Özgeçmişinizde Fark Yaratmanızı Sağlayacak 11 Madde

Özgeçmişinizle öne çıkabilecek bilgilere sahip olmaya hazır mısınız? Özgeçmişinizde 11 maddeyle fark yaratın!

Hepimizi bildiği gibi iş fırsatları karşımıza beklenmedik bir şekilde çıkabilir. Güncel ve modern bir özgeçmiş, başarılı bir iş aramanın anahtarlarından biridir. Özgeçmişiniz, sizinle tanışmak isteyen bir işveren bulmak için niteliklerinizi açık, özlü ve stratejik bir şekilde sunmalıdır. Becerilerinizi, iş deneyiminizi anlatmalıdır. Özgeçmiş aynı zamanda bir işveren için neler yapabileceğinizi de gösterecek şekilde profesyonel olarak neler başarabileceğinizi açıklamak için kullanılır.

Özgeçmişinizi en önemli kılacak noktalardan biri klişelerden uzak durmanızdır. Hazırlığınızı yaparken doğru kelime seçimine özen göstermeniz, yazım hatalarından uzak durmanız ve özgünlüğünüzle ön plana çıkmanız sizi rakiplerinizden adım adım öteye taşıyacaktır. İşte bunları sağlayacak 11 madde:

1. Deneyimlerinizi sayısal verilerle ifade etmekten çekinmeyin

  • İşinizde çok iyi olduğunuzu kelimelerle anlatmak yerine sayısal verilerle destekleyin. Örneğin “mükemmel bir pazarlamacı” olduğunuzu önceki şirketinizde siz varken gerçekleşen kâr yüzdelerini yazarak ya da çok iyi bir mühendis olduğunuzu gerçekleştirdiğiniz proje sayısını kullanarak kanıtlayabilirsiniz.

sayısal verilerle özgeçmiş

2. Cümle kullanımındaki ifadelerinize dikkat edin. 

  • Süslü kelimeler yerine, basit, sade ve deneyimlerinizi destekleyici kelimeler kullanın.
  • “Başlatıldı, çözüldü, dönüştürüldü ve optimize edildi” klişelere başvurmadan iyi görünmenizi sağlayan eylem fiillerine örnek olarak verilebilir ve rahatlıkla kullanabilirsiniz.

3. Fark yarattığınız, inovatif deneyimlerinizi özgeçmişinize mutlaka yazın.

  • Sizi diğer adaylara karşı ön plana çıkaracak, daha önceden planladığınız ya da uyguladığınız yenilikçi olan projeleri, tasarımları ve fikirleri yazın.

inovasyon ve özgeçmiş

4. Özgeçmişinizde çalışma kapasitenize değil, değer katabilme yönünüze vurgu yapın.

  • Bunun sebebi çok çalışmanın her zaman daha iyi sonuçlar vermemesidir. Bu yüzden üretken olmaya, değer katmaya ve ilerleme kaydetmeye odaklanmak, kişinin şirketi geliştirmeye hazır olduğunu gösterir ve bu, neredeyse her zaman işe alım yöneticilerinde yankı uyandırır.

5. Bir takıma liderlik deneyiminizi yazmak yerine, tam olarak ne üstüne çalıştığınızı yazın.

  • “Herkes bir takımı yönettiğini’ söyleyebilir. Bunun yerine, o belirli görevde gerçekten ne olduğunu açıklayan cümleler kullanın.

iş adamı ev özgeçmiş

6. Deneyimlerinizi genel olarak yazmak yerine spesifikleştirerek yazın.

  • Özgeçmişinizde bir konuyu özele indirgeyerek, net ifadelerle anlatmanız sizi ileriye taşır ve kendinizi açıkça ifade edebilmenizi sağlar.

7. Kriz yönetimi becerilerinizi ön plana çıkarın.

  • Zor zamanlarda çözüm odaklı giden, pratik fikirler üretebilen birini işverenler her zaman önemser. Önceden kararlaştırılmış bir planı uygulayan biri yerine belirsiz bir fikri veya stratejik hedefi alıp sonuna kadar götürebilen biri olduğunuzu anlatacak deneyimlerinizi yazmanız iyi bir seçenek olabilir. Hangi becerilerinize ekleyeceğiniz konusunda kararsızsanız sizi buraya alalım!

stres yönetimi ve özgeçmiş

8. Örnekler vererek iş beceri ve deneyimlerinizi destekleyin.

  • Yapabileceğiniz en güçlü şey örnekler vermektir. Somut başarıları ve projeleri listeleyerek, bu becerilere sahip olduğunuzu, sizi diğerlerinden ayırmaya yardımcı olacak güvenilir ve inandırıcı bir şekilde göstermiş olursunuz.

9. Kolayca okunabilir bir özgeçmiş hazırlamaya dikkat edin.

  • İşverenlerin ya da insan kaynakları profesyonellerinin genelde özgeçmişleri okumak için zamanı pek olmuyor. Hızlıca gözden geçirebilecekleri  düzeyde olmasına ve kolay okunabilirliğe sahip olmasına özen gösterin.

resume

10. Başvurduğunuz işe adanmışlığınızı ve kararlığınızı özgeçmişinize yansıtın.

  • Güçlü ve kendinden emin cümleleri bir kenara bırakıp bunların hiçbir önem taşımadığını düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Bu alana hakimiyetinizi gösteren cümleler yazın. İşverenler, isteğinizi, kararlılığınızı ve hatta adanmışlılığınızı özgeçmişinizden ölçebilirler.

11.  Özgeçmişiniz hazır olduğunda baştan sona sesli bir şekilde okuyun.

  • Bu, başkaları görmeden önce özgeçmişinizdeki potansiyel sorunların çoğunu yakalayabilir. Ardından, başka bir sektörde çalışan bir arkadaşınızdan veya aile üyenizden okumasını isteyin. Özgeçmişinizi kafa karıştırıcı ya da eksik bulurlarsa, ifadeleri daha net olacak şekilde güncelleyin. Özgeçmişinizi buna göre düzenlemenize yardımcı olması için internetten basit özgeçmiş örneklerine göz atın. Özgeçmişinize bakarken hatalarınızı iyi görebilmek adına “Özgeçmiş Hazırlarken Sık Yapılan Hatalar” adlı blog yazımızı inceleyebilirsiniz.

Özgeçmişinizi yukarıdaki sıraladığımız maddeleri göz önüne alacak şekilde yapmanız rakipleriniz arasında sizi ön sıraya taşıyacaktır. Önemli olan özenli, belli kurallarla ve net ifadelerle hazırlayabiliyor olmanız. Daha fazla özgeçmiş, CV, kariyer tavsiyesi için CV bölümündeki yazılarımızı takip etmeyi unutmayın! İş ve staj başvurularından önce size oldukça faydası dokunacaktır.

Bir yanıt yazın