İptal Olan Stajlara İnat! Pandemi Döneminde Online Staj Rehberi

Belki yaz stajınızı ayarlamıştınız ve bir iptalle karşı karşıya kaldınız. Belki de bu yaz tam da stajınızı planladığınız ve araştırmaya koyulacağınız o yazdı. Tabii ki kabul alan herkes için en güzel seçenek iptaldense dijital formatta telafi edilmeye çalışılan staj programları olacaktır. Durum araştırmalara göre pek de bu şekilde ilerlemiyor gibi duruyor. Adapte olabilen şirket örnekleri ülkemizde ve dünyada varken tam aksini görmek de mümkün. Bu sebeple stajının peşine düşen genç yetenekler için her ihtimale karşı bir staj rehberi oluşturduk!

Dünyada kariyer rotasının yönünü belirlemeye hazırlanan, yakalamak istediği fırsatları pandemi dolayısıyla kaçıran birçok deneyimli çalışan var. Onların da kabullendiği üzere iş imkanlarının, staj fırsatlarının ya da öğrenim durumlarının tüm dünyayı etkilediği gibi sizi de etkilemesi gayet olası. Meseleyi çözümlemek, tıpkı maske takmaya adapte olduğumuz gibi değişkenliğe ne kadar hızlı alışabileceğimizden geçiyor. Stresi bir kenara bırakıp kolları sıvamalı ve neyin içinde olduğunuzu değerlendirmeniz gerekiyor.

Stajınız Dijital Ortama Adapte Edildiyse

Birazdan bahsedeceğimiz ikinci gruba göre biraz daha şanslı olan tarafsınız diyebiliriz. Tabii ki siz de böyle olsun istemezdiniz fakat elinizdekinden maksimum fayda sağlamanız gerekiyor. Uzaktan çalışman için kişisel becerilerini geliştirmeniz gerektiğini her yerden duyduğunuzu tahmin ederek önce teknolojik imkanlarınızı gözden geçirmenizde fayda var.

Web konferansları ve toplantıları için mikrofon, kamera, sağlıklı ve kesintisiz internet erişimi gibi araçlarınızın en önemli noktalarda size zorluk çıkarmayacağından emin olun. İkinci adımda uzaktan çalışmanın ve belki de sizin gibi birçok insanın alışkın olmadığı getirileriyle tanışmaya çalışın. Konuyla ilgili önerileri buradan okuyabileceğinizi anımsatarak üretkenliğinize ve organizasyon becerilerinize güvenmeniz gerektiğini söyleyebiliriz.

Stajınız Bir İptalle Karşı Karşıya Kaldıysa

Staj kabulü aldığınız şirketin öncelikleri ya da kültürü, programı ya da imkanları online bir program yapmaya elverişli olmayabilir. Yoğunluklar sebebiyle gayet mümkün olan bu durumu nasıl değerlendireceğiniz size kalmış. Öncelikle söz konusu şirketle daha sonra bir araya gelip gelemeyeceğinizin teyidini almakla başlayın. Sonrasında bu sürecin kalan kısmını boş geçirmemek için kafanızda zaten olan program adına araştırmaya koyulun.

Programlarını online şekilde gerçekleştirmeyi kabul etmeyen şirketler gibi staj programlarını sadece onlineden yürütme kararı alan onlarca şirket bulabilirsiniz. Bu stajı yakaladığın mevcut iletişim ağınla ya da Youthall gibi online platformlarla iletişimini sakın koparma! Yeni bir programa katılmak için yapılan webinarları, online case çalışmalarını takip ederek bir çok insan kaynakları yöneticisiyle iletişim halinde olabilirsin. Ağını sürekli genişleterek pes etmezsen mülakatında bu sürece göz bile kırpacağın harika bir online staj programında yer alabilirsin. Üstelik CV’ni inceleyen yakın gelecekteki insan kaynakları profesyonelleri emin ol 2020 yazında neler yaptığınla ilgileniyor olacak! Beklenen en olası soru ise: “Pandemi sürecini nasıl değerlendirdiniz?”

Yeni bir dijital staj programı yakalamak istiyorsanız bu yazıyı takip edin!

