Ücretsiz Mülakat Teknikleri Eğitimleri

Talep ettiğiniz iş ve çalışmak istediğiniz şirket hakkında gerekli araştırmayı yaptınız, olası sorulara karşı hazırsınız ve işte mülakat anı geldi! Bu eğitim, mülakatınızdan önce ve mülakat esnasında karşılaşabileceklerinizle ilgili size rehber olacak. Mülakatlarda kendinizi daha iyi ifade edebilmek için okumaya ve izlemeye devam edin!

Mülakattan Önce…

Görüşmenize ister saatler ister dakikalar kalmış olsun şimdiye kadar herkesin yaşadığı gibi siz de gergin hissedebilirsiniz. Derin bir nefes alın ve gerçekten yapmanız gerekenlere odaklanın.

En kötüsü için hazır olun.

Yaşayabileceğiniz en kötü senaryo nedir? İşe kabul edilmemek, mülakat yaptığınız insana karşı rezil olmak ya da zor bir soruya cevap verememek mi? Aklınızda tüm bunları birer kez canlandırarak kendinize o duyguları deneyimleme fırsatını verin. Her kötü senaryoyla başa çıkabileceğinizi bilmek size kendinizi hazır hissetirecektir.

Gülümseyin ve görüşmeden sonra bir plan yapın.

Gülümsemeniz kendinizden emin hissetmenizi sağlar. Görüşmeden önce yaptığınız bu eylemi görüşmeye de taşırsanız karşınızdaki kişiyle kuracağınız iletişim daha sağlıklı olacaktır. Ardından mülakatınız ister olumlu ister olumsuz geçsin, enerjinizi değiştirmenizde fayda var! Dilerseniz mülakat sonrası köpeğinizle uzun bir sahil yürüyüşüne çıkabilir ya da arkadaşlarınızla bir akşam yemeği organize edebilirsiniz.

En klasik mülakat sorularına nasıl cevap vermeliyim?

Mülakat denilince vazgeçilmez unsurlardan birisi de klasik sorulardır. “Bize biraz kendinizden bahsedin!”, “Bu işi neden istiyorsunuz?” gibi sorular gözünüzü korkutmasın. Kendinizden bahsetmenizin ardından o pozisyonda olmanın neden kendiniz ve şirket için anlamlı olduğunu tutarlı ve dürüst bir şekilde anlatın. Takıma katılmanın sizi ne kadar heyecanlandırdığından bahsedin ve yeteneklerinize vurgu yapın!

Peki ya söylememeniz gerekenler?

Becerileriniz, yetkinliğiniz ve işi almak için var olan tutkunuzun onu etkilemesini beklerken ağzınızdan çıkabilecek birkaç yanlış cümle durumları aksi yönde ilerletebilir! Mülakat esnasında yanlış hamleler yaparsanız son işinizde ne kadar başarılı olduğunuzla hiç kimse ilgilenmeyebilir.

Altın kurallar ise sırasıyla şöyle:

Son şirketinizden ne kadar kötü ayrılmış olursanız olun dikkatle bahsedin, vereceğiniz cevapları ezberlemeyin, ne kadar tatil yapacağınızı o an konuşmayın, fazlasıyla girişimci ve özgür bir ruh gibi davranmayın ve kendi olumsuz özelliklerinizden bahsederken aşırıya kaçmayın!

2020’nin Hayatımıza Kazandırdıkları: Dijital Mülakat!

Belirli bir soru listesinin cevaplarını kameraya bakarak çekilen video mülakatlar, ilk turda doğru taramayı yapmak için giderek yaygınlaşmakta. Özellikle içinde bulunduğumuz Covid-19 süreci sonrasında en oralı olmayan insan kaynakları personelinin bile bu fikre yaklaştığı bu tarz mülakatlar, biraz pratiğiniz arttıkça hoşunuza bile gitmeye başlayacak. İlk ve belki de altın kural ilk izleniminizin başarılı olması ki videonuz kendisini izletmeye devam etsin. Kendinizden pay biçecek olursanız, size gönderilen doğum günü mesajlarından kadrajı bozuk, ev kıyafetleriyle ve umursamaz bir ses tonuyla konuşulanı mı, yoksa özenilen bir mesajı mı daha heyecanla dinlerdiniz?

