Kaizen Tekniği Nedir? Günlük Hayatta Nasıl Kullanılır?

Kaizen Tekniği Nedir?

Kaizen, Japonca kökenli bir kelime olarak “iyileştirmek, iyilik için değişim” anlamına gelmektedir. Kavram olarak küçük, artırımlı, günlük eylemlerde bulunarak kendinizi veya bir süreci geliştirme pratiğidir. Bu da daha sonra kalıcı alışkanlıklar oluşturmakta ve sonucunda başarıya götürmektedir.

Özellikle Japon endüstrisinde kullanılan bu yöntem sonrasında 2. Dünya Savaşı’nın ardından uluslararası çapta yaygınlaşmıştır. Forbes’ta Jack Kelly’nin yazısında Amerikalıların 2. Dünya Savaşı sonrasında Japon ekonomisinin yeniden inşasına yardım etmek için bu yöntemin Japonlara tanıtıldığı söylense de çoğu kaynakta Japonların bu fikri bulduğu ve sonrasında Amerika’ya yayıldığı söylenmektedir. Fikri ilk kimin bulduğu bir tartışma konusu olsa da Japonya’nın bu konuda çok ilerlediği tartışmasızdır.  Özellikle kaizen denilince akla ilk gelen ve en çok duyulan Toyota, üretim sürecini hızlandırmak için kaizen’e başvuran ilk topluluklardan olmuştur. Şirketteki bütün çalışanlar için uygulanan bu yöntem Toyota fabrikalarının düşük maliyetli, hızlı ve az hatalı bir üretim sürecine sahip olmasına olanak sağlamıştır. Kaizen yöntemiyle çalışanlar bir sorunu çözmek ya da israfı nasıl azaltıp verimliliği artıracakları konusunda yönetime önerilerde bulunmak için herhangi bir zamanda üretim durdurulmuştur. Ardından sorunu oluşturan etkenin değiştirilmesi ya da ortadan kaldırılması sağlandıktan sonra insanlar üzerindeki olası sonuçları dikkate alınmıştır. Toyota, kullanılan bu yöntem sayesinde dünyanın en yüksek performanslı ve en az yapım hatasına sahip olan araba firmalarından biri olmuştur.


Peki, biz kaizen tekniğini kişisel hayatımızda nasıl kullanabiliriz?

Kaizen sadece üretim süreçleri için kullanılan bir süreç iyileştirme yöntemi değildir. Hayatın her alanında kullanılabilecek bir yöntemdir. Kaizen metodunu PUKÖ döngüsü sayesinde günlük hayatımızda da kullanabiliriz.

PUKÖ döngüsünü açıklamak gerekirse şu şekildedir: Planla, uygula, kontrol et, önlem al

Planlama (P) evresinde, kendinize somut hedefler koyarak notlar alabilirsiniz. 

Uygulama (U) evresinde, P evresinde belirlenen hedefe yönelik veriler toplanarak bir takvim oluşturulabilir.

Kontrol et (K) evresinde, U evresinde toplanan veriler analiz edilip baştaki hedefle tutarlılığına bakılır.Eğer istenen hedefe ulaşılamamışsa sebepler araştırılarak sorunun köküne inebilirsiniz.

Önleme (Ö) evresinde ise U evresinde yapılanlar iyi sonuçlar verdiyse süreç iyileşmesi olmuştur ancak bu aşamaya kadar istenilen hedef yine olmadıysa bazı düzenlemeler yapılıp tekrar denetlenebilir. 

Bu döngü sayesinde alışkanlık olarak yapılan küçük günlük aktiviteler ya da yapılması planlanan ama bir türlü yapılamayan ertelenen aktiviteleri bile çok daha kolaylıkla yapabilirsiniz. Uzun vadede küçük, sürekli artan iyileştirmelerle yaşam kalitenizi artırarak istediğiniz hedeflere ulaşabilirsiniz.


Referanslar:

Jack Kelly, The Practice Of Kaizen Will Help You Improve 1% Per Day And Lead To Amazing Long-Term Success, Forbes

https://www.forbes.com/sites/jackkelly/2019/01/17/the-practice-of-kaizen-will-help-you-improve-1-per-day-and-lead-to-amazing-long-term-success/?sh=5fd2eb9459a1

Hector Garcia,Francesc Mıralles, Ikıgaı Uygulama Rehberi, İndigo yayını, Ocak 2019


İlginizi çekebilir: Eisenhower Matrisi Nedir? Eisenhower Matrisi Nasıl Kullanılır?

Youthall’u takip et iş ve staj ilanlarını da kaçırma!

Bir yanıt yazın