Yurt Dışında Okumanın Yolu: Erasmus+ Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Gelişen dünya ile birlikte her geçen gün bireyler arası rekabet artıyor. Bu durumun başlıca örneği ise üniversite öğrencileri. Yurt dışında okuyarak rakiplerinden bir adım önde olmayı hedefliyorlar. Bunun için de en iyi fırsat Erasmus+.

Erasmus+ Nedir?

Erasmus+ programa katılan ülkelerin yükseköğretim kurumlarının iş birliğini, öğrenci ve akademisyenlerin kısa süreli farklı ülke ve üniversitelerde deneyim kazanmasını sağlayan Avrupa projesidir. İlk olarak 1987 yılında faaliyete geçen projenin misyonu, öğrenci hareketlilik programı olarak belirlenmiş. Ayrıca daha sonraki süreçlerde, eğitimin diğer alanları gençliği de kapsayarak 2014 yılından beri “Erasmus+” adı altında yapılanmıştır. 

Erasmus Şartları Nelerdir?

Erasmus+ programı ile üniversitelerin değişim programlarına katılmak isteyenlerin belirli şartları yerine getirmesi gerekiyor. Şöyle ki programa dahil olmak isteyen öğrenciler, ilk önce kendi ülkelerinde bir üniversiteye kayıtlı olmalıdırlar. Program kapsamındaki birçok üniversite, öğrencilerin yurt dışında okumadan önce en az iki dönem kendi üniversitelerinde okumalarını istiyor. Bunun yanında alınan derslerin daha iyi anlaşılması ve iletişimin daha verimli olması için gidilecek okulun eğitim dilinin yeterli bir düzeyde biliniyor olması ön koşullar arasında yerini alıyor. Gidilecek ülkede bulunma süresi bir yılı geçmemeli. Ayrıca daha önce Erasmus+ programlarından birine katılmamış olmak gerekiyor çünkü hibe alabilmek için ilk defa bu programa dahil olmuş olmak gerekiyor. 

Bunların dışında örgün öğretim olmayan, açık öğretim ve uzaktan eğitim programlarına dahil olan öğrenciler Erasmus+ programından yararlanamazlar. 

Asgari Şartlar Nelerdir?

  • Lisans öğrencileri için kendi üniversitelerindeki ilk dönemlerini başarıyla bitirmiş olmak. (Yeni düzenleme gereğince 1. sınıf öğrencileri de Erasmus+ Öğrenim Hareketliliği’ne başvuru yapabilir.)
  • Ağırlıklı Genel Not Ortalaması  
  • Lisans öğrencileri için asgari 2.20/4.00
  • Yüksek lisans ve doktora öğrencileri için asgari 2.50/4.00
  • Öğrenim hareketliliği yapılacak yarıyıl/yıl için yeterli sayıda ECTS yükü olması ve faaliyet bitiminde karşı üniversiteden alınan derslerin bu ders yükü yerine saydırılabilmesi.
  • Bir yarıyıl için 30 ECTS, bir akademik yıl için 60 ECTS
  • Yüksek lisans öğrencileri için minimum kredi yükü bir yarıyıl için 20 ECTS
  • Mevcut öğrenim kademesi içinde Erasmus+ yükseköğrenim faaliyetlerinden yararlanılmışsa, yeni faaliyetle beraber toplam sürenin 12 ayı geçmemesi.
  • Yabancı Dil Puanı: Asgari 70/100 puan

Erasmus Başvurusu Nasıl Yapılır?

Erasmus başvuru sürecinin ilk adımı üniversitenizin uluslararası ofisidir. Yurt dışına gitmenize yardımcı olacak kişi ise üniversitenizin Erasmus Koordinatörü’dür. Erasmus’a başvuru yaparken teslim edilmesi gereken bazı dökümanlar mevcuttur. Bunlar genellikle; kabul mektubu, öğrenim anlaşması, yurt dışına neden gitmeniz gerektiğini anlatan niyet mektubu. Ayrıca dil yeterliliğinizin belgelenmiş olması istenebilir. Bu belgeyi almak için birkaç kurum bulunuyor ve her birinin Erasmus tarafından kabul edilen puanlama dilimleri vardır. 

