Vize Dönemi Akıllardaki Soru: Bireysel Çalışmak Mı, Grup Çalışması Mı?

Hiç tek başınıza çalışmak için masa başına oturduğunuz ama telefona bakmaktan derse başlayamadığınız oldu mu? Peki ya çalışmak için arkadaşlarınızla toplandığınız fakat sohbet etmekten yarınki sınavı unuttuğunuz? Eğer cevabınız evetse siz de farkındasınız ki bireysel çalışmanın da grup çalışmasının da kendilerine özgü artıları ve eksileri mevcut. Dilerseniz hangisinin daha verimli olduğunu bu yazımızda birlikte görelim!

Bireysel Çalışmanın Avantajları



  • Dikkatinizin dağılma ihtimali daha az.

Tek başınıza çalıştığınız zaman ilginizi başka yöne çekecek unsurları da engelleme şansını elde ediyorsunuz. Dışarıdan gelebilecek bir gürültü veya sizi konuşmaya yöneltecek bir arkadaştan olumsuz etkilenme ihtimaliniz bulunmuyor.

  • Ortam üzerindeki kontrolünüz daha yüksek.

Herkesin verimli çalıştığı ortam birbirinden farklılık gösterdiği için size en uygun alanı tek başınızayken yaratabilirsiniz. Örneğin tamamen sessiz bir arka plan yerine sakin bir çalma listesi dinleyerek çalışmaktan hoşlanıyor olabilirsiniz. Bireysel çalışma tercihi, etrafınızdakileri rahatsız etme derdi olmadan istediğiniz çalışma ortamını yaratma özgürlüğünü sunuyor.

  • Plan yapmak tamamen size bağlı.

Grup olarak buluştuğunuzda çalışılacak konu ve zamanı belirlemek, herkese uygun olanın seçilmesi amaçlandığı için zorlu olabiliyor. Bireysel olduğunuzda ise günün dilediğiniz saatinde eksik olduğunuz konu üzerinde durabilirsiniz.


Grup Çalışmasının Avantajları


  • Ertelemelerden uzak, düzenli bir çalışma programı

Sınavların yaklaştığını bilmenize rağmen oturup ders çalışmak her zaman kolay olmuyor, grup çalışması ise bu ertelemeyi engelliyor. Arkadaşlarınızla yaptığınız çalışma planı, izlediğiniz diziyi kapatıp kitaplarınızı açmanız için size bir neden yaratıyor.

  • Bakış açınızı genişletip daha çok bilgi edinme şansı

Başka insanlarla bir arada olmak size yeni perspektifler kazandırıyor. Anlamakta zorluk çektiğiniz bir konu, grup arkadaşınızdan gelen tek cümle ile bile sizin için açıklık kazanabilir.

  • Motivasyon kaynağı

Grup çalışmalarının bir başka avantajı ise daha uzun süre çalışmaya teşvik ediyor olması. Bunalıp notlardan başınızı kaldırdığınız an çevrenizde ders çalışan insanlar görmek, sizin için büyük bir motivasyon kaynağı sayılabilir.


Bilimsel Araştırmalar Hangisini Öneriyor?

Avantajlar sıralandığında grup çalışmasının mı yoksa bireysel çalışmanın mı daha verimli olduğuna karar vermek hayli zor. Amerikalı psikolog R. Keith Sawyer’ın araştırmasına göre ise bu karşılaştırmanın kazananı belli: Grup çalışması!

20 yıl süren bu incelemeler, birden fazla kişi ile beraber çalışıldığında ders notlarının daha fazla okunduğunu ve çalışılan konunun tartışma yolu ile çok daha kolay kavrandığını gösteriyor. Dolayısıyla sınavlar yaklaşırken bir çalışma grubu oluşturmak iyi bir fikir olabilir!

İlginizi Çekebilir: Grup Çalışmasında Başarılı Olmak İçin 3 Öneri

Youthall’u takip et; dijital etkinlikleri, iş ve staj imkanlarını kaçırma!  

Bir yanıt yazın