Eisenhower Matrisi Nedir? Eisenhower Matrisi Nasıl Kullanılır?

Zaman bizim için önemli bir hazinedir. Bu hazineyi değerlendirmek için birçok farklı teknik vardır. Bunlardan biri de Eisenhower Matrisi, diğer adıyla önceliklendirme matrisidir.

Eisenhower matrisi, II. Dünya Savaşı’nda görev alan ünlü ABD’li general ve savaştan sonra ABD’nin iki dönem arka arkaya başkanlığı yapmış olan Dwight David Eisenhower tarafından oluşturulmuştur. Eisenhower, oluşturduğu matris ile günlük işlerini kolaylıkla yönetebilmeyi hedeflemiştir.


Eisenhower Matrisi nedir?

Zaman yönetimi konusunda yapılacak işleri sıralamak oldukça önemlidir. Eğer bir öncelik sıramız yoksa, işlerimizin gecikmesi, işi yaparken dikkatimizin dağılması, gereksiz işler için fazla vakit harcamamız gibi problemlerle karşılaşabiliriz. Böyle durumlarda işlerimizi aciliyet durumuna göre sıralamamızı sağlayan Eisenhower Matrisi hayatımızı kurtaracaktır.


Eisenhower Matrisi Nasıl Kullanılır?

Eisenhower Matrisinde yapılması gereken işler dört gruba ayrılıyor:

  1. Acil ve Önemli
  2. Acil Değil ve Önemli
  3. Acil ve Önemli Değil
  4. Acil Değil ve Önemli Değil

Kendinize göre düzenleyebileceğiniz Eisenhower Matrisi’ne ulaşmak için tıklayın.


1. Acil ve Önemli – Şimdi Yap: Bu kategoriye giren işleri hemen yapmamız gerekir. Örneğin, yarına yetiştirmen gereken bir ödevin var. O halde diğer tüm işlerinizi bırakıp, bu işinize yoğunlaşmalısınız.

2. Acil Değil ve Önemli – Planla: Bu alanda yer alan işleri hemen yapmanıza gerek yok ancak önemli işler oldukları için planlamanızı iyi yapmanız gerekir. Daha çok uzun vadede hayatınızı etkileyecek işlerinizi kapsar. Örneğin, sizin için önemli olan bir sınava hazırlanıyorsunuz. Sınav konularını günlere dağıtarak planlı bir şekilde çalışabilirsiniz.

3. Acil ve Önemli Değil – Senin İçin Biri Yapabilir mi?: Delege etmek, diğer anlamıyla başkasını görevlendirmek. Genelde başkalarının sizden istediği görevleri kapsar. Eğer imkanınız varsa başkasından yapması için yardım isteyebilirsiniz. 

4. Acil Değil ve Önemli Değil – Gündeminden Çıkart: Bu bölümde verimliliğini düşüren görevler yer alır. Mümkünse bu görevleri gündeminizden çıkartarak ya da daha sonra yaparak zamanınızı daha verimli işler için harcamalısınız. Örneğin, telefonla oynamak yerine o an daha önemli olan işlerinizi yapabilirsiniz.


Zaman Sizi Yönetmesin! Eisenhower Matrisi ile Zamanınızı Siz Yönetin

Sizde bilgisayar ortamında ya da renkli not kağıtları üzerinde kendinize ait Eisenhower Matrisi‘nizi oluşturarak zaman yönetimini planlı şekilde gerçekleştirebilirsiniz.

İlk başta sizin için  işlerinizi önem derecesine göre sıralamanız zor olabilir ya da hangi iş daha önemli konusunda kararsız kalabilirsiniz ama zaman geçtikçe bu durumda profesyonelleşirsiniz ve bir bakmışsınız zaman sizi değil, siz zamanınızı yönetiyorsunuz.


İlginizi çekebilir: Öğrenci Hayatını Düzene Sokmak Için Trello Uygulaması

Youthall’u takip et iş ve staj ilanlarını da kaçırma!

Bir yanıt yazın