Sizi Bu Dört Unsur Teknolojiye Bağımlı Hale Getiriyor Olabilir!

Telefonunuzda hiç bildirim olmadığında endişeleniyor ve bir problem olduğunu mu düşünüyorsunuz? Arkadaşlarınız, aileniz ve çocuklarınız sık sık telefonla ilgilendiğiniz için şikayetçi mi? Bir işe odaklanmada sıkıntı yaşadığınızda veya gergin hissettiğinizde eliniz hemen telefona gidiyor mu? O zaman siz de teknoloji bağımlılarından biri olabilirsiniz. İşte sizi teknolojiye bağımlı hale getiren dört unsur!

Teknoloji kullanımının yaygınlaşması ve çevrimiçi ağların hızlanması ile birlikte sosyal medyanın bireyler üzerindeki etkisi daha da arttı. Bireyler hem fiziksel hem de psikolojik olarak etkilendi. Bireylerin her dakika uygulamalardan gelen sesleri duyması ve sonsuz mesajlaşma döngüleri içerisine girmesi dikkat dağınıklığı ve teknolojiye bağımlılık sorunlarını ortaya çıkardı. Teknoloji, alışkanlıklar ve bağımlılıklar üzerine birçok kitap yazan Nir Eyal, bağımlılık ve dikkat dağınıklığı konularının üzerinde önemle duruyor. Teknolojiye olan bağlılığımızı sorgulayabilmek için de öncelikle bizi bağlayan unsurları belirlememiz gerektiğini söylüyor. Geçtiğimiz günlerde Tony Schwartz’ın ‘’Tanıdığım herkesin bir dereceye kadar internete bağımlı olduklarını gözlemliyorum.’’ sözleri üzerine ‘’Peki, bizi teknolojiye bağlayan kim?’’ sorusunu sordu. Bu soruya cevabını da dört bağlayıcı üzerinden açıkladı.

Sosyal Medya

Facebook, Twitter ve Instagram gibi sosyal medya araçları bireylerin dikkatinin dağılmasında ve etkilenmesinde en önemli araçlar. Bu alanlar oldukça iyi reklam teknikleriyle dizayn ediliyor ve insanların dikkatlerinin bir an olsun farklı bir alana yönelmesini engelliyor. Bu alandaki bağımlılıklarımızdan kurtulabilmek için Eyal, bu unsurlardan gelen bildirimlerin kısıtlanmasını ve kullanımlarının belirli süre tutarak kullanılması dâhilinde azaltılmasını öneriyor.

Arkadaşlarınız

Arkadaş ortamında bir kişi telefonunu çıkardığında diğer arkadaşlarınızın da birden telefonunu çıkardığını gözlemlediniz mi? Eyal’a göre bu da aslında bağımlılıklardan dolayı kaynaklanan bir durum. Bir kişi telefonunu çıkardığında diğer bir kişinin de telefonunu çıkarmak istemesinin sebebi aslında sosyal medyayı bir sığınak olarak görmesi. Çoğu zaman sıkıntı ve kaygı anlarında sığınak olarak gördüğümüz sosyal medya, kalabalıklar içerisinde de bu nedenlerden dolayı kullanılmaya başlanıyor. Bu durumda da Eyal, psikolojik problemlerimizin çözülmesinin bu konudaki bağımlılığımızı azaltabileceğine inanıyor.

İşvereniniz

Günün her saatinde, yemek yerken, toplu taşımada beklerken veya arkadaş buluşmalarında mail kutumuzu sürekli kontrol ediyoruz. İş ile ilgili herhangi bir konuyu kaçırdığımızı veya maile geç cevap vermemiz durumunda bir sıkıntı olabileceğini düşünüyoruz. Aynı zamanda, iş hayatından dolayı sosyal hayatlarına vakit ayıramayan bireyler birtakım problemlerle karşı karşıya kalabiliyor. Bu nedenle, işvereninizin sizin özel hayatınızın ve dinlenme zamanlarının da olduğunu bilerek hareket etmesi ve belirli zamanlarda size bildirim göndermesi bağımlılığınızı yenmede oldukça önemli bir adım olacaktır.

Siz

“Aslında yıllardır bağımlılıklar üzerine yazdığım halde ben de bağımlılığımı yenebilmiş değilim.’’ Cümlelerini kullanan Eyal, kendimizi gözlemlediğimizde bu bağımlılıklarımızdan kurtulabileceğimizi düşünüyor. Bir yazısını düzenlediği veya okuduğu metne yoğunlaştığı sırada daha dikkat çekici bir ekranın ona göz kırptığını belirtiyor. Eyal, bu bağımlılığı azaltmak için sosyal medyaya sığınmamızdaki nedenleri fark etmemizin oldukça önemli olduğunu belirtiyor.

Bu dört unsurda belirtilmek istenen sizin teknoloji bağımlısı olmanızı sağlayan dikkat dağıtıcı unsurlardı. Peki, bu dört bağlayıcı unsuru fark ettikten sonra bu bağlayıcı unsurların üzerimizdeki etkisinden nasıl kurtulabiliriz? Öneriler şu şekilde:

  •  Bir gün içerisinde ne yapmak istediğinize dair plan çizelgesi oluşturabilir ve teknoloji bağımlılığında geçirdiğiniz vakti ne kadar faydalı olarak kullanabileceğinizi gözlemleyebilirsiniz
  • ‘’Duygularınızla vakit geçirmeyi deneyin.’’ Telefonlarınıza yönelmenizin sebebi stres, baskı veya üzüntü halinde olmanızdan dolayı olabilir. Bu anlardaki duygu durumunuzu da değerlendirerek sosyal medyaya yönelmenizi engelleyebilirsiniz.
  • ‘’Bugün veya bu hafta cevapla.’’ Eyal’a göre, e-postada vakit harcadığımız şeylerin %25i cevaplamadığımız %25i de cevaplanması gerekmeyen unsurları okumakla geçiyor.
  • Telefonunuzu uzun süre kullanmadığınızda veya hiç bildirim olmadığında yaşadığınız duygu durumunu düşünün ve bağımlılığınızın farkına varın.

İlginizi çekebilir: 90’ların Sonunda Doğmuş Birinin Gözünden 3 Farklı Kuşak

Youthall’u takip et iş ve staj ilanlarını da kaçırma!

 

Bir yanıt yazın