Ağızdan Ağıza Pazarlama: Başkalarından Ne Kadar Etkileniyoruz?

Günümüz pazarlama dünyası sahip olduğu çeşitli türleri ve kanalları aracılığıyla hedef kitleyi etkilemek üzere çalışmalarını sürdürmekte. Bu süreçte hedef kitleyi iyi tanımak ve pazarlama stratejisini doğru oluşturmak ise en önemlisi. Geleneksel ve dijital anlamda hedef kitleyi etkilemek için kullanılan pazarlama stratejilerinden birisi ise: ağızdan ağıza pazarlama… Peki, ağızdan ağıza pazarlama nedir? Ağızdan ağıza pazarlamanın avantaj ve dezavantajları nelerdir? Şimdi detaylıca inceleme zamanı, keyifli okumalar!

Ağızdan Ağıza Pazarlama (Word of Mouth) Nedir?

Ağızdan ağıza pazarlama, geleneksel ve dijital dünyada oldukça tercih edilen bir yöntemdir. Hedef kitleyi etkileme sürecini hızlandıran ağızdan ağıza pazarlama; kişilerin, başkalarının düşüncelerinden ve önerilerinden etkilenme düzeyini göz önünde bulundurmaktadır. Ek olarak, ağızdan ağıza pazarlama bir ürün veya hizmetin kullanımı sonucunda elde edilen deneyimin kişiden kişiye aktarılması ile ortaya çıkar. Kişiler arası iletişimin bir sonucu olarak gösterebileceğimiz bu pazarlama türü, olumlu deneyimler ile marka için avantajları beraberinde getirebileceği gibi, olumsuz deneyimler de tehditlere neden olabilir. Ağızdan ağıza pazarlama (Word of Mouth), günümüzün dijital dünyasında kişiler arası sınırların ortadan kalkması ve sosyal medyanın artan kullanımı sayesinde oldukça güçlü bir hale gelmiştir. Kısacası insanların kullandıkları bir ürün veya hizmet hakkındaki deneyimlerini birbirleriyle paylaşmasıyla markanın elde ettiği geri dönüş bu pazarlama stratejisinin temelini oluşturmaktadır. Marka hakkında insanlar arasında paylaşılan olumlu düşünceler markanın satışlarında ve bilinirliğinde ciddi anlamda artış sağlayabileceği gibi, olumsuz dönüşler de krizleri beraberinde getirebilir. Bu gibi durumların engellenmesi için, her pazarlama türü ve sürecinde olduğu gibi, stratejinin doğru belirlenmesi şart!

Ağızdan Ağıza Pazarlamanın Avantaj ve Dezavantajları

Tamamen gerçek deneyimlerin paylaşılmasına ve güven temelli bir yaklaşıma sahip olan bu pazarlama türü birçok avantaj ve dezavantajı beraberinde getirebilir. Öncelikle ağızdan ağıza pazarlamanın avantajlarından bahsedecek olursak; bu pazarlama türü marka değeri oluşturma, hedef kitleyi harekete geçirme ve satışları artırma sürecini hızlandırır. İnsanların özellikle yakın çevresini oluşturan aile ve arkadaşları ile paylaştığı deneyimlerini içermesi sebebiyle güvenilirlik temelli pazarlama türüdür. Güven temasının altını çizmesi, potansiyel müşterilerin marka hakkındaki tereddütlerinin ortadan kaldırılmasına yardımcı olacaktır. Organik bir süreç olarak nitelendirilebilen bu pazarlama türünün çok yüksek maliyetleri içermemesi de bir diğer avantajıdır. Son olarak, ağızdan ağıza pazarlama (Word of Mouth) güven ve olumlu geri dönüşler sayesinde hedef kitle ile uzun süreli bir ilişki kurulmasına yardımcı olacaktır. Bu pazarlama türünün avantajlarının yanında bazı dezavantajlar da mevcuttur. Bu dezavantajlardan bahsetmek gerekirse; kişilerin bir ürün veya hizmet hakkında birbirleriyle yaptığı paylaşımlar her zaman olumlu düşünceleri içermeyebilir, bu durumda bu pazarlama türünün hızlı etkisi markaya zarar verebilir. Bunun sebebi yanlış anlaşılmalar da olabilir, bunu engellemek için müşterilerin geri dönüşlerini ve şikayetlerini vakit kaybetmeden yanıtlamak oldukça önemlidir.  Diğer dezavantajları ise diğer pazarlama türlerine göre daha yavaş bir süreci kapsaması ve geri dönüşlerin ölçülememesidir.

Ağızdan ağıza pazarlama, kişilerin aile ya da arkadaş çevresiyle ürün veya hizmet hakkındaki deneyimlerini paylaşmasıyla meydana gelir, bu durumda markayı en güvendiği kişinin etkisiyle tercih eden müşteriler ortaya çıkar. Tabii ki bu durum olumsuz paylaşımlar sonucunda tam tersi durumlarla da sonuçlanabilir. Olumsuz durumları engellemek müşterilerin geri bildirimleri, şikayet ve isteklerine hızlıca yanıt vermek, müşteriler ile güven bağı oluşturmak ve etkili iletişim ile mümkün olur. Hedef kitleyi doğru tanımak ve pazarlama stratejisini detaylıca oluşturmak ise en önemlisi!

İlginizi çekebilir: Düzenli Yazmanın İyileştirici Gücü Ve Psikolojik Faydaları

Youthall’u takip et iş ve staj ilanlarını da kaçırma!

 

Bir yanıt yazın