Aklınızdaki Soru: “Dijital Bir Staj Programında Neler Yapmalıyım?

Bir hedefiniz olduğundan emin olun.

Evet, hedefiniz stajınızı başarıyla tamamlamak, stajdaki yöneticilerinizi etkilemek ve belki de dijital sürecin ardından bir iş teklifi yakalamak olabilir. Ancak staj sırasında neler öğreneceğiniz ve başaracağınız konusunda kendi kişisel gelişim hedeflerinize de ihtiyacınız olacak. Bu hedeflerin neler olduğuna karar verdikten sonra, düşüncelerinizi karşınızdaki insanlarla kamera aracılığıyla olsa bile paylaşmaktan ve bunu yaparken yeterince açık olmaktan çekinmeyin.

Soru sormaktan çekinmeyin.

Stajını tamamlayan birçok stajyerden alınan geri bildirimlere göre stajyerler, süreleri dolduğunda en çok daha fazla soru sormadıkları için pişman oluyor. Kuralınız çok basit: bir şeyi nasıl yapacağınızı bilmiyorsanız, sorun! Aslında yeterince soru sormamanın kesin bir tehlike yarattığını dile getirmemiz yanlış olmaz. Sormadan yanlış yapılan her şeyin sonucunu toparlamak çok daha zor olacaktır. İkinci seçenekte bir şeyi sormadan yapmak ikinci kez yapmayı doğurabilir. Hem zaman kaybının önüne geçmek hem de izleniminizi korumak için bundan çekinmeyin. Bu dijital toplantı bağlantınızdaki küçük bir teknik detay olsa bile.

Her zaman not almaya hazır olun.

Bilgisayarınızdaki masaüstü uzantıları ya da telefonunuzun notlar bölümünü değil, masanızda her zaman duran not defterinizi kastediyoruz. Staj programındaki yöneticinizi etkilemenin en iyi yolu kamera karşısında not almanız olabilir çünkü daha önce konuştuğunuz şeylere ya da sorumluluklarınıza geriye dönüp bakabileceğinizi kanıtlarsınız. Stajınızı, işinizi ve muhatap olduğunuz insanları uzaktan çalışırken dahi bu şekilde etkileyebilirsiniz.

Tamamen profesyonel olun.

Okulda bir dersi verememenizin sorumluluğuyla sadece siz ilgileniyordunuz fakat işler artık çok başka. Kariyer hayatında bir işi bitirmezseniz ya da doğru şekilde tamamlamazsanız bir sürü insanın programını etkileyebilirsiniz.

Deneyimli stajyerler programlı çalışmanın yanı sıra şunları tavsiye ediyor: İş gününüzde kişisel telefonun kullanımızdan ve sosyal medyadan uzak durun; kamera karşısında dahi olsanız profesyonel giyinin. İşbaşı ya da toplantı için evinizdeki çalışma masanızda daima zamanında veya erken olun. Sizi geç kalmaya zorlayan bir acil durum ortaya çıkarsa, mümkün olan en kısa zamanda karşı tarafı bilgilendiri

“Teşekkür ederim” demekten çekinmeyin.

Stajınız için birlikte çalıştığınız, yolunuzu kesiştiği her insana süreç içerisinde olduğu kadar staj programınız tamamlandığında da teşekkür etmenizin önemi çok büyük. Bunu mail atarak, bir Linkedin gönderisi hazırlayarak ya da küçük bir hediye hazırlayıp adrese kargolayarak gerçekleştirebilirsiniz. Unutmayın ki “İnsanlar ne yaptığınızı veya söylediklerinizi nadiren hatırlayacaklar ancak büyük olasılıkla onlara nasıl hissettirdiğinizi hatırlayacaklar.”

Youthall’da profilinizi oluşturmak için hemen tıklayın.

Üniversite eğitimine Yıldız Teknik Üniversitesi ve Anadolu Üniversitesi'nde devam etmektedir. Yer aldığı öğrenci kulübünde çeşitli projelerin düzenlenmesinde rol almıştır. 2019 yılından beri Youthall ekibinde yer almaktadır.