“Pandemi Sürecini Nasıl Değerlendirdiniz?” Sorusuna Nasıl Cevap Verilmeli?

Hayatınızın bir noktasında, pandemi süreci mülakat sorusu olarak er ya da geç birisi size soracak: “2020’nin ilk yarısında dünya salgınla mücadele ederken siz ne yaptınız?” Tahmin edebileceğiniz üzere pandemi süreci geçtikten sonra mülakat sorusu olarak bu soru ile karşılaştığınızda verilebilecek en iyi cevap pandemi sürecini sürdürürken “Cep telefonumla oynadım.” ya da “Netflix’teki her diziyi ve filmi tükettim.” olmayacak.

Kriz ortamı, yoğun endişe ve stresi beraberinde getirir. Hem de söz konusu bulaştığı anda kendini belli etmeyen ve sinsice ilerleyen bir virüsse bu kriz etkilerini ona katlayabilir. Son aylarda sosyal hayatımızda olduğu gibi kariyer yaşantısında da üretilen çözümleri ve verilen tepkileri gözlemledik. Artık yeni normalimiz haline gelen yeni davranış ve tutumlar, yakın gelecekte çağı iş dünyasında da değiştireceğinin sinyallerini veriyor.

Mülakatınızı gerçekleştiren insan kaynakları profesyonelleri içinse muhteşem bir fırsat doğdu. Dünyada her şey normalken bile sizin zor anlarda nasıl tepki verdiğinizi avlamaya çalışıyorlardı. Artık ellerinde sizi diğer adaylarla kıyaslayabilecek bir soru mevcut: “Pandemi sürecini nasıl değerlendirdiniz?”

Elbette hepimiz en başında neler olduğunu algılamaya, vakit geçirmeye, yasaklara adapte olmaya ve haberleri takip etmeye odaklanmıştık. Sonrasında kendisi için bir şeyler yapmaya devam eden ve hala boş geçirmeyi tercih eden insanlar olarak temelde iki kategoriye ayrıldık. Başta ipleri sıkı tutanlardan olabilirsiniz, belki de sonrasında bir şeyler yapmanız gerektiğini fark ettiniz ve işe koyuldunuz. Bu ihtimallerin hepsi mümkün. Peki, siz bu soru size yöneltildiğinde hangi cevabı verenlerden olacaksınız?

Dünya çapında verilen virüsle mücadele hala devam ediyor ve uzmanların tahminine göre bu ay yoğun olmakla beraber tam olarak normalleşme sinyallerini 2021 sonlarına doğru duyabileceğiz gibi duruyor. Bu sebeple yaşadığımız zor zamanlar için mülakat profesyonellerinin ihtiyaç duyduğu şey sizin zor zamanda neler tercih ettiğiniz, kendinizi nasıl geliştirdiğiniz ve pes edip etmemeniz olacak. Yazının devamı, kendini geliştirmeye adayan ikinci grup için geliyor demek yanlış olmaz.

Doğru Cevap Nasıl Verilebilir?

Bu soruyu kendiniz için muazzam bir fırsata çevirmek için belki de verilebilecek en doğru cevap yol haritası birazdan anlatacağım şekilde olmalı. Cevabınız karşınızdaki kişiyi etkilesin diye insanüstü özelliklere sahipmişsiniz gibi davranmanıza gerek yok. Bu durumun sizi başta sarstığını ve endişelendiğini cümlenin başına içinden çıkılmaz bir hale gelmeden iliştirebilirsiniz. Zaten az sonra nasıl başa çıktığınızdan bahsedeceksiniz.

Bu duruma adapte olduğunuzu, kaygınızı kontrol ettiğinizi, motivasyonunuzu korumaya çalıştığınızı ve gelişmeleri yakından takip ettiğinizi vurgulayabilirsiniz. Bunları ne derece yaptığınıza bağlı olarak kendiniz için doğru harmanlamak sizin elinizde. Ne kadar iyi bir gözlemci olduğunuzu vurguladıktan sonra neler yaptığınıza odaklanmamızın vakti geldi demektir. Takip ettiğiniz seminerler, konuşmalar, bitirdiğiniz kitaplar, evde kendi imkanlarınızla yaptığınız egzersizler bunlara örnek verilebilir. Tüm bunları belirli tedbirlerle ve planlamayla hayata geçirdiğinizi de eklemeyi unutmayın.

Cevabınızın sonunda kendinizi tüm yaptıklarınızla değerlendirin. Belki süreci daha erken kabullenebileceğinize dair bir öz eleştiri yapabilir, uyku düzeninizle ilgili küçük eleştirilerde bulunabilirsiniz. Unutmamanız gereken en önemli nokta, bu sorunun akılcı cevabı size inanılmaz fırsatlar yaratabilecektir!

İlginizi Çekebilir: Youthall Karantinada Kariyer Hayatını Geliştirmek İçin Neler Yaptı?

Youthall’da profilinizi oluşturmak için hemen tıklayın.

Üniversite eğitimine Yıldız Teknik Üniversitesi ve Anadolu Üniversitesi'nde devam etmektedir. Yer aldığı öğrenci kulübünde çeşitli projelerin düzenlenmesinde rol almıştır. 2019 yılından beri Youthall ekibinde yer almaktadır.