Sınav Haftalarını Mutlu Atlatmak İçin 8 Harika Öneri

Üniversite hayatının güzel günlerine gölge düşüren sınav haftalarının gelmesini hiç istemeyiz. Geleceğini biliriz ama yine de beklemeyiz. Üniversiteye yeni başlayanlar için bilinmeyen bir korkudur sınav haftaları. Zor olduğunu, ders bırakmaması gerektiğini sonradan o dersi tekrar almak istemediğini bilir ama nasıl çalışacağını nasıl başarıyla geçebileceğini bilemez. Üniversite öğrencileri ise defalarca sınav haftaları atlatmış, farklı ders çalışma stilleri denemiş, bazen başarmış bazen başaramamış bazen de daha fazla başarılı olmak istemiştir. Uzmanlar, başarılı olabilmek için bir çok yöntem bir çok metot olduğunu söylüyorlar. Bir öğrenci olarak deneyimlediğim, sınav haftalarından sağa salim çıkabilme yollarını derledim, umarım bu yollar sizleri başarıya götürür. Haydi onlara göz atalım;


1- Derslere katılım ve not tutma

Derslere katılım sağlamanın çok önemli olduğunu unutmamalısın. Herkes anlayacağı şekilde not alır bu nedenle başkasının notlarına her zaman başvurmamalısın. Dersi anlatırken hocanın pekiştirmek için verdiği örneği not alman ya da konuyu özetleyecek şekilde not alman, kolay anımsamanı sağlayacaktır.


2- Planlı ve düzenli çalışma

Vize ve final haftaları çok yorucu geçer. Ders çalışmak için sınav haftasının gelmesini beklememelisin. Düzenli ve yavaş yavaş ders çalışarak vize ve final haftalarını hazırlıklı karşılamalısın. Eğer bunu başarırsan sınav haftalarından dinç ve mutlu kurtulursun.

3- Planlı çalışmadın, konular dağ gibi birikti ve çok az vaktin var ise,

1 ve 2. Maddeler yapman gerekenlerdi. 3. Maddeye geldin. Bardağın dolu tarafından bakmalısın. Sınavlara son gün çalışmaya başlamak risk yönetimini iyi kontrol edebilmeni sağlıyor.  İyi tarafını bildiğimize göre nasıl başa çıkacağını belirlememiz gerekiyor. Derslerini önem sırasına koymalısın. Kredisi yüksek, zorlandığın dersini önce çalışıp aradan çıkarmalısın. Bu sana çok zaman kazandıracaktır.


4- En iyi öğrenme yolu öğretmek

“Bilmediğim halde nasıl öğretebilirim” diyor olabilirsin. Çalışırken takıldığın noktaları anlatırken daha iyi anlayabilir, daha iyi çözümleyebilirsin. Özellikle sayısal dersleri arkadaşlarına anlatarak çalışırsan daha başarılı olabilirsin.


5- Sözel dersleri çalışmakta ve ezber yapmakta zorlanıyorsan,

Sözel dersleri çalışmadan önce çalışma ortamını uygun bir hale getirmelisin. Dikkatin dağılmamalı, sessiz ve düzenli bir odada çalışmalısın. Hali hazırda dolu olan zihnini daha fazla bilgiyle doldurmaya çalıştığında hemen sonuç alamayarak çabuk pes edeceksin. Kolay ezber yapamıyorsan şayet. Hemen pes etme, kolay yolunu bulabilirsin. Çağrışımla ezber yapmayı denemelisin. Formül ezberlemen gerekiyorsa baş harflerinden isim ya da yeni bir kelime türetip o kelimeyi ezberlemen yeterli olacaktır.  Uyumadan önce yapılan ezberin daha kalıcı olduğuyla ilgili rivayetler var. Bunu hiç denemediysen eğer öncesinde bir deneme yapmalısın. Çünkü bu yöntemin işe yaradığını söyleyen çoğunluğun yanı sıra hiç işe yaramadığını söyleyenlerin çoğunluğu da hatrı sayılır ölçüde.


6- Süre koyarak çalış

“Bu dersi bitirmeden asla kalmayacağım” “Bu konuyu anlayana kadar odadan çıkmayacağım” gibi totemler yapmayı severiz. Aslında çok yanlış bir yöntem olduğunu, zor olan işimizi daha fazla zorlamaktan başka bir işe yaramadığını söylemeliyim. En az 20 dakika en fazla 50 dakika periyodlarla çalışmalı ve mola vermelisin.


7- Yemek yeme sorunsalı

“Şöyle güzel bir yemeğin ardından hemen derse başlayayım”  diyorsan hiç önermem. Tıka basa yediğin yemek ardında ağırlık hissi bırakacak ve hatta koltukta sızmana sebep olacak. Sınav konularını bitirmek için sabahlaman bile gerekebilir. Güzel bir yemek nelere sebep oldu.. Bu nedenle ders çalışmadan önce hafif yemekler tercih etmelisin. Ders sırasında atıştırmalık olarak abur cuburdan ziyade meyve yemeyi seçebilirsin.


8- Motivasyon

Emek verdin, uykusuz kaldın elinden geleni yaptın. Sınavlar başarılı olmamız için geçmemiz gereken bir takım aşamalardır. Sınavlarımızı telafi edebilir daha çok çalışabilir ve başarılı olabiliriz. Çok fazla strese girmek seni ancak olumsuz etkileyecektir. Kötü geçen sınavlarına çok fazla üzülmemelisin, bir sonrakinde daha iyi çalışırsın… 😉

Youthall şirketler ile gençleri bir araya getiren profesyonel ağ ve yeni nesil işveren markası platformudur.