Ana Dil Olarak Dünyada En Çok Konuşulan 5 Dil

Dil öğrenmek, başka bir ülkenin ya da ülkelerin nasıl konuştuğunu, alfabesini, atasözlerini… öğrenmeyi sağlar. Aynı zamanda öğrenenlerin kişiliğine de etki eder. Farklı kültürler öğretir. Bireyin empati yeteneği artırır ve birey dünyaya daha farklı açılardan da bakabilir. Ben de bu yazıda dil öğrenmek isteyenlerin işine yaracağını düşündüğüm ve dünyanın en çok konuşulan beş dili olan dillere dair kısa bilgilerle fikirlerimi yazdım. Umarım faydalı olur, keyifli okumalar.


1. Çince

Dünya üzerinde yaklaşık 1,3 milyar insan ana dili olarak bu dili konuşuyor. Bu da neredeyse dünyada her altı kişiden birinin Çince bildiğini gösterir. Bu kadar sık bilinmesinin yanında Çin’in eski bir medeniyet oluşu dilde birçok kaynakların var olmasını sağlıyor. Bir de son zamanlarda Çin’in teknoloji ve ticaret alanındaki atılımları ile Çince daha da önem kazandı. Bilgisayar, makine, inşaat mühendisliği gibi alanlarda eğitim görüyor veya çalışıyorsanız ya da uluslararası ticaret, lojistik, üretim zinciri gibi konularda uzmansanız Çince öğrenmek kariyerinize katkı sağlayabilir fakat zor bir oluşu ve öğrenmesinin çok zaman alması gibi faktörler seçim yaparken göz ardı edilmemeli.


2. İspanyolca

Başta İspanya olmak üzere bazı Güney Amerika ülkelerinin de ana dili olan bu dil 471 milyon ana dil olarak konuşan kişi sayısına sahip. Aynı zamanda Amerika Birleşik Devletleri’nde de birçok kişinin ikinci ya da ilk dili. Bu kadar yaygın konuşulmasının yanında modern Latince olma özelliği de taşıyor. Eğer sanat, kültür, tarih gibi konularda akademik eğitim alıyorsanız ya da bu konulara ilgili iseniz bu dili öğrenmeniz kaynaklara birinci ağızdan -özellikle de Avrupa’daki- buluşmanıza büyük yardımcı olacaktır.


3. İngilizce

İngilizce dünya genelinde 370 milyon kişinin ana dili. Bu sayının çoğunluğunu Amerika Birleşik Devletleri’nde yaşayan insanlar oluşturuyor fakat bilindiği gibi İngilizce bununla sınırlı değil. Bu dil küreselleşen dünyanın ana dili. Bu yüzden İngilizce konuşan insan sayısı yaklaşık 1,35 milyar. Bu da İngilizceyi en çok konuşulan dil konumuna getiriyor. Bu kadar yaygın kullanılan bir dili olunca da bu dildeki içeriklerde bir hayli fazla ve artmaya devam etmekte. Bunu günlük hayatımızdan örneklerle yakından görüyoruz. Bu yüzden İngilizce öğrenilmesi gereken belki de ilk yabancı dil.


4. Hintçe

Dünyada Hintçeyi ana dili olarak konuşan kişi sayısı 342 milyon. Bu sayının bu kadar yüksek olmasının sebebi nüfus yoğunluğunun fazla olmasından kaynaklı. Hint-Asya kültürüne ilgi duyuyorsanız öğrenebilirsiniz fakat Çince gibi Hintçe’ de zor bil dil. Aynı zamanda öğrenmek pratikte ne kadar faydalı olur tartışılır.


5. Arapça

Dünyada Arapçayı anadili olarak konuşan kişi sayısı 315 milyon. Kuzey Afrika ve Arap Yarımadası’nda yaygın olarak konuşulmakta. Uluslararası ticaret, finans, lojistik gibi alanlarda eğitim alıyorsanız ya da profesyonelseniz kendinizi geliştirmesi, iş hayatınıza katkı sağlaması açısından öğrenmek faydalı olabilir. Aynı zamanda bu dilin konuşulduğu coğrafyalar insanlık tarihi ve kültürü açısından önemli yerler. Bu alanlara ilgi duyuyor ya da uzmanlaşmak istiyorsanız da size bir seçenek olabilir. Dilin zor olması karar verirken önemli bir faktör çünkü öğrenmesi emek isteyen ve zaman alan bir dil.


İlgini çekebilir: İnternet Üzerinden Yabancı Dil Öğrenmek İçin 9 İpucu

Youthall’u takip et iş ve staj ilanlarını da kaçırma.

Bir yanıt yazın