Akademik Kariyer Yapmak İçin Lisansüstü Eğitime Giden Adımlar

Birçok üniversite öğrencisinin hayâli üniversiteyi olabildiğince çabuk bitirip iş hayatına girmek ve kendi parasını kazanmaya başlamak. Yine çoğu üniversite öğrencisi bilmiyor ki kariyer yapmanın tek yolu üniversiteyi bir an önce terk edip sektöre atılmak değil. Başarılı insanlar için akademide de güzel kariyer fırsatları mevcut. Dört yıllık bir lisans programı tamamlamak başlı başına önemli bir eğitim süreci olsa da eğitim hayatınızı bir lisans programıyla noktalamak zorunda değilsiniz. Kariyerini akademik alanda devam ettirmek isteyen ya da lisans derecesinden daha fazlasını hedefleyenler için hazırladığımız lisansüstü eğitim rehberi akademide kalmak isteyen üniversite öğrencileri için faydalı olacaktır.

Öncelikle yurtiçi ve yurt dışında yüksek lisans yahut farklı lisansüstü programlar için pek çok fırsat mevcut. Lisans eğitimini tamamladıktan sonra başlayabileceğiniz bu programlar nelerdir? Ne gibi yurt dışı eğitim fırsatları vardır?

İkinci Lisans

Lisans eğitiminizi tamamladıktan sonra bir an önce bir iş bulmak ya da lisansüstü bir programa kabul edilmek kolay olmayabiliyor. Ayrıca birçok öğrenci çift ana dalı hedeflese de ders programlarının yoğunluğundan dolayı vazgeçebiliyor. Eğer siz de okuduğunuz lisans programından memnun değilseniz açıktan yahut örgün eğitimle ikinci bir lisans programına daha kaydolabilirsiniz. Tekrar üniversite sınavı macerasına atılmak gözünüzü korkutmasın. Bir defa başardıysanız tekrar kazanamamanız için hiçbir sebep yok. İkinci bir lisans programının vakit kaybı olacağını söyleyenlere ise kulak asmayın. İstediğiniz eğitimi almakta özgürsünüz ve kendinize faydası olacağına inandığınız bir bölümü okumanızda hiçbir sakınca yok.

Yüksek Lisans (Master’s Degree)

Lisans eğitimini tamamlayan her öğrencinin başvurabileceği en popüler lisansüstü programlardan ilki İngilizcede “Master’s Degree” de denen yüksek lisans. Yüksek lisans tezli ve tezsiz olmak üzere ikiye ayrılan iki yıl süreli bir lisansüstü eğitim programı. Türkiye’de herhangi bir üniversitede istediğiniz dalda gerçekleştirebileceğiniz yüksek lisans eğitiminin en önemli şartları yüksek bir GPA, genellikle 80 üstü olması tercih edilen ALES puanı ve yabancı dil seviyesi. ALES, lisansüstü eğitimine Türkiye’de devam etmek isteyenlerin girmek zorunda olduğu YÖK sınavı. Matematik, geometri, Türkçe, sözel mantık gibi alanlarda bilginin ölçüldüğü bu sınav senede birkaç defa gerçekleşiyor ve sınav sonucu beş yıl boyunca geçerliliğini koruyor. Yabancı dil ise TOEFL, IELTS, YDS gibi sınavlarla ölçülüyor. Her kurumun kendine göre standartları var fakat yerine getirmeniz gereken koşullar her kurum için aşağı yukarı bu şekilde.

Yüksek lisans eğitiminizi yurtdışında tamamlamanızı sağlayacak çeşitli burslar da mevcut. Bu bursların en popüler olanlarından biri Fulbright. Fulbright, ABD’de yüksek lisans yapmak isteyen Türk vatandaşları için iki yıla kadar tüm masrafların karşılandığı bir burs olanağı sağlıyor. Almanya’da yüksek lisans yapmak isteyenler için DAAD (Deutscher Akademischer Austauschdienst) adlı kurumun çeşitli bursları mevcut. Eğitime destek sağlayan bir diğer kurum olan TEV (Türk Eğitim Vakfı), gerekli şartları sağlayan öğrenciler için Avrupa’nın pek çok ülkesinde yüksek lisans bursları sağlıyor. Millî Eğitim Bakanlığının da yurtdışında yüksek lisans için burs olanakları mevcut. 

Dipnot: Devam ettiğiniz lisans programından mezun olmadan da Türkiye’de bir yüksek lisans programına kayıt olma şansınız var.

Bütünleşik Doktora (Integrated Ph. D.)

Programın ismi sizi yanıltmasın. Bütünleşik doktora, lisans mezunlarının başvurabileceği bir program. Yüksek lisans ve doktora programlarının birleştirilmesinden oluşan bu en az dört yıllık eğitim programıyla lisans mezuniyetinizden sonra yüksek lisans derecesini atlayarak doğrudan doktora, yani Ph. D. derecesine sahip olmak mümkün. Türkiye’de pek çok devlet ve vakıf üniversitesinde çeşitli alanlar için açılmış olan bütünleşik doktora programları, kesintisiz bir yüksek lisans ve doktora eğitimi fırsatı sağlayarak akademik kariyerinde hızlı ilerlemek isteyenler için mükemmel bir fırsat sağlıyor. Yurtdışında tamamlayabileceğiniz bütünleşik doktora programları da var elbette. Bütünleşik doktoranın süresi ülkeden ülkeye farklılık gösterebiliyor ancak iki farklı düzeyde başvuru yapmak yerine tek seferde girdiğiniz kurumdan Ph. D. derecesi ile mezun olmak zamanınızdan tasarruf etmenize yardımcı olacaktır.

İlginizi çekebilir: Sizi Bu Dört Unsur Teknolojiye Bağımlı Hale Getiriyor Olabilir!

Youthall’u takip et iş ve staj ilanlarını da kaçırma!

Bir yanıt yazın