İlk İş Gününde Karşılaşacağın 5 Kaçınılmaz Durum

Tüm aşamaları geçtin ve artık işteki ilk günün… Belki çok uzun zaman sonra başka bir yere adapte olmaya çalışacaksın, belki de bu senin kariyer yolculuğundaki ilk durağın. Durum ne olursa olsun, yeni bir işe başlarken bazı durumlara karşı nasıl davranmamız gerektiği konusunda kafamız karışabilir. İşte bu yazıda senin için “İlk iş gününde muhtemelen yaşayabileceğin durumlar nelerdir?” diye düşündük ve tavsiyelerde bulunduk. 🙂


1. Boş Durmaktan Kendini Rahatsız Hissetmek

İlk iş günleri genelde çılgın bir yoğunluk ile ilerlemez. İlk kez masaya oturduğunda öncelikle sana verilen envanterler ile neler yapman gerektiği konusunda kendi içinde düşünebilirsin. Sağa sola bakar, işlerin nasıl ilerlediğini gözlemlersin. Aslında gözlem yapmak senin yeni bir işe alışman konusundaki en büyük yardımcın olacak. “Çalışma arkadaşların neler yapıyor?”, “Görev tanımına uygun bir şekilde sen nasıl ilerleyeceksin?” gibi sorulara cevap bulabilmek için mutlaka etrafını gözlemlemeyi unutma. Tabii bunu yaparken şaşkın bir ördek gibi hissetmene gerek yok 🙂

Unutma ki bu senin yeni işine adapte olmaya çalışırken hissedeceğin en yoğun duygu olacak. Ama hangimiz böyle hissetmedik ki? O yüzden boş durmadığını ve bunun sürecin en normal olayı olduğunu bilmeni isteriz.


2. Kime Nasıl Hitap Edeceğin Konusunda Ne Yapacağını Bilememek

Günaydın sevgili herkes… Ama o da ne? Kim kimdir bilmiyorsun ve herkes birbiriyle nasıl bir iletişimde hiçbir fikrin yok. Hiç panik yapma! Böyle durumlarda bir önceki maddede olduğu gibi iyi bir gözlem için beklemede kal. Nasıl hitap edeceğini çözene kadar ise normal akışında konuşmanı tavsiye ederiz. Gün içerisinde herkesle tanışıp, ortama adapte olmaya çalış, sonrası pamuk ipliği gibi gelecek. 🙂


3. Herkesin İsmini Öğrenmeye Çalışmak

“İsim hafızam çok kötüdür.” diyenler! Asla yalnız değilsiniz. 

Tabii ki karşındaki kişinin ismini hızlıca öğrenmek iş hayatında önemli bir nokta. “Peki bunu nasıl yapacağım?” diyorsan sana küçük bir önerimiz var: Karşındaki kişi seninle ilk tanıştığında mutlaka onu dikkatli bir şekilde dinle ve onun hakkında birkaç ipucunu hafızaya at. Bu yöntem, sana karşındaki kişinin ismini aklında tutman konusunda bir hayli yardımcı olacaktır.


4. Herkesten Önce Acıkmak ve Yemeği Nerede Yiyeceğini Bilememek

Ofis çalışanlarının en sevdiği o an: “öğle arası”. 

Herkes bu durumu çok severken, sen ilk iş gününde neden gerilesin ki? Herkes gibi sen de acıkmış, öğle arasına çıkmak istiyor olabilirsin. 

Önemli olan, ekip arkadaşlarından birileri seni de davet ettiğinde onlara katılıyor olman. Bu durum onlarla bir ekip olmak istediğini gösteren işaretlerden biri olacaktır. Senin herkesle kaynaşabilmen, kendini ifade etmen ve ekibi de keşfedebilmen için en rahat zamanlarından biri işte bu an olacak. Eğer ortamda birlikte yemek yeme durumu varsa, buna mutlaka sen de dahil ol!


5. İletişim Kurmaya Çalışırken, Ne Konuşmalıyım Diye Düşünmek

Tüm maddelerde aslında hep iletişimden bahsettik. Eninde sonunda sizin bir ofisteki ilk gün sorunlarınızın çoğu hep iletişime dayanıyor. Normal olarak kimseyi tanımıyor ve tanınmıyorsun.

Bu sebeple, ilk olarak ofisle alakalı aklına gelenleri sormaktan başlayabilir, ilgini çeken bir konuya sen de dahil olabilirsin ya da konuşmaktan keyif aldığın ve bilginin iyi olduğu bir konuda ortaya bir laf atıp, bunun üzerinden sohbet başlatabilirsin. Bu yöntem sana kendini daha rahat hissettirecek ve iletişim kurmakta zorlanmayacaksın.


İlk iş gününde bunların muhtemelen olması kadar olmamasının da doğal bir durum olduğunu unutma. Herhangi biri için kaçınılmaz gelen bu maddeler, senin için belki de hiç yaşanmayacak durumlardır. Bilemeyiz… Sen ne olursa olsun ilk iş gününde mutlaka rahatla, gülümse ve sadece kendin ol! Yukarıda da bahsettiğimiz gibi tüm bunlar sürecin en normal yanı ve hangimiz bu durumları yaşamadık ki? 🙂

Şimdiden ilk iş günü deneyimi olacaklara bol şans dileriz!


İlginizi çekebilir: Kariyer Hayatına Adım Atarken Sizleri Neler Bekliyor ?

Youthall’u takip et iş ve staj ilanlarını da kaçırma!

Bir yanıt yazın