Bunlara örnek olarak;

  • Son iki yıl içerisinde yapılan Erasmus+ Yabancı Dil Sınavı, asgari 70/100
  • Son beş yıl içinde alınmış YDS, e-YDS, YÖKDİL, asgari 70/100
  • BILET2/ BILET 3/Level 5 AT, asgari 70/100 (Sınav puanı baz alınacaktır, overall score geçerli değildir.)
  • Son iki yıl içinde alınmış IELTS, asgari 6
  • Son iki yıl içinde alınmış Toefl-IBT, asgari 84

Erasmus değişim programı ile bir yurtdışı macerasına adım atan Türk öğrencilerin tercih ettiği en popüler Erasmus ülkeleri sırasıyla şöyle:

Hibeler Ve Ödemeler

Erasmus Avrupa’da ülkelere göre iki çeşit hibe miktarı bulunuyor. 1. ve 2. grup ülkeler:

Birleşik Krallık, Danimarka, Finlandiya, İrlanda, İsveç, İzlanda, Lihtenştayn, Lüksemburg, Norveç, Almanya, Avusturya, Belçika, Fransa, Güney Kıbrıs, Hollanda, İspanya, İtalya, Malta, Portekiz, Yunanistan bu ülkeler için 500 Euro’luk hibe verilir.

Ayrıca 3. grup ülkelerde;

Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Estonya, Hırvatistan, Letonya, Litvanya, Macaristan, Makedonya, Polonya, Romanya, Sırbistan, Slovakya, Slovenya, Türkiye bu ülkelerde ise 300 Euro’luk hibe öğrencilere ödenir.

Erasmus Dünya?

Erasmus Dünya, Erasmus Avrupa’nın aksine sadece Avrupa Birliği ülkelerinin değil, Doğu Bloğu, Güney Akdeniz gibi ülkeleri de içine alan bir program. Peki, hangi ülkeler bu programa dahil diye soracak olursanız bu ülkelerin bazıları şunlar: Gürcistan, Kosova, Karadağ, Bosna-Hersek, Ermenistan, Ukrayna, Rusya.

Genel Kurallar Ve Prosedürler

Programa başvuru için ön koşul lisans öğrencileri için minimum 2.50/4.00, lisansüstü ve doktora öğrencileri için ise minimum 3.00/4.00 genel not ortalamasına sahip olmaktır. Bu şartı sağlayan örgün eğitim öğrencileri programa başvuru hakkına sahiptir.  Yabancı dil seviyesi olarak İngilizce için minimum B2, diğer diller için ise anlaşmalı üniversitenin belirttiği minimum dil düzeyi koşulu geçerlidir. Başvurduğunuz dönem veya akademik yıl için hangi dil belgelerinin ne kadar süreyle geçerli olduğu belirtildiyse, buna uygun olarak başvurular yapılır. Başvurmak isteyen öğrencilerin minimum birinci sınıfın birinci dönemini tamamlamış olmaları ve aktif kayıtlı öğrenci olmaları gerekmektedir. Mezun durumunda olan öğrenciler programa başvuramaz.

Seyahat Hibesi Tablosu

Elde edilen “km” değeri       Hibe miktarı 
20 – 99 km arası       20 €
100 – 499 km arası     180 €
500 – 1999 km arası      275 €
2000 – 2999 km arası      360 €
3000 – 3999 km arası      530 €
4000 – 7999 km arası      820 €
8000 km ve üzeri    1.500 €

İlginizi çekebilir: Bluetooth Teknolojisi Hakkında Merak Edilen Her Şey

Youthall’u takip et iş ve staj ilanlarını da kaçırma!

Bir yanıt yazın