Bazı Filmleri Neden Tekrar Tekrar İzliyoruz?

“En sevdiğin film hangisi?” diye sorulduğunda aklına ilk hangi film geliyor?  Bu soru sorulduğunda aklına hemen gelmese de bir süre düşündükten sonra birkaç cevap bulacaksındır çünkü insan bilinçli ya da bilinçsiz şekilde gördüğü, okuduğu, duyduğu şeyden etkilenir. İşte bu etkileme olayının sanatsal kısmında yer alan sinema da estetik uyarıcılardan birisi. Peki, her izlediğimiz film bizi bir şekilde etkiliyorsa neden her izlediğimiz filmi tam detaylı bir şekilde hatırlayamıyoruz?

Bazı filmler neden daha çok hafızalarımızda yer ediniyor? 

Buradaki durumun kaynağı, etkileyiciliği artıran birçok unsurun bulunması. Filmi yapan kişilerden, konusuna, olay örgüsünden oyunculuklarına vb. birçok etken filmin kalitesini yani dolayısıyla da etkileyiciliği belirler. Bu etkileyiciliği yüksek seviyede sağlayabilen yapımlar insanların aklında daha fazla yer edinir. Son zamanlarda her ne kadar belli kalıplara göre çekilen filmlere Oscar verilse de bu etkileyiciliği sağlamanın belirli bir formülü yoktur. Genelde insanlara bir şekilde ulaşmaya çalışan ve ciddi anlamda anlatmak istedikleri olan yapımlar bu etkiyi yakalayabiliyor. Anlatılmak istenenin ya da oluşturulan etkinin evrenselliği ve sürdürülebilirliği de kalıcılığı belirliyor.

Peki, bunun bazı filmlerin tekrar tekrar izlenmesi ile alakası nedir?    

Resimlerde, heykellerde ya da müzikte olduğu gibi filmlerde de yıl kavramı alışılmışın dışında çünkü eski daha kötüydü ya da daha az iyiydi anlamına gelmiyor. Yıl, nicel değil nitel bir anlam kazanıyor. Yapımın yapıldığı yıl, kullanılan teknolojiler ve ekipmanlar eski olsa da oyunculuklar, yönetmen, tema yapıma her an güncel olabilme özelliği kazandırıyor.

Bu da filmin yıllarca izlenmesine yol açıyor ve izleyen herkeste döneme ve yaşam koşullarına göre bir algı oluşturuyor. Daha sonra da insanlar arasında bu düşünceler paylaşılıyor ve filmin ne kadar teknik olarak iyi olduğundan ziyade insanlarda nasıl izlenimler yarattığı daha çok tartışılıyor. İnsanlar arasındaki bu fikir alışverişi de filmin kalıcılığına etki ediyor. Bir film ne kadar insanların ilgisini çekmişse ya da bir şeyleri alışılmışın dışında yaparak fark yaratmışsa tekrar tekrar izlenilirliği artıyor. Peki, tekrar tekrar izlenen filmler başyapıt mıdır? Bu iyi film ile kötü filmin nasıl ayrıldığına göre değişir. 

Kesin olan şu ki bir yapımın sık sık  izlenmesi, konuşulması bir şeyleri olağandan daha farklı yaptığının göstergesi.Bir şeyleri olduğundan farklı yapanlar ise değişim yaratır.İşte bu etkiyi oluşturabilenler hiç sıkılmadan yıllarca tekrar tekrar konuşulur, tartışılır, izlenir.

İlginizi çekebilir: Film Önerileri: Oscar Ödül Töreni’nin Öne Çıkanları Mercek Altında

Youthall’u takip et iş ve staj ilanlarını da kaçırma!

Bir yanıt yazın