5 Adımda Başarılı Bir Mülakat İçin Yapmanız Gerekenler

5 adımda başarılı bir mülakat için yapmanız gerekenleri sizin için listeledik. Keyifli okumalar!

Mülakatlar, hayallerimizdeki işlerin birer giriş kapısı olarak çalışmaktadır. “Mülakat nedir?” sorusunun yanıtını kısaca iş görüşmesi olarak verebiliriz. Bu görüşmede iz bırakabilmek, rakiplerinizden önde olduğunuz anlamına gelecektir.

Peki, iz bırakacak başarılı bir mülakat için neler yapabilirsiniz?

Adım 1: Mülakat İçin Hazırlanın!

Öncelikle, görüşmenin ne zaman planlandığını, görüşmenin nerede olacağını, sizinle görüşme yapacak kişinin adını ve iş unvanını ve görüşmeye herhangi bir şey getirmeniz gerekip gerekmediğini bildiğinizden emin olun. Unutmayın ki mülakatın nerede yapılacağını önceden bilmek kendinize olan güveninizi artırır ve geç gelme ihtimalinizi azaltır.

Ardından şirket hakkında toplayabildiğiniz kadar bilgi toplayın. Bu bilgilere sahip olmak, size sorulan sorulara daha rahat cevap vermenizi sağlayacaktır. İşin temel unsurlarının becerilerinizle ne kadar uyuştuğuna bakmanız da yerinde olacaktır. 

Adım 2: Giyiminize Özen Gösterin!

Görünüşünüz sizin hakkınızda tahmin ettiğinizden çok şey söylüyor. Görüşme gününüzde temiz, bakımlı ve yerinde bir kıyafet seçimi her şeyi kolaylaştıracaktır. 

iş adamı

Adım 3: Mülakat Pratikleri Yapın!

Deneme bir röportaj yapmayı deneyebilirsiniz. Mülakatınızdan birkaç gün önce, bir arkadaşınızın veya aile üyenizin size mülakat soruları sormasını sağlayabilir, cevaplarınız değerlendirmelerini isteyebilirsiniz. 

görüşme

İşte sizin için örnek sorular:

  • Neden bu şirkette çalışmak istiyorsunuz?
  • Kuvvetli ve zayıf yönleriniz nelerdir?
  • Eğitim hayatınızdan bahseder misiniz?
  • Yapmaktan hoşlandığınız aktiviteler nelerdir?

Ayrıca mülakata girmeden önce kendinize sorabileceğiniz sorular için blog yazımızdan faydalanabilirsiniz!

Adım 4: Mülakat Günü!

Görüşmelerin çoğu, tanışmalar, el sıkışmalar ve gündelik konuşmalarla başlamaktadır. Bu konuşmalar iki tarafın da rahatlaması adına yapılmaktadır. Enerjik ve hevesli görünmek, karşı tarafta olumlu bir izlenim bırakacaktır. Mülakatı yapan kişi size iş hakkında çok fazla ayrıntı verebilir veya sizin hakkınızda sorular sorarak başlayabilir. Görüşme boyunca soru sormaktan çekinmeyin. Becerilerinizi görüşmeciye ifade etmek de önemlidir. Sorulara verdiğiniz yanıtlarla yeteneklerinizi belli etmeniz önemlidir. Görüşmeci cevaplarına karşı notlar tutuyorsa endişelenmeyin.

Adım 5: Mülakat Sonrası!

Görüşme sonrası karşı tarafa tekrar ulaşabileceğiniz bir şekilde sonuç aldığınızı hissediyorsanız, görüşme yaptığınız kuruma teşekkür maili yazabilir, kendiniz hakkında belirtmeyi unuttuğunuz eksik bilgileri iletebilirsiniz. Mülakat sonrası tarafınıza olumsuz bir dönüş yapıldıysa, pozisyonu neden almadığınıza dair geri bildirim almayı tercih edebilirsiniz. Bir sonraki iş görüşmeniz için nelerin iyi gittiğini ve nelerin iyi gitmediğini düşünün ve daha iyi hazır olabileceğinizi unutmayın!

Mülakat hazırlığınızı yukarıdaki sıraladığımız 5 adımı göz önüne alacak şekilde yapmanız adaylar arasında sizi ön sıraya taşıyacaktır. Mülakat ile ilgili içeriklerimizi takip etmeyi unutmayın! İş ve staj başvurularından önce size oldukça faydası dokunacaktır.

Youthall şirketler ile gençleri bir araya getiren profesyonel ağ ve yeni nesil işveren markası platformudur.

Bir yanıt yazın