Mülakatlarda STAR Tekniği Nedir? Nasıl Kullanılır?

Mülakatlar sizin için hala korkutucu mu geliyor? Yoksa gerekli cevabı veremeyeceğinizi düşünerek kendinizi frenliyor musunuz? Mülakat esnasında başarılarınızdan negatif bir algı oluşturmadan bahsetmenin sizi zorlayacağını düşünenlerdenseniz “STAR tekniği” tam da sizin için diyebilirim!

Size yardımcı olacak bu teknik, “Situation, Task, Action, Result” kelimelerinin hem baş harflerinin hem de anlamlarının sırasıyla birleşmesiyle ortaya çıkmıştır. Mülakat sorularını bu yöntemi kullanarak cevaplamak, karşınızdaki insan kaynakları uzmanına istediklerini vermek için uygundur. Kafanızda anlatacaklarınızın rotasını çizeceğiniz için de çıktıktan hemen sonra “Keşke bunu da dile getirseydim!” deme ihtimalinizi oldukça azaltacaktır.

Daha çok yetkinlik odaklı sorulara cevap vermek için kullanılan STAR tekniği; genellikle zamanın, mekanın, olayın ve sonucun somut şekillerde ifade edilmesini sağlar. Kariyer hayatınızda o mülakat koltuğuna oturana dek geçen her dakikada olayları nasıl ele aldığınız, ne gibi sonuçlarla yüzleştiğiniz ve bunlarla nasıl başa çıktığınız önem taşıyacaktır.

Bu yöntemi mülakatın tamamına yaymaktansa sırasıyla size yöneltilen, bir hikaye anlatabileceğiniz sorular için belki de 3-4 kez kullanabilirsiniz. Bu mülakatın uzunluğuna bağlı olsa da kaç kez kullanırsanız kullanın mülakatı gerçekleştiren uzmanın ilgisini çekeceğinizden öncelikle emin olun.


Muhtemelen her iş tanımında aranan özellikler problem çözme becerileri, analitik yetenek, başarı ve başarısızlıkla yüzleşme, sunum ve iletişim becerileri ya da ekip çalışması olabilir. Eğer hala STAR tekniğini nasıl kullanacağınızı bilmiyorsanız şuradan başlayabilirsiniz:

  • Sınırlı bir süre içerisinde tamamlamanız gereken, sizin için fark yaratan bir süreçten bahsedin.
  • Bu görev süresince kendinize ne gibi misyonlar edindiniz, neler için sorumlu hissettiniz?
  • Bu süreci ya da sorunu çözmek için nasıl bir rota izlemeye karar verdiniz? Bu rotayı sizce izleyebildiniz mi?
  • Sonucunda neyle karşılaştınız?

Bazı uzmanlar sorularının tamamını STAR tekniğine göre sorsa da kimileri kısmen bu tekniğe başvurur. Teknik, baş harflerinden bahsettiğimiz gibi 4 ana kavramdan oluşur.


STAR Tekniğinin Kavramları

Durum (Situation):  Bir iş yaptığınız veya işyerinde zorlukla karşılaştığınız bağlamı açıklayın. Örneğin, bir grup içerisinde bir projeyi gerçekleştirirken sorunlarla karşılaştınız. Bu durum bir iş deneyiminden, gönüllü bir pozisyondan veya ilgili herhangi bir olaydan kaynaklanabilir. Karşınızdakinin ne kadar hakim olması gerektiğini düşünmeden mümkün olduğunca spesifik olun.

Görev (Task):  Sonra bu durumdaki sorumluluğunuzu açıklayın. Belki de grubunuzun sıkı bir süre içinde bir projeyi tamamlamasına, bir iş arkadaşınızla çatışmayı çözmesine veya bir satış hedefine ulaşmasına yardımcı olmanız gerekiyordu.

Eylem (Action):  Sırada görevi nasıl tamamladığınız var. Tam olarak yapılan eylemden bahsedeceğiniz bu noktada kendinize odaklanmaktan çekinmeyin. Ekibinizin, patronunuzun veya iş arkadaşınızın yaptığından ziyade yaptığınız işe odaklanın. İpucu olarak “biz” dilini tercih etmektense “ben” diline odaklanabilirsiniz.

Sonuç (Result):  Son olarak gerçekleşen eylemin sonuçlarını ya da size öğrettiğini açıklayın. Olayı açıklamakta olduğu gibi spesifik örnekler vermek oldukça faydalı olacak.

Kendinizi istediğiniz kadar açıklayamamanın en zor olduğu anlardan biri olan bu görüşmeleri kolaylaştıracak bir yolunuz artık var. Mülakattan çıktığınız anda faydalarını hissetmeye başlayacağınız bu tekniği kolayca kendi kendinize de deneyimleyebilirsiniz!

İlginizi Çekebilir: Mülakat Tüyoları | İyi Bir Mülakat Öncesi Stresinizi Azaltmanın 8 Yolu

Youthall’da profilinizi oluşturmak için hemen tıklayın.

Üniversite eğitimine Yıldız Teknik Üniversitesi ve Anadolu Üniversitesi'nde devam etmektedir. Yer aldığı öğrenci kulübünde çeşitli projelerin düzenlenmesinde rol almıştır. 2019 yılından beri Youthall ekibinde yer almaktadır.