Teknoloji Meraklıları İçin Hızla Popülerliği Artan 5 Meslek

Son yıllarda, teknoloji alanında kendini geliştirmek isteyenlerin sayısı hızla artıyor ve yapay zeka alanındaki kariyerler (AI), dijital olarak dönüşümle endüstrilerin taleplerini karşılamak için katlanarak büyüyor. Teknoloji alanındaki meslek grupları da hem ihtiyaç hem de maaş dolgunluğu nedeniyle ciddi oranda ilgi görüyor.

Yapay zeka konusunda çok fazla iş olmasına rağmen, gerekli becerilere sahip en üst düzeyde teknoloji yeteneği eksikliği var. Biz de bu yetenek eksiliğinden faydalanarak kendinizi bu alanlarda geliştirerek teknoloji alanında kariyer rotanızı şekillendirebileceğiniz 5 mesleği listeledik!

Teknoloji Meraklıları İçin Hızla Popülerliği Artan 5 Meslek


1. Makine Öğrenimi Mühendisi

Makine öğrenme projeleri için platformlar oluşturmaktan ve yönetmekten sorumludurlar. Bir makine öğrenim mühendisinin rolü AI projelerinin merkezindedir ve uygulamalı araştırma ve veri biliminde bir geçmişe sahip olanlar için uygundur. Bununla birlikte, bir AI programcısı olmak ve çoklu programlama dillerini tam olarak anladığınızı göstermek için de gereklidir.

Makine öğrenim mühendisleri, muazzam veri kümeleriyle çalışırken öngörü modellerini uygulayabilmelisiniz. Birçok işe alım şirketinin matematik veya bilgisayar bilimleri alanında yüksek lisans veya doktora derecesine sahip kişileri tercih ettiğini göreceksiniz.

Başvuru sahipleri, aşağıdaki gibi modern programlama dillerinde olan bilgisini göstermelidir:

  • Java
  • Python
  • Scala

Genellikle güçlü matematiksel becerilere sahip teknoloji uzmanları tercih edilir. İş ilanlarının çoğu aynı zamanda güçlü bilgisayar programlama becerileri, analitik beceriler ve bulut uygulamalarıyla ilgili deneyime sahip adayların makine öğrenmesi, derin öğrenme ve sinir ağları konusunda uzman olmalarını gerektirir.


2. Veri Bilimcisi

Veri bilimciler, hem makine öğrenmesini hem de tahmine dayalı analitiği kullanarak büyük ve karmaşık veri kümelerini toplamak, onları analiz etmek ve yorumlamakla yükümlüdürler. Ayrıca analiz için verilerin toplanmasını ve temizlenmesini sağlayan algoritmaların geliştirilmesinde hayati bir rol oynamaktadır.

Veri bilimine başlamak isteyen adayların, aşağıdakiler gibi büyük veri platformları ve araçlarıyla rahat olmaları gerekir:

  • Hive
  • Hadoop
  • MapReduce
  • Pig
  • Spark

Veri bilimciler ayrıca, istatistiksel hesaplama dilleri ve programlama dilleri konusunda oldukça deneyimli olmalıdırlar:

  • Perl
  • Python
  • Scala
  • SQL

Şirketler genellikle veri bilimcilerin yüksek derecede eğitim görmelerini, yüksek lisans veya doktora dereceleriyle bilgisayar bilimleri eğitimi almalarını bekler. Elektrik mühendisliği veya matematik alanında ileri derecede bir yeterlilik yeterli olacaktır, ancak AI geliştiricisinin rolünü oynamak isteyen veri bilimcileri için, bilgisayar bilimlerinde ileri derecede bir derece tüm diğerlerini geçiyor.


3. İş Zekası Geliştirici

Yapay zeka alanında kariyer, iş zekası (BI) geliştiricisinin konumunu da içerir. Bu rolün temel amacı, işletme ve pazar eğilimlerini belirlemek için karmaşık veri setlerini analiz etmektir.

İş zekası geliştiricileri, bir işletmenin verimliliğini ve karlılığını arttırmada kilit bir rol oynar. Yüksek oranda erişilebilir bulut tabanlı veri platformlarında karmaşık verilerin tasarlanmasından, modellenmesinden ve korunmasından genellikle sorumludur.