İlk izlenim ve iletişim becerisi! Biraz özele inmek gerekirse bu tarz mülakatları inceleyen uzmanların öne çıkan adayları kendini az ve öz biçimde ifade edebilenleri! Aranan cevaplar eğer dolandırılmadan istenilen düzeyde alınabiliyorsa bu onlar için yeterli oluyor. Tabii size verilen süreyi aşmamanız hem kurallar hem de sıkıcılık anlamında da epey önemli!

Biraz hazırlık yaparak üstesinden geleceğiniz bu mülakat tarzının avantajlarına odaklanın, neyse ki cevaplar arası rahatlamak için kendinize birkaç dakika verebiliyor, araştırma yapabiliyorsunuz. Bir de ellerinizin titrediğini kimseden saklamanız da gerekmiyor!

Bunun yanı sıra mülakatınızı gerçekleştiren insan kaynakları profesyonelleri içinse muhteşem bir fırsat doğdu. Dünyada her şey normalken bile sizin zor anlarda nasıl tepki verdiğinizi avlamaya çalışıyorlardı. Artık ellerinde sizi diğer adaylarla kıyaslayabilecek bir soru mevcut.

“Pandemi sürecini nasıl değerlendirdiniz?”

Bu soruyu kendiniz için muazzam bir fırsata çevirmek için belki de verilebilecek en doğru cevap yol haritası birazdan anlatacağım şekilde olmalı. Cevabınız karşınızdaki kişiyi etkilesin diye insanüstü özelliklere sahipmişsiniz gibi davranmanıza gerek yok. Bu durumun sizi başta sarstığını ve endişelendiğini cümlenin başına içinden çıkılmaz bir hale gelmeden iliştirebilirsiniz. Zaten az sonra nasıl başa çıktığınızdan bahsedeceksiniz.

Teknik Olmazsa Olmaz: Bir “Yıldız” Gibi Anlatın! | STAR Tekniği

Muhtemelen her iş tanımında aranan özellikler problem çözme becerileri, analitik yetenek, başarı ve başarısızlıkla yüzleşme, sunum ve iletişim becerileri ya da ekip çalışması olabilir. Eğer hala STAR tekniğini nasıl kullanacağınızı bilmiyorsanız şuradan başlayabilirsiniz:

  • Sınırlı bir süre içerisinde tamamlamanız gereken, sizin için fark yaratan bir süreçten bahsedin.
  • Bu görev süresince kendinize ne gibi misyonlar edindiniz, neler için sorumlu hissettiniz?
  • Bu süreci ya da sorunu çözmek için nasıl bir rota izlemeye karar verdiniz? Bu rotayı sizce izleyebildiniz mi?
  • Sonucunda neyle karşılaştınız?

Bazı uzmanlar sorularının tamamını STAR tekniğine göre sorsa da kimileri kısmen bu tekniğe başvurur. Kendinizi istediğiniz kadar açıklayamamanın en zor olduğu anlardan biri olan bu görüşmeleri kolaylaştıracak bir yolunuz artık var. Mülakattan çıktığınız anda faydalarını hissetmeye başlayacağınız bu tekniği kolayca kendi kendinize de deneyimleyebilirsiniz!

Şimdi bu süreç için tam anlamıyla hazır olmak için bu 4 videoya göz atın:

1.How to introduce yourself | Kevin Bahler | TEDxLehighRiver

2.Tell Me About Yourself - A Good Answer to This Interview Question

3.HOW TO PASS A JOB INTERVIEW: The top 10 tips

4.STAR INTERVIEW QUESTIONS and Answers

Üniversite eğitimine Yıldız Teknik Üniversitesi ve Anadolu Üniversitesi'nde devam etmektedir. Yer aldığı öğrenci kulübünde çeşitli projelerin düzenlenmesinde rol almıştır. 2019 yılından beri Youthall ekibinde yer almaktadır.