Kariyer Hayatına Adım Atarken Sizleri Neler Bekliyor ?

Günümüzde herkes kendi geleceği için çeşitli adımlar atmakta. Adımları atarken ne kadar plan ve program yaparsak attığımız adımların sağlamlığını da o kadar arttırabiliriz. Kariyerimizi bir eve benzetelim. Benzettiğimiz ev için maddeler belirleyelim. Nerede olacağı, kaç odalı olacağı, odaların içinde rahat hareket alanı mevcut mu, ulaşım araçları var mı gibi maddelendirmeler yapmalıyız. Bu maddeleri kariyer evimiz için uygulayacak olursak yurt içinde mi yurt dışında mı çalışmak istiyorum, ilgili alanda gelecek görebiliyor muyum, ilgili alanda esnek olabilir miyim gibi onlarca çeşit maddelendirme yapabiliriz. Bu maddeler tamamen kişinin istekleriyle doğru orantılı olarak değiştirilip çeşitlendirilebilir. 

Kişi ilerlemek ve kariyer sahibi olmak istediği alandaki öncelikleri konusunda farkında olmalı ve ona göre maddelendirme yapmalı. Bu noktada kişi, kariyer sahibi olmak istediği alandaki profesyonelleri bulabilir ve araştırma yapabilir. 

Örnek vermek gerekirse finans alanında kariyer hedefi olan bir kişi şu adımları izlemeli:

  • Finans alanındaki tüm iş kollarını araştırmalı ve kendine en uygun olanı seçmeli,
  • Seçilen iş kolundaki tüm gereksinimleri kendinde olanlarla karşılaştırmalı, eksik olduğu konularda kendini geliştirmeli,
  • İlgili iş kolundaki adından söz ettirmiş profesyonelleri araştırmalı ve seviyesini belirlemeli.

Bu izlenmesi gereken adımlar yine kişinin kendi isteklerine ve çıkarlarına uygun şekilde arttırılabilir. Gün sonunda asıl olan konu ise profesyonelleşmek istenilen iş kolunun yıllarca sizi mutlu edip edemeyeceğidir. Bu yüzden kişi kendi sınırlarını çizmeli ve kendini mutlu edecek olan sınırlara ulaşmak için çalışmalıdır.

Kariyer Hedeflerinize Yardımcı Olacak Uygulamalar

Gün sonunda hedeflerinize ulaşmak için bazı araç gereçlere ihtiyaç duyacaksınız. Seçimini yaptığınız iş koluyla alakalı öğrenmeniz gereken uygulamalar ve programlar varsa bunları zaten öğrenmelisiniz. İlgili uygulama ve programların haricinde öğrenmeniz gereken bazı uygulamalar mevcut. Bu uygulamalar:

Excel, rapor tutma ve oluşturmadan tutun da karışık hesaplamalar yapmaya kadar her şeyi global seviyede, herkese uygun ve herkesin anlayabileceği dilde çok geniş bir yelpazeye sahip olduğu için öğrenilmesi gereken programlardan biridir. Excel’i iyi derece bilmek ve uygulayabilmek hem iş hayatınızda sizi öne çıkaracaktır hem de hayatınıza kolaylık sağlayacaktır. 

PowerPoint, iş hayatının hemen hemen her kolunda oldukça kullanılan bir programdır. Bu program sayesinde projektör sunumlarını yaparken büyük kolaylık yaşayacaksınız ve sunumuzu profesyonel seviyede yapabileceksiniz. Programın içerisinde yer alan öneriler sayesinde bir yandan isteklerinize göre bir sunum hazırlayacaksınız bir yandan da sunumuzla etkilemek isteyeceğiniz kitleyi etkiniz altına alabileceksiniz.

Word için ise aslında iş hayatında çoğu firmanın kendi kelime işlem programı olsa da Word hem global olması hem de birden fazla işlemi toplu şekilde yapmaya imkan tanıması ile yine öne çıkan uygulamalardan biri halini alıyor. Word programı sayesinde toplu şekilde yazılı belge hazırlayabilir ve birçok formata dönüştürülmeye imkan sağlayabilirsiniz.

Mail, gerek iş hayatında gerekse sosyal hayatta hepimiz bir şekilde mail atıyoruz fakat etkili mail nasıl atılır veya mail atarken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir bunları bilmekte fayda var. Mailin konusu yazdığınız maili açıklayacak şekilde ve kısa olmalıdır. Yazdığınız maili kime attığınızı biliyorsanız ismiyle bilmiyorsanız ona göre hitap ederek başlamalısınız. Mailin uzun uzadıya olmasından ziyade anlaşılır ve net olması gereklidir. Kullanacağınız yazı çeşidi ve büyüklüğünü iyi seçmelisiniz. 

Kariyer planlamanızda göstereceğiniz azim, kararlılık ve kariyer planlamanız içerisinde sahip olduğunuz yeterlilikler sayesinde profesyonel hayatınızda diğer meslektaşlarınızdan birkaç adım öne çıkabilir ve örnek olabilirsiniz!

İlginizi çekebilir: Yeni Trend: Stratejik Yönetim Hakkında Her Şey

Youthall’u takip et iş ve staj ilanlarını da kaçırma!

Bir yanıt yazın