Pomodoro Tekniği Nedir? 5 Adımda Nasıl Uygulanır?

Zaman hepimiz için sınırlı bir kaynaktır. İşimiz, okul hayatımız, arkadaşlık ilişkilerimiz, yapılacak sorumluluklarımız derken çoğu şeye vakit ayıramıyoruz. Bazen de birinden birine yetişememiş oluyoruz. Bu durumu iyileştirmek için ise bazı yöntemler kullanabiliriz.  Bunlardan biri de pomodoro tekniğidir.


Pomodoro Tekniği Nedir?

Pomodoro tekniği odaklanmış zaman yaratmak için beş adımlı basit bir yöntemdir. Zaman yönetiminin daha iyi sağlanması için yapılması planlanan bir görev sırasında kısa veya daha uzun araları belirtmek için bir zamanlayıcı kullanılarak yapılır. 25 dakikalık çalışma ve ardından beş dakikalık bir moladan oluşan temel bir modeli takip etmektedir.

1980’lerin sonunda Francesco Cirillo tarafından icat edilen “pomodoro” tekniği ismini Cirillo’nun üniversite öğrencisiyken ders çalışırken kullandığı domates şeklindeki mutfak zamanlayıcısından alır. Dikkat dağınıklığı olan Cirillo’nun ilk başta kendine meydan okuyup kesintisiz 10 dakika olan çalışma süresini 25 dakikaya çıkararak bulduğu yöntem, kısa sürede büyük firmaların da çalışanları için kullandığı bir yöntem haline gelmiştir.



Pomodoro Tekniği Nasıl Uygulanır?

Vizeler, finaller, tez yazımı derken eğitim hayatımızda odaklanmamız gereken çok sayıda işimiz oluyor.  Bunun için pomodoro yönteminden faydalanabilirsiniz.

1. Zamanınızı gözden geçirin

Yapmanız gereken işe başlamadan önce bu bitirme projesi, vize ya da final konuları da olabilir, öncesinde mutlaka dikkat dağıtıcı unsurları tespit edin! Daha sonra bu dikkat dağıtıcıları (E- mail de olabilir ya da Twitter vb. sosyal medya platformu bildirimleri de olabilir) kapatarak onları mola ya da ödül için saklayabilirsiniz.

2. Görevinizi belirleyin, çalışma planı hazırlayın

Yapmak istediğiniz çalışmayı belirleyin. Ders çalışmak için günün hangi zamanı uygunsunuz? Programınızda en iyi odaklandığınız saatleri seçerek buna uygun bir şekilde listenizi oluşturabilirsiniz. 

3. Zamanlayıcıyı Ayarlayın

25 dakikalık süreler koyarak çalışma planınızdan  istediğiniz çalışma sırasındaki görevi yapabilirsiniz. 

4. Mola Zamanı

5 dakikalık bir mola süreniz oluyor.

5. Zamanlayıcıya dikkat edin

Her 25 dakika çalışma sonrasında yapılan 5 dakikalık mola ile bir pomodoro döngüsü tamamlanmış olur. 4 pomodoro döngüsüne ulaştığınız zaman 20 ya da 30 dakikalık mola hakkınız oluyor. Bu molada da kendinize önceden belirlediğiniz dikkat dağıtıcı unsurlardan birini ya da bir bardak kahve eşliğinde en sevdiğiniz dizinin bir bölümünü seyrederek ödül vermeyi seçebilirsiniz.



Günde 6-12 arası pomodoro yapmak, ideal sayılmaktadır. Bu da 3-6 saat arası bir zaman dilimine denk geliyor. Pomodoro tekniğini odaklanma sorunu yaşadığınız çalışmalarda kullanarak çalışmalarınızda daha yüksek verim elde edebilirsiniz.  Gün sonunda yaptığınız çalışmaları ve sürelerini kaydettiğiniz bir sayfa hazırlayabilirsiniz. Bu sayede yaptığınız aktivitelerinizin tahmini süresi ve gerçekleşme süresini pomodoro cinsinden yazıp karşılaştırarak veriminizi ölçmeniz sağlanabilir.


Referanslar: 

[1] : T. Dalton. Why The Pomodoro Technique Is Failing You.(2019), Entrepreneur, https://www.entrepreneur.com/article/335138

[2] : https://grad.uw.edu/5-tips-for-managing-your-time-wisely/


İlginizi çekebilir: Kaizen Tekniği Nedir? Günlük Hayatta Nasıl Kullanılır?

Youthall’u takip et iş ve staj ilanlarını da kaçırma!

Bir yanıt yazın