VR, AR ve MR Nedir? Farkları Nelerdir?

Günümüz dünyası artık sanal ile entegre bir şekle bürünmeye başladı. Bunun en büyük örneği VR (Virtual Reality) teknolojisi iken bunun yanında yine bir bakıma VR gibi sanal dünyaya teşvik eden diğer bir gerçeklik ise AR (Augmented Reality) yani artırılmış gerçeklik teknolojisi. Peki, bu yazımızda dilerseniz iki teknoloji arasındaki farkları ve MR (Mixed Reality) diğer deyişle karma gerçeklik kavramını inceleyelim.

VR: Virtual Reality (Sanal Gerçeklik)

VR teknolojisi, sanal gerçeklik gözlüğü aracılığıyla sanal dünyaya daldığımız bir teknoloji. Hayal edin, yaşadığınız dünyadan başka bir yerde, başka bir evrende size verilen talimatları ya da katıldığınız evrene göre yapmanız gerekenlerin olduğu bir ortam. Aslında bir nevi hayal dünyanız ya da başka bir kişinin hayal dünyası. Demek istediğimiz şu an bulunduğunuz evrenden sadece taktığınız bir gözlük ile bambaşka bir ortamda buluyorsunuz kendinizi… Teknik olarak bakacak olursak, taktığımız gözlükler ile daldığımız üç boyutlu sanal dünyada kullanıcı olarak bizler ortam ile tepkimeye gireriz. Örneğin, nesneleri hareket ettirebilir, ateş edebilir vb. birçok hareketi yapabiliriz. VR, oyun sektörü ile popüler olmuş olsa da eğitim, savunma sanayi, sağlık, spor ve sanat gibi alanlarda da kullanılmaktadır.

AR: Augmented Reality (Artırılmış Gerçeklik)

Artırılmış gerçeklik, sanal dünyada oluşturulan örneğin masa, kedi, araba vb. herhangi bir şeyin gerçek dünyada görüntülenmesidir. Teknik olarak bakarsak bilgisayar ortamında üretilen bir içeriğin mobil telefonunuzu kullanarak İstanbul Taksim Meydanı’nda görüntülenmesi olayıdır. Bu teknolojiyi kullanan en güzel örneklerden birisi Pokemon Go isimli mobil oyundu. Bu oyunda kamera ve konum bilgilerinizi kullanarak sokakta bulduğunuz karakterleri geliştirip yine kameranızı kullanarak çevrim içi bir şekilde rakiplerinizle savaşabiliyorsunuz. Özetle AR, sanal dünyayı dünyamıza taşıyan bir teknoloji.

MR: Mixed Reality (Karma Gerçeklik)

Hem sanal hem de gerçek dünyanın birleşmiş haline karma gerçeklik denir. Aslında kısaca mümkün olmayan bir olayın gerçekleşmesi karma gerçeklik ile mümkün olmaktadır. Örnek olarak yaşadığınız kentin elli yıl önceki halini yine sanal bir gözlük kullanarak görüp o dönemin insanlarının çevrenizde dolaştığını ve sizin de onların arasında dolaşırken o dönemki kokuları alıyor, sesleri duyuyorsanız bu deneyimi dibine kadar yaşadınız demektir.

Sonuç olarak; VR, AR ve MR teknolojileri her ne kadar birbirine yakın görünse de birbirinden ufak tefek farklarla ayrılmaktadır. VR bizi sanal dünyaya davet ederken, AR ile sanal dünyayı dünyamıza katıyoruz. MR ise günümüzde olmayacak şeyleri sanal ortamda bizlere yaşatan hem VR hem de AR kullanan bir teknolojidir. Bu teknolojiler ileride birbirinden farklı yeni teknolojilerin önünü açabilecek kapasitede yapılara sahipler. Düşünsenize, tamamen hayali ortamlarınızı kurup, o ortamlarda arkadaşlarınızla buluştuğunuzu… Black Mirror dizisi gerçek olmaya yaklaşıyor gibi! 

İlginizi çekebilir: Benzersiz Oyun Platformu: Steam Deneyiminizi Nasıl Geliştirebilirsiniz?

Youthall’u takip et iş ve staj ilanlarını da kaçırma!

 

Bir yanıt yazın