Başarılı Liderlerin 5 Özelliği

Liderlik tüm tarihsel zaman yolculuğu içerisinde her dönemde etkisini gösteren ve gelişim için en çok gerekli kavramların başında gelmektedir. Tarih boyunca farklı dönemlerde farklı tarz liderliklerin ortaya çıktığını ve dönemlerine hakim olduklarını söylemek mümkün olmakla birlikte liderlik dediğimiz kavramın aslında farklı türlerine bakmaksızın sahip olduğu bazı temel özellikler bulunmaktadır. Büyük ve üstün başarılı bir lider nasıl olunur tüm bunlar doğuştan mı gelmektedir? Hayır, liderlik öğrenilebilen ve geliştirilebilen bir yetenek olarak karşımıza çıkmakta ve temelde beş farklı özelliğin birleştirilmesi ve geliştirilmesiyle ortaya olağanüstü başarılı olarak görülen liderler ortaya çıkabilmektedir. Peki nedir bu özellikler ? Doğruluk, analitik beceri ve düşünme, merak, esneklik ve uyumluluk.

1-Doğruluk

Başarılı bir lider olmak için her şeyden önce kişinin kendisinin kim olduğunu bilmesi ve bu konuda samimi olması gerekmektedir. Bu noktada lider adayının çevresine kendisini olabildiğince içten ve samimi ve en iyi haliyle yansıtması gerekir. Bu durum hem etki çarpanını artıracak hem de etrafınızda bulunan insanların da bu doğallık halinden dolayı motivasyonlarının artmasını sağlayacaktır. Şu da önemli bir noktadır ki bir lider olabilmek için sadece yetkinlikler yeterli değildir aynı zamanda insanların sizin karakterinize güveniyor olmaları ve sizinle bir bağlantı kurma durumu içerisinde bulunmaları da gerekmektedir. Bu noktada tüm bu anlatılanların bizi öz farkındalık kavramına götüreceğini tahmin etmek zor olmasa gerek , başarı başkalarının sizin için yaratacağı bir koşul değil sizin bu koşulları nasıl yaratacağınızı aradığınız bir süreç ve bunu yaparken de liderlik adımlarını tek tek attığınız bir yol olarak karşımıza çıkacaktır. Tüm bu uzun süreç de en önemli şey insanların sizi nasıl algıladıkları olacaktır. Bu noktada özellikle geri bildirim talep etmek ve geri bildirim almak ve bunları yaparken savunmaya geçmek yerine anlayışlı bir ruh hali içerisinde bulunmak her zaman gelişim ve liderlik noktasında destekleyici olacak özelliklerin en başında gelmektedir.

2-Analitik Beceri ve Düşünme

Liderlik dediğimizde akla gelen en önemli başlıklardan bir diğeri ise karmaşık sorunları çözebilen bu sorunların temel nedenlerini belirleyebilen ve yeni çözümler üretebilen bireyler aklımıza gelmektedir. Tüm bunları yapabilmek için ise bireyin kendisini analitik düşünme ve analitik beceriler gibi alanlarda da geliştirmesi gerekmektedir. Bu noktada sebep-sonuç ilişkilerini anlamlandırmak ve ortak kalıp ve eğilimlerin bulunması yoluyla nedensellik durumlarını ortaya koyabilmek önemli beceriler olarak karşımıza çıkıyor. Bu becerileri verimli bir şekilde kullanabilmek için hem konu bazında uzmanlık  hem de geçmiş deneyimlerden yararlanabilme becerisi önemli başlıklar olarak karşımıza çıkıyor. Bu noktada günümüz dünyasının en önemli kavramlarından olan ‘’veri’’ analitik becerilerin geliştirilmesi gereken en önemli alanlardan birisidir. Modern dünyada kendisine liderlik rolü biçmeye çalışan herkesin dijital yetkinlikler bağlamında kendini geliştirmesi oldukça elzemdir.

