Aşırı Düşünme Sorunu (Overthinking) Nedir?

Bazı zamanlar zihnimizi sık sık meşgul eden ve geldiğinde bir türlü gitmek bilmeyen düşünceler bizi uzun süre etkisi altına alabilir. Bu uzun ve kendini tekrar eden düşünce yolculukları psikolojide aşırı düşünme (overthinking) olarak adlandırılıyor.

Aşırı düşünme halinde; geçmişte yaptığınız hataları, gün içinde yaşadığınız herhangi bir olayı ya da geleceğinizle ilgili duyduğunuz kaygılar konusunda zihninizi meşgul edebilirsiniz. Peki, sen de bazen kendini ardı arkası kesilmeyen düşüncelerle çevrilmiş buluyor musun?

Aşırı düşünme (Overthinking) nedir?

Bütün insanların bir olayı algılama biçimi aynı değildir. Farklı algılama şekilleri bizim davranışlarımızı ve hislerimizi etkilemektedir. Hislerimiz de zamanla düşüncelerimizi şekillendirir. Kendimizi, ailemizi, arkadaşlarımızı, merak ettiğimiz ve endişelendiğimiz konuları çok uzun süre düşünebiliriz.Düşüncelerinizle mücadele ederken onları kontrol edemezseniz sık sık olumsuz düşünmek bir süre sonra alışkanlık haline gelmeye başlar. Bu da bizi hem fiziki hem de psikolojik olarak etkiler.

Eğer sizin de kaygılanıp endişelendiğiniz şeyler sürekli zihninizde yer kaplıyorsa ve çözüm yolu aramak yerine kendinizi negatif düşüncelere boğuyorsanız overthinking mağduru olabilirsiniz.

Aşırı Düşündüğünüze Dair 7 İşaret

  • Fazla düşünmekten uyuyamıyorsanız,
  • Geçmişte yaşadığınız, sizi olumsuz yönde etkileyen olayları tekrar tekrar zihninizde canlandırıyorsanız,
  • Kendinizi sürekli olumsuz durumların ve en kötü senaryoların içinde hayal ediyorsanız,
  • Duygular ve düşünceler arasında kendinizi kaybolmuş gibi hissediyorsanız,
  • Düşüncelerinizi ve duygularınızı ifade etmekte zorluk yaşıyorsanız,
  • Kesinliği olmayan düşünceler için endişeleniyorsanız,
  • Geçmişteki başarısızlıkları ya da hataları unutamıyorsanız fazlaca düşünüyorsunuz demektir. 

Herhangi bir soruna gereğinden fazla odaklanmak o sorunu çözeceğiniz anlamına gelmediği gibi Aşırı düşünme kendi başına psikolojik bir rahatsızlık olmasa da zihinsel dünyanızı derinden etkileyebilir.

Aşırı Düşünme Nasıl Engellenir?

Yukarıdaki maddelerin yedi tanesinin beşi sizde var peki şimdi ne yapabilirsiniz?Kafanızda tekrar eden düşünceleri ortadan kaldırmak elbette kolay değil ancak bu durumu çözmek tamamen sizin elinizde. Endişelenmenize de hiç gerek yok çünkü pratik çözümlerle kendinizi düşüncelerinizle soktuğunuz kalıplardan çıkarabilirsiniz.

İşte aşırı düşünme sorunuyla başa çıkmak için yapabileceklerin şöyle:

  • Öncelikle kendinizi gözlemleyin ve tekrarlayan düşüncelere sahip olduğunuzu fark edin. 
  • Düşüncelerinizle mücadele etmeyi bırakıp onları olduğu gibi kabul edin.
  • Gün içerisinde düşündüklerinizi yazıya dökün(bu teknik düşüncelerinizin ilerlemesine izin verir).
  • Nefes egzersizleri, yoga, meditasyon ve minfulness gibi uygulamaları rutininize eklemeye çalışın.
  • Daha yapıcı düşünmeyi öğrenin. 
  • Sizi rahatlatacak yeni hobiler edinin. 

Aşırı Düşündüğünüzü Fark Edin ve Harekete Geçin

Öncelikle bazı şeylerin her zaman sizin kontrolünüz altında olmayacağını kabul ederek başlayın. Düşünceler sizi etkisi altına aldığında onlara yenik düşmek yerine korkularınızı kabul edin. Sorunlara karşı yeni bir bakış açısı geliştirmek sizin daha sağlıklı kararlar vermenize yardımcı olur. 

Sizlere önerdiğimiz bu stratejilerin sadece bir başlangıç olduğunu ve en önemlisinin doğru sonuç alabilmek için sizin harekete geçmeniz olduğunu unutmayın.


İlgini çekebilir: Hemen Geride Bırakmanız Gereken 5 Alışkanlık

Youthall’u takip et; dijital etkinlikleriiş ve staj imkanlarını kaçırma!

Bir yanıt yazın