Sosyal Medyanın Marka Bilinirliğine Etkisi

Sosyal medyanın marka bilinirliğine etkisi belki de markaların üzerinde araştırma yaptığı en önemli konulardan. Peki, markalar bunu nasıl yapıyor diyorsanız yazının devamı ilginizi çekebilir!

Markalar sosyal medyanın gücünü kullanarak güvenilirliğini ve bilinirliğini arttırabiliyor. Örneğin; dijital ortamda bir logo veya bir renk görürsünüz. Bu logoyu bir yerden hatırladığınızı ve aşina olduğunuzu hissedersiniz çünkü tanıdıktır, güvenilirdir. Yemek siparişi vermek istediğinizde şüphesiz aklınıza gelen iki üç yer ya da son yıllarda içerik üreticilerinin paylaşımlarıyla hızlı bir şekilde hayatımıza giren ve kendini benimseten ürünler de bu durumun başlıca örneklerindendir.

Marka Bilinirliği Nedir?

Marka bilinirliği en basit tanımla müşterinin markaya aşina olması ve marka hakkında pozitif düşünmesidir. Bir marka için şirketin bilinirliği çok önemlidir. Bütün markalar bilinirliğini arttırmak için pazarlama araçlarını kullanırlar. Reklamlar, mailler, SMS, sosyal medya platformları ve internet siteleri aracılığıyla marka bilinirliğini arttırmaya ve potansiyel müşterileri kendilerine çekmeye çalışırlar. Marka bilinirliğinden önce iyi bir marka kimliğinin nasıl oluşturulması gerektiğini merak ediyorsanız, marka kişiliğinin büyümede ne kadar etkili olabileceğini detaylı incelediğimiz “Marka Kimliği Nasıl Oluşturulur?” adlı yazımızı inceleyebilirsiniz.

Marka Bilinirliği Neden Önemlidir?

Marka bilinirliği sayesinde müşterilerin markaya duyduğu güven artacaktır. Ürün ve hizmetlerin satış oranını yükseltmek için pazarlama araçlarını kullanıp markayı duyurmak her şirketin ilk hedefidir. Yani marka bilinirliği olmadan şirketin tam potansiyelini asla öğrenemeyiz. Peki nasıl oluşturacağız bu marka bilinirliğini?

21. yüzyılda cevap oldukça basit: Dijital dünya. Dijitalde büyük bir yer kaplayan sosyal medya platformları işte tam da burada karşımıza çıkıyor.

Markalar İçin Sosyal Medyanın Önemi

Günümüzde sosyal medya kullanmayan kalmadı. Yapılan araştırmalara göre etrafımızdaki 3 kişiden en az biri sosyal medyada düzenli vakit geçiriyor. Ürünlerimizi, aldığımız eğitimleri, giydiğimiz kıyafetleri oradan görüp alıyoruz. Artık Instagram, televizyondaki reklamlardan bile daha büyük bir pazarlama aracı oldu. Sadece 15 saniyelik bir video o ürüne merak duymamızı, daha sonra da internette araştırmamızı sağlıyor. Durum böyleyken bir işletme adını duyurmak için sosyal medyayı aktif kullanmalı ve çeşitli yollarla müşteriyle iletişime geçmeli.

Markaların bilinirliğini arttırmak için kullandığı başlıca platformlar: Facebook, Instagram, Tiktok, Twitter, Youtube, Snapchat vb. diyebiliriz. Bu platformlar bilinçli şekilde kullanılırsa marka bilinirliğinizi daha hızlı ve diğer pazarlama araçlarına göre daha az bütçeyle duyurabilirsiniz.

Sosyal Medyada Marka Bilinirliği Nasıl Arttırılır?

Instagram’ı ele alalım.

○ Öncelikle güven veren bir hesap oluşturun.
Hızlıca büyümek için kalitenizden düşmeyin. Kullanıcılar hesabınıza girdiğinde güvenilir bir marka olduğunuzu düşünmeli.

○ Belli bir hedef kitleye yönelin.
Doğru hedef kitlenin karşısına çıkacak paylaşımlar, reelslar, sizin alanınızda bir kitleye sahip olan içerik üreticileriyle iş birliği yapmalısınız. Influencerları markanız için avantaja çevirin!

influencer

Marka hikayenizi insanlara anlatın. 
Hikayenizi anlatmak hedef kitlenizle sizin aranızda bir güven duygusu ve samimiyet oluşmasını sağlar. Bu oldukça etkili bir pazarlama tekniğidir. Ama sakın sıkıcı olmayın, rahat olun ve ulaşılmaz görünmeyin!

○ Sizinle ortak noktası olan ama rakibiniz olmayan bir şirketle iş birliği yapın. 
Beraber kampanyalar, dijital etkinlikler düzenleyin. Bu şirketten size hedef müşteriler gelecek ve güvenilirliğiniz artacaktır.

○ Paylaşımlarınızı düzenli olarak devam ettirin. 
Kendinize bir plan oluşturup takipçilerinizle iletişimi bırakmamalısınız. Örneğin haftada 2 gün reels, 2 gün gönderi paylaşımı yapmak hem markanızın unutulmamasını hem de merak edilmenizi sağlayacak.

○ Trendlere uyun.
Hızla yükselip trend olan konuları içeriklerinizde kullanırsanız markanızın adını daha çabuk duyurabilirsiniz. Bazen sadece bir paylaşımından milyonlarca izlenen ve yorum alan markalar olur. Bu sizin avantajınız! Trendlere uyarak az maliyetle çok geri dönüş alabilirsiniz.

Bir yanıt yazın