Bilgisayar Alırken Dikkat Edilmesi Gereken 5 Özellik

Eğer bir üniversiteye yeni başladıysanız, özellikle bilgisayarla haşır neşir olmanız gereken bir bölümdeyseniz doğru özelliklere sahip bir bilgisayar seçmelisiniz. Bütçeler göz önünde bulundurulduğunda en üst seviye bilgisayara sahip olmak her zaman mümkün olamayabiliyor. Bu nedenle asıl dikkat etmeniz gereken hem bütçenize uygun hem de ihtiyaçlarınızı karşılayacak bir bilgisayar seçmenizdir. Bu içerikte üniversite öğrencileri için bilgisayar alınırken göz önünde bulundurulması gereken birkaç özellikten bahsedeceğiz. 


Ekran

Dizüstü bilgisayar satın almadan önce kontrol etmeniz gereken donanımlardan biri de ekranıdır. Ekran boyutu, çözünürlük değerleri ve sundukları teknoloji büyük fark yaratıyor. Örneğin, ucuz bilgisayarlarda yaygın olarak kullanılan 1366 x 768 piksel ekran formatı, dizüstü bilgisayarlar için sinir bozucu olabilir. Bu nedenle satın alacağınız bilgisayarda 1920 x 1080 piksel olan Full HD formatı önerilir. Yenileme hızı ve bilgisayarın IPS ekran paneli gibi önemli detaylara da dikkat edilmelidir. IPS, aynı ekranı her açıdan görmenizi sağlayan bir teknolojidir. Ayrıca görüntüyü daha keskin hale getirir.


İyi Bir İşlemci

Bütün bilgisayarlarda olduğu gibi CPU yani işlemci bilgisayarın beynidir. Eğer bu konularla bir alakanız yoksa doğrudan Intel Core i7 işlemcilerine bir göz atabilirsiniz. Ancak daha fazla harcayabilirim diyorsanız biraz daha iyi işlemciler seçilebilir.

Örneğin daha düşük jenerasyondaki işlemciler daha ucuz olurken daha yeni jenerasyonlar çok daha fazla performans gösterecektir. Bu nedenle işlemci seçiminde sadece marka ve model değil işlemcinin güncelliğinin ve genel performansının göz önünde bulundurulması gerekir.


SSD Depolama

Eğer SSD’leri daha önce duyduysanız normal bir HDD’den çok daha hızlı olduklarını biliyorsunuzdur. SDD teknolojisi artık HDD’lerin yerini almaya çoktan başlamıştır. Bunun sebeplerinin başında sahip oldukları okuma ve yazma hızları, daha az enerji tüketmeleri ve çabuk ısınmamaları gelmektedir.

Bu nedenle bütçe açısından sizi biraz daha zorlayacak olsa da SDD depolama kapasitesi yüksek olan bir bilgisayar seçmek isteyebilirsiniz.


RAM

En fazla verimi almak için iyi bir RAM, SSD depolama ve hızlı bir işlemci birleşimini sağlamalısınız. İdeal olarak seçeceğiniz bilgisayar minimum 8 GB belleğe sahip olmalıdır. Özellikle bilgisayar, fotoğraf veya mimarlık ile alakalı bölümlerde okuyorsanız daha düşük RAM’e sahip bir bilgisayar almamanız gerekmektedir. 

Akılda tutulması gereken diğer bir fikir ise günümüzde çoğu bilgisayar arttırılabilir RAM soketlerine sahip olduğudur. Böylece RAM miktarı ihtiyaç duyulursa geliştirilebilir.


Pil Ömrü

Eğer bilgisayarı gün içerisinde fiziksel olarak yanınızda taşıyacaksanız, pil ömrü uzun alan bir bilgisayar seçimi yapmanız gerekir. Bilgisayarı her gün okula götürecek olmasanız bile şarj kablosundan kurtulmak daha rahat çalışabilmenize olanak sağlayacaktır. Mümkünse en az 4 saat pil ömrü sunan bir bilgisayara yönelin. Bu süre derslere katılmak ve günlük işlerinizi halletmek için yeterli olacaktır.


İlginizi çekebilir: 5S Metodu Nedir? Çalışma Tarzınıza 5S Metodu Ile Yön Verin!

Youthall’u takip et iş ve staj ilanlarını da kaçırma!

Bir yanıt yazın