Bu rolle ilgilenenlerin güçlü teknik ve analitik becerilere sahip olmaları gerekir. Adaylar teknik olmayan meslektaşları ile iletişim kurabilmeli ve güçlü problem çözme becerileri gösterebilmelidir.

Bu listedeki diğer yapay zeka kariyerlerinin aksine, iş zekası geliştiricilerinin geleneksel olarak yalnızca mühendislik, bilgisayar bilimi veya ilgili bir alanda lisans derecesine sahip olmaları istendi. Bununla birlikte, iş deneyimi ve sertifikaların bir arada kullanılması çok istenmektedir.

Bu, ideal adayın veri ambarı tasarımı, veri madenciliği, SQL sorguları, SQL Server Entegrasyon Servisleri, SQL Server Raporlama Servisleri ve BI teknolojilerinde önemli deneyime sahip olacağı anlamına gelir.


4. Araştırma Bilimcisi

Yapay zekanın önde gelen kariyerlerinden biri, araştırma bilimcisinin işidir. Bu bireyler uygulamalı matematik, makine öğrenmesi, derin öğrenme ve hesaplamalı istatistikler dahil olmak üzere çoklu AI disiplinlerinde uzmandır.

İşe alınabilmeleri için adayların bilgisayar algısı, grafik modeller, pekiştirici öğrenme ve doğal dil işleme alanlarında geniş bilgi ve tecrübe göstermeleri gerekmektedir.

Veri bilimcileri gibi, araştırma bilimcilerinden de bilgisayar bilimleri alanında yüksek lisans veya doktora dereceleri almış olmaları beklenmektedir. Bununla birlikte, birçok şirket, deneyim tarafından desteklenen ilgili bir teknik alanda ileri bir derece kabul eder.

Çoğu işe alım şirketi, derinlemesine kıyaslama, paralel hesaplama, dağıtık hesaplama, makine öğrenmesi ve yapay zeka konularında derinlemesine bir anlayışa sahip teknoloji profesyonelleri aramaktadır.


5. Büyük Veri Mühendisi / Mimar

Büyük veri mühendisleri ve mimarlar, yapay zeka alanındaki en iyi ücretli işlerden biridir. Büyük veri mühendisleri ve mimarlar, iş sistemlerinin birbirleriyle iletişim kurmasını ve veri toplamasını sağlayan bir ekosistemin geliştirilmesinde hayati bir rol oynadıklarından, çoğu şirket doktora tamamlamış olan profesyonelleri tercih eder.

Büyük veri mühendisleri ve mimarlar genellikle Hadoop ve Spark sistemlerindeki büyük veri ortamını planlama, tasarlama ve geliştirme görevlerinde bulunduğundan, veri bilimcileriyle karşılaştırıldığında bu rol daha fazla yer alabilir.

Adaylar ayrıca C ++, Java, Python ve Scala ile önemli programlama deneyimi göstermek zorunda.


Digital Tech Career Summit

Dijital Etkinlikler

Kariyer rotanı dijitalde çizmeye hazır mısın? Evde kaldığımız bugünlerde Youthall olarak “Digital Tech Career Summit” ile 8 Mayıs’ta en kolay ve eğlenceli yoldan sana iş dünyasının kapılarını aralıyoruz. Teknoloji alanında kariyer hedefin varsa büyük veri, veri bilimi, siber güvenlik, IoT vb. konularda Türkiye’nin en iyi teknoloji şirketlerinin yöneticileri ve ekiplerinden 6 oturum ile bilgi sahibi olabileceğin motivasyon ve ilham dolu harika bir gün geçirme fırsatını kaçırmamak için sen de hemen başvur!

Senin de İlgini Çekebilir: Bir Yaz Stajı Ile Kendinize Katabileceğiniz 5 Önemli Şey

Youthall’u takip et iş ve staj ilanlarını da kaçırma.

Gebze Teknik Üniversitesi, Employer Branding Team Member @Youthall , IEEE GTÜ