5 Adımda Ertelemeyi Bırak

Çoğumuz zaman zaman yapmamız gereken şeyleri bir sonraki güne veya ileri bir tarihe erteleyebiliyoruz. Spora başlamak, diyet yapmaya başlamak, evi temizlemek veya para biriktirmek gibi hedeflerimize ulaşmak için ilk adımı atmaktan kaçınarak, işleri ertelemeyi tercih ediyoruz. Aslında, işe başlamakta zorlandığımızda işin geri kalanının kolayca tamamlanacağına ve sonrasında huzura kavuşacağımıza inanmak yerine, işleri ertelemeyi seçiyoruz.

Siz de kendinizi gün içinde yapmanız gereken işleri erteleyenler arasında mısınız? Ertelemenin nedenleri ve çözümleri nelerdir? Bu yazıda, erteleme sorununu ele alacağız. Keyifli okumalar!

Neden Erteleriz?

Erteleme, öncelikle içimizi rahatlatan bir davranış olarak görünebilir ancak alışkanlık haline geldiğinde hayatımızı olumsuz etkileyebilecek güçte bir davranıştır. Peki, işlerimizi ertelemenin altında yatan sebepler nelerdir?

Erteleme davranışının en çok ilişkili olduğu iki faktör vardır. İlk faktör, erteleme anındaki psikolojik durumumuzdur. Örneğin, kötü bir gün geçiriyor olmak veya yorgun hissetmek, işleri ertelememize neden olabilir. İkinci faktör ise ertelenen işin özellikleridir: sıkıcı, zorlayıcı veya zaman alıcı olabilir.

Genellikle işlerimizi ertelemek için dikkatimizi daha keyifli bir aktiviteye yönlendiririz. Instagram, Twitter veya YouTube gibi sosyal medya platformlarına girerek kendimizi geçici olarak rahatlatırız. Unutmayın, erteleme bizi sürekli suçlu hissettirse de, anlık olarak verdiği rahatlık bize daha iyi bir seçenek olarak görünebilir.

Ertelemeyi Nasıl Durdurabiliriz?

İlk Adımı Atın ve Başlayın

Bir işe başladığınızda zihniniz o işi bitirmeye odaklanır. Ayrıca ilk adımı attıktan sonra başlamanın düşündüğünüz kadar zor olmadığını da fark edeceksiniz. İlk adımı attığınızda işlerinizin devamı hızlıca gelecektir.

İşinizi Eğlenceli Hale Getirin

Bazı zamanlar yapmaktan keyif almadığınız işleri yapmak zorunda kalabilirsiniz. Bu durumu müzik dinleyerek eğlenceli bir hale getirebilirsiniz. Yapılan araştırmalar, müzik dinlemenin motivasyonu güçlendirici bir özelliği olmasının yanı sıra insanları daha fazla çalışmaya teşvik ettiğini gösteriyor.

İşlerinizi yaparken sevdiğiniz, size enerji verecek müzikler dinleyebilirsiniz. Sizin için hazırladığımız birbirinden farklı çalma listelerini Youthall’un Spotify hesabında keşfedebilirsiniz!

Pomodoro Tekniği İle Çalışın

Pomodoro Tekniği, ertelediğiniz işleri daha az korkutucu hale getirmenize yardımcı olan bir İtalyan çalışma tekniğidir. Bu teknik, 25 dakikalık çalışma sürelerini takiben 5 dakikalık molalar şeklinde ilerleyen 4 setten oluşur ve sonrasında yarım saatlik bir mola verilir. İşlerinizi pomodoro setleri halinde eşit parçalara bölerek daha verimli hale getirebilirsiniz. Bu teknik, dikkatinizi daha iyi toplamanıza ve ertelemeye olan eğiliminizi azaltmanıza yardımcı olabilir.

Olumsuz Duyguları Kabul Edin

İşlerinizi yaparken zihninizi sürekli olarak rahatsız edebilecek negatif düşüncelerle karşılaşabilirsiniz ancak bu düşüncelerin kontrolü sizin elinizde. Negatif düşünceler, dikkatinizi dağıtabilir ve hatta motivasyonunuzu düşürebilir. Bu nedenle, pozitif düşünmek önemlidir. Örneğin, ertelediğiniz işlerin yetişemeyeceği düşüncesini pozitif bir açıdan ele alabilirsiniz. Kendinize, böyle hissetmenin normal olduğunu ve her şeyden önce kendinize güvenerek işe başlamanız gerektiğini hatırlatın.

Planlı Olun, Aşamalı Düşünün

Herkesin sık sık duyduğu ‘plan’ kavramı kulağınıza sıkıcı geliyor olabilir. Ya da plan yapmanıza rağmen olmadığından şikayet ediyor olabilirsiniz. Öncelikle yapılan bütün planlar mükemmel işleyecek diye bir şart yok. İlk plan yapmaya başladığınızda kusursuz çalışmazsa korkmayın! İlerleyen günlerde daha iyiye gidecektir. Bu maddedeki önemli nokta plan yapma alışkanlığını edinebilmek. Kendinize bir ajanda edinerek işe başlayabilirsiniz. Ayrıca haftalık planlama yaparken bir önceki haftanın eksiklerini kapatmaya çalışabilirsiniz.

Sonuç olarak, ertelemenin her ne kadar kaçınılmaz bir durum olduğu zamanlar olsa da, sürekli erteleme alışkanlığı edinmek başarıya giden yolda bizi geriye götürebilir. Önemli işleri ertelemek yerine onları zamanında yaparak hayatımızda disiplini ve düzeni koruyabiliriz. Bu nedenle, hayatımızı ertelemek yerine, kendimize ve hedeflerimize odaklanarak harekete geçmek her zaman en doğru tercih olacaktır.


İlginizi çekebilir: Pomodoro Tekniği Nedir? 5 Adımda Nasıl Uygulanır?

Youthall’u takip et iş ve staj ilanlarını da kaçırma!

 

Bir yanıt yazın