Hayatın Amacını Bulmak: İkigai

Kimi insan yaşadığı hayatı mutlu olarak tanımlarken, kimileri hayatından tat almadığını ve memnun olmadığını hisseder. Bu iki durumun en büyük ayıracı hayatın amacını bulmaktır. Bir insan, hayatının amacını bulmuş ve bunun için enerji harcıyorsa hayatından keyif alıyordur. Japonların “İkigai” dedikleri bu yaşam felsefesi ile hayatın amacını tanımlayabiliriz.

Peki nedir “İkigai”?

İkigai’ nin dilimizde direkt bir karşılığı olmamasının yanı sıra kelimeyi ikiye böldüğümüzde “İki” yaşam; “Gai” değer ya da önem anlamına geliyor. Kısaca sizin yataktan neden kalktığınızın cevabıdır “İkigai”. Bu kavram çoğu zaman dört çemberin iç içe geçmesiyle de anlatılır. Bu dört çemberin kesiştiği orta nokta ise İkigai’dir. 

Dört Çember

İkigai_1. Görsel

Tutku: Bir kişinin neyi sevdiği ve içtenlikle yapmaktan keyif aldığı şey.

Misyon: Bir kişinin dünyaya hangi yolla katkıda bulunmayı arzuladığı.

Uzmanlık: Bir kişinin neyi iyi yaptığı ve başkalarına nasıl yardımcı olabileceği.

Market: Bir kişinin yapmayı planladığı şeyin başkaları için de değerli ve gereksinim duyulan bir şey olması.

Bu dört bileşenin kesiştiği noktada kişinin, hayatında anlam, mutluluk ve doygunluk hissedeceği yerdir. İkigai’yi bulmak; kişinin kendini tanıması, tutkularını, yeteneklerini ve değerlerini anlaması, ve ardından bu bilgiyi birleştirerek yaşamında tatmin edici bir denge bulması gerektiğini ifade eder.

İkigai’nizi Keşfetmek

İkigai’nizi keşfetmek için öncelikle, hayattaki tutkunuzu bulmanız gerek. Sizi yapmak için en heyecanlandıran şeyi bulun. Sonrasında bu tutkunuzu ifade edecek ortamı bulmalısınız. Tabi bu arayış söylenmesi kadar kolay değil. Bu yüzden hayatınızın hiçbir evresinde hata yapmaktan, adım atmaktan çekinmemelisiniz. Yeni deneyimlere her zaman açık olun. Hiç unutmadığım bir sözü sizle paylaşmak isterim. Hobilerine sıkı sarıl, ileride işin bile olabilir. Tutkunuzun nereden geleceği hiç belli olmayabiliyor. Bu yüzden size açılacak olan bütün kapılara hazır olmalısınız. Mühendis olma hayaliyle okurken gideceğiniz bir tiyatro topluluğu bütün fikirlerinizi tamamen değiştirebilir.

Son Olarak;

İkigai 2. Görsel

Herkesin İkigai’si farklıdır. Ama ortak olan tek şey herkesin yeni bir güne başlamak için bir anlam arayışıdır. Size iyi gelen şeylerle hayatınızı devam ettirmek sizi daha mutlu ve anlamlı yapar. Bunlardan uzaklaştığınız anda umutsuzluk kaplar içinizi. Sizi yönlendiren merakınız olsun. Size iyi gelen şeylerle meşgul olun. Size kötü gelenlerden de uzaklaşın ya da değiştirin. Ve son olarak İkigai’nin hayatınızın herhangi bir döneminde bulacaksınız. Bu yüzden hala İkigai’mi bulamadım diye kaygılanmamalısınız.

İlginizi çekebilir: Kendi Yolculuğunuz İçin 6 Kişisel Gelişim Adımı

Bir yanıt yazın