5S Metodu Nedir? Çalışma Tarzınıza 5S Metodu ile Yön Verin!

5S Metodu Nedir? Çalışma Tarzınıza 5S Metodu ile Yön Verin!

 

Hayatımızın her yerinde karşılaştığımız ve adını başarı alanında sıkça duyduğumuz Japonlar, birbirinden ilginç ama etkili birçok prensiplere sahiptir. “Yaşam Boyu İş” diyerek yola çıkan ve 1960’lı yılların başından beri kullanmaya devam edilen, günümüzde sayısızca iş veren tarafından onaylanmış 5S metoduna gelin yakından bakalım!


5S Metodu Nedir?

Şirketler her zaman masrafın en düşük olduğu, az kaynakla çok maliyet üreten bir sistem oturtmaya çalışırlar. Bu sistemde günümüzün değişen ekonomik durumu göz önüne alınarak her zaman kalıcı başarı sağlanmaya çalışılır. Bunun için en temel adım her zaman mudayı  (Japonca ’da boş, işe yaramayan anlamına gelmektedir) azaltarak kısa sürede düşük maliyetle ilerlemekten geçer. Tam bu noktada Japonların 5S metodu karşımıza çıkmaktadır. 5S metodu; mudayı belirleyip tamamen kaldırarak veya en aza indirerek verimliliği en yüksek seviyeye çıkarmada oldukça etkilidir. Adını kısaltmasında da görebileceğimiz üzere 5 adet S harfinden oluştuğunu anlasak da her kaynakta farklı bir çeviri veya sözcük karşımıza çıkmaktadır. Japonlar tarafından bulunduğuna inanılan bu yöntemin içerisindeki 5 adet ilkeyi çok eski zamanlarda Henry Ford’un kullandığı da söylenmektedir. İlk defa ondan duyduğumuz CANDO sistemini 1900’lü yılların ortasında Toyoto ailesinden yapılan ziyaretler ile Henry Ford bilgilendirici ve eğitici paylaşımlarda bulundu. Bunun ardından Japonlar CANDO sistemini geliştirdi ve üretim tesislerinde uygulamaya başladılar. Şu an başarı konusunda adını listelere yazdıran birçok üretim fabrikalarında da bu gelişimlerinin başarı ile sonuçlandığını görmekteyiz. Sonuç her ne olursa olsun temel amacı değişmeyen bu metodun ana ilkesi düzen, temizlik ve verimlilik içinde çalışacağınız bir ortam yaratmaktır. Aslında uygun bir şekilde uygulandığında 5S metodunun tamamına bir süreç diyebiliriz.  Güvenli, titiz, düzenli bir çalışma ortamı yaratmak ve bunu gelenekselleşmiş bir şekilde devam ettirmek bu sürecin tamamına denk gelmektedir.  Yalın girişimin öğelerinden biri olan ve sürekli iyileştirmeye teşvik eden bu metoda gelin daha yakından bakalım!


5S Metodu Nasıl Uygulanır?


1. Seiri: Ayıklama

  • Temel olanları gereksiz olanlardan ayrıştırmak

Elimizde olan her bir parçayı gerekli ve gereksiz diyerek ayırdıktan sonra muda olanlardan kurtulmalı ve gerekli olanları sisteme göre kullanmaya başlamalıyız.


2. Seiton: Düzenleme

  • Temel malzemeleri ve süreci organize etmek

Gerekli diyerek ayırdığımız ürünleri belirli bir sisteme ve ihtiyaç durumuna göre kullanabilmek için yapılan düzenlemelerdir.


3. Seiso: Temizlemek

  • Çalışma ortamını temizlemek

Çalışma ortamınızdan dikkat dağıtacak, gereksiz görülecek ve fazlalık olacak her şeyi kaldırarak en aza indirmek.


4. Seiketsu: Standartlaştırmak

  • Alışkanlık hale getirmek ve devam etmesi için bir sistem kurmak.

Yapılan 4S’yi standartlaştırarak alışkanlık haline getirmek ve geri dönüş olasılığını en aza

indirmek.


5. Shitsuke: Disiplin

  • Güvenli bir çalışma alanı oluşturmak

Doğru kullanım, güvenli ortam ve yapılan sistemin kalıcılığı için belirlenen kurallar ve prosedürler ile disiplini sağlamak. 


Unutmayın!

  •       5S metodu diğer iyileştirmelere açılmış bir kapıdır.
  •       5S metodunu uygularken herkesin katılım sağlamasına özen gösterin.
  •       5S metodu ‘Yalın Girişimin’ bir parçasıdır ve çok önemlidir.
  •       5S metodu her kurumda farklılık gösterebilir.
  •       5S metodunu gerektiği gibi ve kurallara uygun yapın.

İlginizi çekebilir: Uzaktan Çalışmayı Verimli Hale Getirecek Araçlar

Youthall’u takip et iş ve staj ilanlarını da kaçırma!

Bir yanıt yazın