Liderliğin 5 Özelliği

3-Merak

Meraklı olmayan bireylerin lider olması veya olduktan sonra bu rolde başarılı olması oldukça zordur. Çünkü merak dediğimiz şey aslında bir düşünce yapısıdır. Bu düşünce yapısı keşfedilmemiş yerlere bakmak, olasılıkları düşünmek gibi alt düşüncelere  ev sahipliği yapmaktadır. Merak ayrıca bireylerin ve şirketlerin bu iki kavramın ortak kümesi olarak liderlerin dıştan içe doğru bir bakış açısına sahip olmalarına olanak sağlamaktadır.Bu bakış açısıyla birlikte daha bilinçli kararlar alınabilmektedir. Bunun nedeni merak, liderlerin ve lider adaylarının sadece iç olgulara veya organizasyonlara değil dış dünyanın da bakış açısını kullanmalarına ve farklı olasılıkların da düşüncelerde yer almasına olanak sağlamaktadır. Bu bağlamda liderlik özelliğini geliştirmek isteyenler soru sormaktan korkmamalıdırlar. Kendi kişisel tutkularını ve ilgi alanlarını samimi bir şekilde ortaya koymalı ve bunlar üzerine derinlemesine bir araştırma ve düşünme süreci içerisinden geçerek, merak etme süreçlerini beslemelidirler.

4-Esneklik

Liderlik özellikleri arasında olmazsa olmaz bir diğer özellik ise esnekliktir. Tamamen değişmez vizyonlara veya görüşlere sahip olmak günümüz dünyasında artık geçerli veya başarılı bir düşünce yapısı değildir. Başarılı liderler durumların değişken olabileceğinin farkındadırlar ve içinde faaliyet gösterdikleri karmaşık ve kompleks dünyanın gereksinimlerinden birisi olan değişme ve esneme yeteneklerini hayatlarının öncelikleri arasına yerleştirmektedirler. Hayatın bazı noktalarında radikal değişimlerin gerekli olabileceğinin farkında olmak ve buna hazırlıklı ve aksiyon alabilen bir durumda bulunmak liderliğin en temel yapı taşlarından birisidir. Bu noktada yolun gittiği rota değiştiğinde yolculuğu bitirmeyip yeni rotalar bulabilen bireyler liderlik yolculuğunda bir adım avantajlı olarak karşımıza çıkmaktadır. Daha başarılı ve esnek bir lider olabilmenin yolu kendini zorluklara maruz bırakmaktan geçmektedir. Konfor alanımızdan çıkmak; etki ve yetkilerin ölçülmesinin zor olduğu olaylar içerisinde bulunmak gibi durumlar bu zorluklara örnek verilebilir. Eğer hayatınız size bu zorlukları getirmediyse siz daha başarılı ve esnek bir lider olabilmek adına bu zorluklara gönüllü olmayı da öğrenmelisiniz.

5-Uyumluluk

Başarılı bir lider olmak için gereken beşinci özellik ise uyumluluktur. Özellikle teknoloji ve yapay zekanın etkileriyle birlikte dünya çok hızlı bir şekilde değişmekte ve bu durum da iş dünyası ve ekonomik dünya içerisindeki beklentiler buna paralel olarak hızla değişmektedir. Bu durum lider olan veya lider adayı olan kişilerin de sürekli değişen bu taleplere uyum sağlayabilmesini gerektirmektedir. Uyumluluk ayrıca çevikliği ve ekip kültürünü de içerisinde barındırmaktadır. Bu durum değişen ve farklılaşan dinamiklere hızlı yanıtlar verebilmeyi ve gerektiğinde değişimlere öncülük edebilmeyi sağlamaktadır. Uyumluluğunu arttırmak isteyen liderlerin yurtdışı gibi konfor alanlarından farklı deneyimler için çaba göstermeleri, farklı kültürden insanlarla çalışma içerisinde bulunmayı ve geçmiş deneyimlerinden farklı departmanlarda çalışmayı denemeleri onlar için katkı sağlayıcı olacaktır.

İlginizi çekebilir : Çalışanlara Güven ve İlham Kaynağı Olacak Otantik Liderlik

Bir yanıt yazın