Mülakatlarda Öne Çıkmak İçin Kendimize Sorabileceğimiz 5 Soru

Mülakatlarda öne çıkmak için kendimize sorabileceğimiz 5 soruyu sizler için derledik! Birçoğumuz iş veya staj arama sürecinde mülakatlara katılmışızdır. Bu görüşmelerde hem karşı tarafa kendimizi en iyi şekilde tanıtmaya çalışmalı hem de nerede hatalar yaptığımızı ve bir sonraki sefer neyi daha iyi yapmamız gerektiğini anlamaya çalışmalıyız. Bu yüzden şirketlerin insan kaynakları birimleriyle yaptığımız görüşmelerde, onlar için çok önemli olan ve işe alım sürecinde oldukça kritik olan konulara önem vermemiz gerekmektedir

İster staj arayışı içinde olan bir öğrenci, ister yeni mezun, isterse de sektörde deneyimli bir çalışan olalım, iş görüşmelerine gitmeden önce öne çıkabilmek için kendimize sormamız gereken soruları bu yazımızda hep birlikte inceleyelim. Keyifli okumalar!

Soru 1: Mülakata girmeden önce şirket hakkında yeterince araştırma yaptım mı?

Uzun süre merakla beklediğimiz mülakat vaktinin gelip çattığı ilk dakikalarda, belki heyecanımızı da henüz yatıştıramamışken karşı tarafın bize sorabileceği ilk sorulardan birisi kurumları ve işverenleri hakkında genel olarak neler bildiğimizdir. Sorunun zamanlamasından kaynaklı önemini de anlayacağımız üzere şirketin sunduğu hizmetleri, ürünleri, kurumsal yapısını, vizyonu ve misyonu gibi başlıkları görüşmeden önce araştırıp bilgi sahibi olmak oldukça önemlidir. Aynı zamanda ilk aşama için karşı tarafı dikkate aldığımızı ve şirkette çalışmak için istekli olduğumuzu bu araştırmalar ile birlikte karşı tarafa yansıtmış oluruz.

Soru 2: Mülakatta sıklıkla karşılaşabileceğim sorulara kendimi hazırladım mı?

İnsan kaynakları departmanının pozisyon için aradıkları uygun adayları görebilmek için hazırladığı ve adaylara sıklıkla sorduğu belli başlı sorular vardır. O yüzden bu sorulara önceden düşündüğümüz yanıtlar sayesinde karşı taraftaki etkimizi artırabiliriz. Örneğin ‘’Kendinizi 5 yıl sonra nerede görüyorsunuz, önceki işinizden ayrılma sebebiniz nedir, hobileriniz nelerdir?” gibi sorulara hazırlanmamız mülakatlarda öne çıkabilmemiz için oldukça faydalıdır.

Mülakatlar hakkında Youthall’ın sizler için derlediği birçok içeriğe buradan ulaşabilirsiniz!

Soru 3: Başvurduğum pozisyon için geçmişte edindiğim iş tecrübelerinin önemli noktalarını mülakatta belirledim mi?

İş veya staj için başvuru yaptığımızda o pozisyonla ilgili hepimizin deneyimi olmayabilir fakat eğer deneyimimiz varsa bu durumu kendimize doğru soruyu sorarak avantajımıza çevirmemiz gerekir. Geçmişte edindiğimiz iş deneyiminde ilgili pozisyona uygun olarak aldığımız sorumlulukları karşı tarafa doğru bir şekilde ifade etmemiz, görüşme esnasında doğru bir aday olarak değerlendirilme şansımızı arttıracaktır.

Soru 4: Mülakattaki soruları STAR metoduyla yanıtlayabildim mi?

STAR kavramı özellikle yetkinlik bazlı mülakatlarda bizi öne çıkarabilecek, aynı zamanda insan kaynakları profesyonellerinin de önem verdiği bir kavramdır. Kısaca tanımlayacak olursak ‘’Situation, Task, Action, Result’’ kelimelerinin ilk harflerinin birleşiminden oluşur. Dolayısıyla karşı taraf bize bir olay örgüsü sunabileceğimiz soru iletirse durum, görev, eylem ve sonuç bağlamında somutlaştırarak olayı kısa ve öz bir şekilde anlatabiliriz. Örneğin daha önce herhangi bir etkinlikte karşılaştığımız zor bir durumda ekibimizi yönetirken nasıl sorumluluklar aldığımıza, görev süresince nasıl hareket ettiğimize ve sonuçta nasıl çıktılar elde ettiğimize dair bir olay örgüsünü sunabiliriz.  

Soru 5: Mülakat sonunda şirkete sorabileceğim sorular hazırladım mı?

Şimdi sıra bizde! Mülakat esnasında işverenlerden gelen soruları detaylı ve özenli bir şekilde cevaplandırdıktan sonra son aşamaya geldik. Burada aday olarak işverenlere yönelteceğimiz sorular varsa paylaşmamız istenir. Bu aşama için yapmamız gereken mülakat öncesinde sorabileceğimiz ya da o sırada şirket hakkında aklımıza gelen soruları kendimizi o şirkette çalışmaya istekli ve motive bir çalışan olarak gösterecek şekilde karşı tarafa sorabilmektir. 

 

 

Bir yanıt yazın