Dijital Mülakat Nedir, Nelere Dikkat Edilmelidir?

Başta korkutucu gibi gözükse de tıpkı normal hayatta olduğu gibi 5. Mülakattan sonra dijital mecrada da profesyonelleşmeniz mümkün! Hepsi içinize sinecek diye bir kural tabii ki yok, belki geri bildiriminizi bile alamayacaksınız. Jest ve mimiklerinizin çok da işin içinde olmadığı, nefesinizi ve zamanınızı iyi kontrol etmeye mecbur olduğunuz dijital mülakat ipuçlarını sizin için derledik!

Belirli bir soru listesinin cevaplarını kameraya bakarak çekilen video mülakatlar, ilk turda doğru taramayı yapmak için giderek yaygınlaşmakta. Özellikle içinde bulunduğumuz Covid-19 süreci içinde en oralı olmayan insan kaynakları personelinin bile bu fikre yaklaştığı bu tarz mülakatlar, biraz pratiğiniz arttıkça hoşunuza bile gitmeye başlayacak. İlk ve belki de altın kural ilk izleniminizin başarılı olması ki videonuz kendisini izletmeye devam etsin. Kendinizden pay biçecek olursanız, size gönderilen doğum günü mesajlarından kadrajı bozuk, ev kıyafetleriyle ve umursamaz bir ses tonuyla konuşulanı mı, yoksa özenilen bir mesajı mı daha heyecanla dinlerdiniz? Şimdi bunun gibi birçok öneri için yazıyı takip edin!

Ne Tür Sorularla Karşılaşacaksınız?

Sürecin içerisindeki bu aşama sizi zorlamaya ya da sınamaya değil, tamamen tanımaya odaklıdır. Sınamakla ilgili kaygılarınızı ikinci turda edinebilirsiniz. İlk tur mülakatlarında tipik iş ya da staj mülakatlarında rastlanan soruların dışına pek de çıkılmaz. Şimdilerde çağı yakalamak için salgın döneminde ne yaptığınıza değinebilen profesyoneller olabilir.

Bize kendinden bahseder misin?, Şirket hakkında neler biliyorsun?, Neden bizimle çalışmak istiyorsun?, En güçlü ve en zayıf özelliklerinden bahseder misin?, Hayattaki en büyük başarısızlığın sence neydi?, Bir önceki iş tanımında ya da okul yaşantında başarı olarak adlandırabileceğin bir çalışma var mı? gibi sorular ya da benzerleri muhtemelen karşınızdaki listede yazacaktır.

Ne Giymelisiniz?

Normal bir iş görüşmesine giderken neler giymeyi planlıyorsanız onlardan çok da uzaklaşmamanızı tavsiye edebiliriz. Kamerada iyi görünen, parlak ve canlı tasarımlar ya da desenler tercih edilmemiş, abartıdan ve normallikten her anlamda uzak yalnızca özenli bir parça tercih edebilirsiniz. Arka planınız ya da kadrajnız da aynı oranda önem taşıyor. Mümkünse bomboş bir duvarın önünde (tercihen beyaz olmasa iyi olacaktır), kameranızı ya da telefonunuzu bir tripot (ya da ona benzer işlevsel bir ev eşyası) kullanarak sabitleyerek kayda geçebilirsiniz.

Dijital Mülakatlar Neden Tercih Ediliyor?

Başta da bahsettiğimiz gibi bu teknik yayılmaya devam ediyor. Bu sayede hem adaylar yıpranmamış hem de insan kaynakları uzmanları daha fazla aday dinlemiş oluyor. Elemenin çok hızlı geliştiği bu süreçte dikkati başta çekmek oldukça önemli. Emin olun, her videoyu izlemek için ayrılan süre aynı olmuyor! Videonuzu inceleyen personel her adaydan aynı cevapları dinlerken daha kolay kıyas imkanı buluyor, hem de arada kaldığı adayları belki de tekrar tekrar dinleyebiliyor.

Peki Hiç Dezavantajı Yok Mu?

Cevap her şeyde olduğu gibi tabii ki evet! Bu iki taraf için de geçerli; sizi işe alacak kişi istediği cevabı takip edip sizi yönlendiremezken siz de aklınızdaki sorulara cevap bulamayabilirsiiz. Ama unutmayın ki bu herkes için geçerli dezavantajlar. Üstelik yüz yüze de gerçekleştiriyor olsanız bir takım dezavantajlarla yüzleşecektiniz!

Adaylarda Aranan Ne?

İlk izlenim ve iletişim becerisi! Biraz özele inmek gerekirse bu tarz mülakatları inceleyen uzmanların öne çıkan adayları kendini az ve öz biçimde ifade edebilenleri! Aranan cevaplar eğer dolandırılmadan istenilen düzeyde alınabiliyorsa bu onlar için yeterli oluyor. Tabii size verilen süreyi aşmamanız hem kurallar hem de sıkıcılık anlamında da epey önemli!

Biraz hazırlık yaparak üstesinden geleceğiniz bu mülakat tarzının avantajlarına odaklanın, neyse ki cevaplar arası rahatlamak için kendinize birkaç dakika verebiliyor, araştırma yapabiliyorsunuz. Bir de ellerinizin titrediğini kimseden saklamanız da gerekmiyor!

İlgini Çekebilir: Youthall Karantinada Kariyer Hayatını Geliştirmek İçin Neler Yaptı?

Dijital tüm mülakat fırsatları ve daha fazlası için etkinlikler kategorisine göz atmayı unutmayın! Etkinliklerin yanı sıra tüm canlı yayınlar ve duyurular güncel olarak Youthall’un Instagram hesabında sizi bekliyor!

Üniversite eğitimine Yıldız Teknik Üniversitesi ve Anadolu Üniversitesi'nde devam etmektedir. Yer aldığı öğrenci kulübünde çeşitli projelerin düzenlenmesinde rol almıştır. 2019 yılından beri Youthall ekibinde yer almaktadır.