Netflix İçerik Oluşturmak İçin Görüntü Analizini Nasıl Kullanıyor?

Netflix, 200 milyonu aşan abonesiyle yükselişini hala devam ettiren bir eğlence platformu. Onu diğer platformlardan ayıran en önemli özelliği üyelerinin izlemek istedikleri içerikleri olabildiğince hızlı bulmasını sağlamak için kişiselleştirilmiş deneyimler sunması. 

Netflix hesabınızın ana sayfası ile bir arkadaşınızın ana sayfasını karşılaştırma fırsatınız olduysa, aynı içerikler için farklı kapak fotoğrafları seçildiğini fark etmişsinizdir. Henüz bunu fark etmediyseniz, bu yazımızda sizi pazarlama harikası olarak nitelendirebileceğimiz yapay zeka algoritması ile tanıştıralım!

Netflix Kapak Fotoğrafları Neden Birbirinden Farklı?

Yıllar süren veri toplama çalışmalarının ardından kapak fotoğraflarının (thumbnails) içerik seçiminde %82 etkili olduğunun farkına varan Netflix, her kullanıcının hangi kapak fotoğrafını kaç saniye incelediğini ve bu içeriğin izlenen diğer içeriklerle olan ilişkisini analiz etti. Başlangıçta stüdyolardan alınan orijinal posterler kullanılırken, şimdilerde mevcut algoritması sayesinde kullanıcıya özel kapak fotoğrafları kullanılmaya başlandı. 

Stranger Things dizisi için hazırlanan farklı kapak fotoğrafları

AVA: Netflix’te Görsel Estetik Analiz

AVA (Aesthetic Visual Analysis), sahip olduğu araçlar ve algoritmalar sayesinde içerikler arasından kapak fotoğrafı olabilecek görselleri iki aşamalı bir süreç sayesinde buluyor: Kare parmak izi oluşturma ve görsel puanlama.

Süreçten biraz bahsedecek olursak; parlaklık, kontrast, kare numarası gibi bilgiler metadata olarak toplandıktan sonra hesaplanan veriler veritabanına aktarılarak kategorilendirme aşamasına geçiliyor. Kategorilere ayrılan görseller yapay zeka yardımıyla seçilmeye başlanıyor. Seçilen en iyi kareler, farklı tasarımlı logolarla birleştiriliyor. Bu süreç defalarca tekrarlandıktan sonra bitiyor mu? Hayır. Kareler, izlemekten keyif aldığımız kategorilere göre bir kez daha şekilleniyor. 

Basit bir şekilde Netflix Tech Blog‘daki gibi örneklemek gerekirse; daha önce Uma Thurman’ın bulunduğu filmleri izlemiş biriyseniz, Pulp Fiction filminin kapak fotoğrafında Uma Thurman ile karşılaşırsınız. Fakat izleme geçmişinizde John Travolta filmleri çoğunlukta ise, Netflix algoritması sizin için özel olarak John Travolta’nın bulunduğu bir kapak fotoğrafı sunup böylece filmi izleme oranınızı artırmış oluyor. 

Pulp Fiction filmi için hazırlanan farklı kapak fotoğrafları

Netflix Kapak Fotoğraflarını Sizin İçin Nasıl Değiştiriyor?

Yakın zamanlarda Netflix, “contextual bandits” adı verilen oldukça havalı bir adla çevrimiçi makine öğrenimini kullanmaya başladı. Algoritmalar oluşturmak için kapsamlı yeni verileri beklemek yerine, bağlamsal haydutlar (contextual bandits) hem önceki verileri hem de az çok gerçek zamanlı olarak izlediklerinizi kullanarak daha aktif, tutarlı ve bağlamsal olarak çalışıyor.

Bu nedenle, daha önce ana sayfanızda gördüğünüz filmler için sık sık yeni kapak fotoğrafları görmektesiniz. Küçük resimler genellikle her gün ne izlediğinizi, kimi izlediğinizi ve size sunulan başlıkların bir kombinasyonunu dikkate alarak aydan aya değil günden güne değişiyor.

Sonuç olarak, ana sayfanızda teorik olarak daha çekici ve Netflix’in sadece genel olarak değil, aynı zamanda içinde bulunduğunuzu düşündüğü ruh haline kadar, özellikle Netflix’in görmek istediğinizi düşündüklerine hitap eden ayrı küçük resim tasarımlarını içeren bir düzene sahip oluyorsunuz.

İlginizi çekebilir: Netflix Üyeliğinizi Daha İyi Kullanmanızı Sağlayacak 11 Özellik

Youthall’u takip et iş ve staj ilanlarını da kaçırma!

 

 

Bir yanıt yazın