli ve dengeyi bulabilmelisiniz.

  • Takım Çalışmasına Yatkın Olma

Takım çalışmasını etkili bir şekilde yürüten ekipler, başarılı işlere imza atarlar. Grafik tasarımcı takım çalışmasına yatkın olmalıdır, yeri geldiğinde takım arkadaşlarıyla yeri geldiğinde müşterileriyle iyi bir takım olabilmelidir.

İlginizi çekebilir: Diksiyon Nedir? Diksiyon Geliştirme Yöntemleri Nelerdir?

Youthall’u takip et iş ve staj ilanlarını da kaçırma!

Bir yanıt yazın