Uzaktan Çalışma Nedir? Uzaktan Çalışmanın Avantajları ve Dezavantajları

Uzaktan çalışma son dönemde hepimizin gündeminde. Bazılarımız için Korona Virüsü gündemi başlamadan önce hayaldi. Kimilerininse bu günlerde tam tabiri ile korkulu rüyası olmaya başlamış durumda. Kişiden kişiye göre değişen bu maceranın elbette pek çok avantajı ve dezavantajı var. Bu yazıda sizin de kendinizi değerlendirmeniz için uzaktan çalışmanın avantaj ve dezavantajlarını derledik.

Avantajlar:

  1. Zamanınızı istediğiniz gibi yönetebilirsiniz!

Kimsenin sizin çalışma saatlerinize karışması gibi bir durum artık söz konusu değil. İhtiyacınız olan şeyler bilgisayarınız, dosyalarınız ve çalışma masanız. İşlerinizi dilerseniz gece uykunuz kaçtığında, dilerseniz de erken bir sabah kahvaltısından sonra planlayarak tamamlayabilirsiniz.


  1. Sosyal hayatınızdan kopmayın!

Günlük işlerinizi hafifletmeniz ya da bitirmeniz halinde aynı zamanda ofisiniz olan evinizi bir buluşma noktasına çevirebilir ve herkesi o akşama davet edebilirsiniz! Ofise gidiş ve dönüş yolunda vakit kaybederek enerjinizi tüketmeyeceğiniz için zamanlama adına kendinize geniş bir fırsat yaratmış olacaksınız. Çevrenizdeki insanlar bu durumu kabullenmiş olacağı için acil bir durumda bilgisayarınıza göz atmamanız için de hiçbir sebep yok.


  1. Daha rahat bir çalışma ortamı!

Günümüzde bazı ofisler tasarım çizgilerini değiştirerek çalışanların konforunu ön plana çıkarıyor olsa da bu sayı oldukça az. Her ne kadar kendinize içinde uyku ve oyun odaları bulunan bir ofis bulamadıysanız da eviniz sizin için en ideal alan. Yorulduğunuzda kahvenizi alıp salondaki rahat kanepenizde işlere devam edebilirsiniz. Ofiste olsaydınız muhtemelen bu durumu yalnızca düşlüyor olacaktınız!


Dezavantajları:

  1. Motivasyonunuzu kaybetmeyin!

Ofis ortamından her ne kadar şikayet etseniz de etrafımızda çalışan insanlar olduğunu görmeniz motivasyonunuzu olumlu olarak etkiler. İş yerinizi kafanızda yalnızca bir çalışma ortamı olarak kodlamanız size yardımcı olduğu için evinizde bu duruma oldukça dikkat etmenizi öneririm.


  1. Uykuya yenik düşmeyin!

Yorulmaya başladığınızda ya da gecenin geç saatlerinde çalışmak zorunda olduğunuzda yatağınıza yönelip uykuya yenik düşmemeniz önemli bir konu başlığı. Sabahları da yataktan kalkmaktan zorlanan biriyseniz öz eleştiri yaparak “Home – Office” mantığını tekrar gözden geçirmenizde fayda var. Verim alabilmeniz için uykudan sıyrılarak zihninizi çalışmaya odaklamanız şart!


  1. Dışarıyla bağlantıyı koparmayın!

Evden çalışmanız sektörünüzle ilgili etkinlikleri, toplantıları ya da davetleri takip etmenize engel olmasın. Her birinden haberdar olmanız için ofis çalışanlarından daha fazla takipte olmanız gerekecek. Bu sayede yeni iş fırsatlarına göz kırpabilir, kendinizi geliştirmek için pek çok fırsat elde edebilirsiniz.

İlgini çekebilir: Evden Çalışma Modeli Ile Verimli Bir Çalışma Ortamı Oluşturmanın 5 Sırrı

Youthall’u takip et iş ve staj ilanlarını da kaçırma.

Üniversite eğitimine Yıldız Teknik Üniversitesi ve Anadolu Üniversitesi'nde devam etmektedir. Yer aldığı öğrenci kulübünde çeşitli projelerin düzenlenmesinde rol almıştır. 2019 yılından beri Youthall ekibinde yer almaktadır.