Pandemide Kültür Sanattan Uzak Kalmamak İçin Ne Yapabiliriz?

Pandemi ile birlikte hayatımızın normal işleyişi sekteye uğradı. Bu süreçte salgından etkilenen ve kitlesine ulaşamayan faaliyetler arasında kültür sanat etkinlikleri de geliyor. Hayatın normal seyrinde stresimizi hafifleten ve bizi mutlu eden konser, dinleti, tiyatro, sinema, festival gibi etkinlikler; bu süreçte fiziki olarak tamamen ertelenmeleriyle birlikte dijital mecralardan erişilmeye devam edebiliyorlar. Pandemi gibi zor bir sürecin içinde kültür sanata hayatımızda yer ayırmak bizi olumsuz gerçeklerden uzaklaştırmayı başarabilir ve daha iyi hissetmemize yardımcı olabilir. Aynı zamanda bugünler, kendimizi geliştirmek için de bir fırsat niteliğinde. Öyleyse pandemide kültür sanattan uzak kalmamayı nasıl başarabiliriz? Sizin için derledik, keyifli okumalar!

Tiyatro

Tiyatro bu süreçte en çok özlediğimiz sahne sanatlarından biri oldu. Sahneye heyecanla bakakaldığımız bu eşsiz dakikaları ekranlarımızdan da takip etmek mümkün. Aşağıda sıralayacağımız listede “Romeo ve Juliet”ten “Kahvede Şenlik Var”a, “Ağır Roman”dan “İki Efendinin Uşağı”na kadar birçok tiyatro oyununa ulaşabilirsiniz. Aynı zamanda çocuklarla kaliteli vakit geçirmek için güzel bir alternatif olan çocuk oyunlarına da göz atabilirsiniz.

Radyo Tiyatrosu

Nostaljinin “Arkası Yarın”ı, şimdinin radyo tiyatroları oldukça popüler. Eğer ekran karşısında bir şeyler izlemekten sıkılıyorsanız günün her saatinde, nerede olursanız olun tiyatro eserlerini dinleyebilirsiniz. Bunun için Podacto, Podcast Drama, Radyo Tiyatrosu, Mikrofonda Tiyatro, Okuma Tiyatrosu adreslerini ziyaret etmeniz yeterli. 

Konser

Şüphesiz ki pandemi süresince en çok özlediğimiz etkinliklerden biri de konserler oldu. Bu süreçte yerli ve yabancı birçok müzisyen Instagram hesaplarından canlı yayınlar açarak sevenlerine minik konserler veriyor. Kalabalık konser salonlarından ekranlarımıza geçiş yaptığımız bu dönemde sevdiğiniz müzisyenleri takip etmeyi ihmal etmeyin! İş Sanat da Youtube üzerinden konserler gerçekleştiriyor. Aynı zamanda online festivaller de çeşitli platformlar üzerinden yapılmaya devam ediyor. Youtube ve Zoom gibi platformlar üzerinden gerçekleşen festivalleri takip ederek evlerimizde festival hissini bir nebze de olsa yaşamamız mümkün.

Müzikal & Dinleti

Hem halihazırda kaydedilmiş olan hem de canlı olarak gerçekleştirilen dinletilere ve müzikallere Youtube’dan ulaşabilirsiniz. Bizim önerilerimiz için Şekspir Müzikali, Nazım Oratoryosu, Pera Konserleri, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası adreslerini ziyaret edebilirsiniz.

Dizi & Film

Dizi ve filmler hayatımızın her anına eşlik ediyorlar. Peki güncel içeriklerin yanı sıra, henüz izlemediğiniz kült filmlerin listesini yapmaya ve bunları tamamlamaya ne dersiniz? Aynı zamanda Kişisel Gelişim Üzerine 12 Film Önerisi ve Netflix’i Tüketenler İçin Alternatif Platform Önerilerimize de göz atmayı unutmayın!

Online Müzeler

Salgından önce güzel bir hafta sonunun muhtemel aktivitesi olan müze gezmeyi şimdi online olarak gerçekleştiriyoruz. Yerli ve yabancı bazı müzeleri bu adreslerde ziyaret edebilirsiniz: İstanbul Modern, Pera Müzesi, Sanal Müzeler, Sakıp Sabancı Müzesi, The National Gallery, Sigmund Freud’s House, Frida Kahlo’s House (Casa Azul), Louvre Museum, The British Museum

Edebiyat

Okumak istediğimiz kitaplar ve kendimizi geliştirmek adına yapacağımız okumalar için güzel zamanlara sahibiz. Yine kendinize listeler yapabilir ve her kitapla yeni bir dünyanın kapısını aralayabilirsiniz. E-kitaplara da ulaşmak artık çok kolay. Hattusa gibi internet sitelerinden tek tıkla istediğiniz kitaba erişebilirsiniz. Sesli kitap, hikaye ve şiirler için ise Shakespeare’dan Hikayeler, Bizim Kütüphane ve İş Sanat adreslerini ziyaret edebilirsiniz. Ayrıca bu yıl 13. İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali 1-5 Haziran 2021 tarihleri arasında ilk kez dijital olarak düzenlenecek. Festivale kaydolmayı ve yerli yabancı birçok söyleşiye katılmayı unutmayın! 

Umuyoruz ki en yakın zamanda etkinlik salonlarını doldururuz. O zamana kadar bu özleminizi, önerilerimizle giderebilmeniz dileğiyle!

İlginizi çekebilir: Şarj Cihazı Devrini Bitiren Hamle: IBM 2 Nm Çip

Youthall’u takip et iş ve staj ilanlarını da kaçırma!

Bir yanıt yazın