Humanspire for Startups #3 PulpoAR CEO’su Onur Candan

Startup dünyasına adım atmak isteyenleri heyecanlandıracak yeni bir yazı ile karşınızdayız. Humanspire for Startups’ın yeni röportajında PulpoAR kurucu ortağı Onur Candan’a merak ettiklerinizi sorduk ve ilham verici cevaplar aldık.

Onur Candan’ın kariyer yolcuğuna ve PulpoAR’ın girişimcilik hikayesine yer verdiğimiz bu röportaj için keyifli okumalar dileriz!

Bize biraz kendinizden ve eğitim hayatınızdan bahsedebilir misiniz?

Kuleli Askeri Lisesi mezunuyum, sonrasında Harp Okulunda Yeditepe’de Sistem ve Endüstri Mühendisliği okudum. Okul hayatım boyunca Mekanist, Peryön, British American Tabacco gibi şirketlerde satış, pazarlama ve dijital pazarlama alanlarında çalıştım. Türkiye Girişimcilik Kulüpler Birliğini kurdum ve Startup Genome’nin küratörlüğünü üstlendim. 23 yaşımda sanal dünya ile gerçek dünyayı bir araya getiren akıllı ve interaktif kiosk ve otomat yaratmak misyonuyla Visionteractive isimli şirketimi kurarak girişimcilik ekosistemine katıldım. 2020 Mayıs ayında ise deneyimlerimi ve pazardaki fırsatları da görerek 2 ortağımla birlikte PulpoAR’ı kurduk.


Girişiminiz hakkında bilgi verir misiniz? Ne tip ürün/hizmetler sunuyorsunuz, ne tip bir ihtiyacı karşılıyorsunuz?

Şu an güzellik sektörüne yönelik, sanal makyaj ve sanal tırnak deneme uygulamalarımız ile instagram filtreleri ve akıllı ayna çözümümüz bulunuyor. Kuruluş amacımız, tüketicinin güzellik ürünlerini mağazaya gitmeden ve istediği her yerden, istediği kadar denemesini sağlamak. Ve bunu yaparken de kişinin ürünü gerçekte olduğu haline en yakın şekilde kendinde görebilmesi asıl hedefimiz. Dünya çapında birçok farklı ülkede kozmetik sektöründeki birçok marka ile bu teknolojimizi lanse ettik; her türlü dijital ortamda ulaşabilir kıldık. Yola rujla çıkmıştık ama hızlıca diğer makyaj ürünlerini de çözümlerimiz arasına ekledik. 2021’in ilk aylarında dünyanın ilk web tabanlı “sanal oje” uygulamasını hayata geçirdik. Flormar’la başlayan bu uygulamada büyük bir başarı elde ettik ve bunu başka ülkelere de taşıdık. Saç rengi değişimi ve cilt analizi alanlarındaki uygulamalarımızla birkaç ay içerisinde hizmet yelpazemizi daha da genişleteceğiz.


Kendi işinizi yapmak istediğinize ne zaman ve nasıl karar verdiniz? Bu girişim henüz plan aşamasındayken sizi heyecanlandıran yönleri nelerdi?

Tüketici davranışlarında yıllar öncesine kıyasla çok daha hızlı bir dönüşüm gözlemliyoruz. Akıllı cihaz kullanımı artışı ve internete erişimim de artması ile kullanıcılar artık her şeye çok daha kolay ulaşabilir, her şeyi daha kolay sorgulayabilir durumda. Artık kişiselleştirilmiş müşteri deneyimi ile ürün ve hizmetleri denemek kendilerinde nasıl durduğunu görmek istiyorlar. Aslında biz PulpoAR olarak bugün yaptığımız işi 2015’te denemiştik ancak ne sektördeki cihaz teknik özellikleri (kamera kalitesi) hazırdı ne de pazar; bu nedenle beklemek zorunda kaldık. Bugün sağladığımız çözüm tüketiciye özelleştirilmiş, kişiselleştirilmiş bir deneyim sunarken, oturduğu yerden hiçbir çaba sarf etmeden kozmetik ürünlerin kendi üzerinde nasıl gözüktüğünü görme imkânı sunuyor ve bu da bizi çok heyecanlandırıyor.


Nasıl bir sermayeyle yola çıktınız? Finansal açıdan sizi ilk destekleyenler kimlerdi? Girişiminizi büyütme sürecinde nasıl ilerlediniz? 

Diğer girişimlerimizden elde ettiğimiz kendi öz sermayemiz ile yola çıktık. “Bootstrapping” dediğimiz, kaynak yaratıp yaratılan kaynak ile büyüme yolunu tercih ettik. Müşterilerimiz ve ekibimiz, daha ilk günden bize inanan en büyük destekçilerimiz ve en büyük yatırımcılarımız. Ekibimiz, kısıtlı kaynaklarımıza rağmen, ciddi efor sarf ederek bugünlere gelmemizde en önemli etmen oldular. Ayrıca “Blitzcaling” dediğimiz hızlı büyüme yöntemiyle de ilerledik.


Çalışma hayatınızda benimsediğiniz ilkeler nelerdir? Size ilham olan isim veya isimler kimlerdir?

Takım çalışması, şeffaf iletişim, çok çalışmak, geri bildirim almak ve vermek en önemli ilkelerim. Bana ilham olan isimler ise Atatürk ve Michael Jordan.


Yaptığınız işin Türkiye ve Dünya’daki pazar büyüklüğü ve gidişatını nasıl görüyorsunuz?

Pandemi ile yaşadığımız belirsizlik ve kısıtlamalar tüketici davranışlarında kalıcı olacak önemli değişikliklere yol açtı. Biz zaten bu tarz durumlara oldukça hazırlıklı bir teknolojiye sahibiz, bu nedenle güzellik sektöründe hedeflediğimiz dönüşümü buna inanan ve pazarı doğru okuyan markalarla birlikte hızlıca hayata sokmaya başladık. Dijital hayatımızda artık çok daha önemli ama fiziksel alışverişin de asla yok olmayacağını biliyoruz. Bu nedenle offline ile online’ı birleştiren farklı uygulamalar da sunuyoruz. Bizim gördüğümüz sanal denemenin bir gereklilik haline dönüşeceği! Şu an dünyada bu alanda 2 büyük üreticiden biriyiz. Zamanla bu sektöre çok daha fazla girişim katılacak ve uygulamamız şu an kullanıldığı platformların da ilerisine taşınarak farklı kullanım alanlarına doğru genişleyecek.


Türkiye’deki girişimcilik ekosisteminin gelişimini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Ekosistem hala çok büyümemiş durumda. Şimdilerde başarılı bir şekilde exit eden iyzico, Trendyol, Peak Games, Foriba gibi girişimlerin kurucuları ile ileride bizler de bilgi ve maddi birikimlerimizi aktardıkça ekosistemimizin büyüyeceğini düşünüyorum. Daha fazla uluslararası odaklı düşünmeye ihtiyaç var.


Son olarak Youthall Blog takipçilerine kariyer planlama, girişimcilik ve iş dünyası hakkında tavsiyeleriniz nelerdir? 

Benim en önem verdiğim konu “insan biriktirmek”. Bunun avantajını iş hayatında çok net görebiliyorsunuz. Çünkü başarı tek başına gelmiyor, sonuca ulaşmak için takım olmalısınız, güvenebileceğiniz ve omuz omuza yürüyebileceğiniz bir ekiple olmalısınız. Öte yandan maalesef geri bildirim korkutucu geliyor. Geri bildirim almak da vermek kadar önemli. Şeffaf bir şekilde konuşulabilmesi çok önemli. Başarı tekrarla, özenle çalışmayla geliyor. Kırılan rekorlar, alınan ödüller bir tesadüf sonucu değil, ne kadar çok çaba ve tekrar olursa o kadar kolay ve kaçınılmazdır başarı! Bu nedenle önerim çalışın, çalışın, çalışın! Ve bunu yaparken de merak edin, sorun, sorgulayın…


Onur Candan’a bu samimi ve faydalı yanıtları için çok teşekkür ediyoruz. Humanspire for Startups ile yeni bir röportajda buluşmak dileğiyle, Youthall‘u takipte kalın!

Bir yanıt yazın