Yetenek Değerlendirmeleri Nelerdir ve Şirketler Onları Nasıl Kullanır?

Bazı şirketler açtıkları iş başvurularında adaylar arasında iyi bir eleme yapabilmek için adayları bazı testlere tabi tutar. Şirketler, yetenek testleri yaparak işe alım kriterlerini karşılayan başvuru sahiplerini bulmaya çalışırlar.

Neden Şirketler Yetenek Değerlendirmelerini Kullanıyor?

İşe alım öncesi testler veya tarama testleri olarak da adlandırılan yetenek değerlendirmeleri, adayların iş başında performans ve sürekliliğini öngörmeye yardımcı olur; bu nedenle genel olarak, tarama testini geçen adaylar işe alındıklarında daha iyi performans gösterirler.

Yetenek değerlendirme testleri; vaka incelemeleri, online yetenek testleri, video mülakatları, birebir mülakat ve grup mülakatı gibi birçok şekilde uygulanabilirler. Günümüzde çoğu şirket, adayların kişilik, çalışma tarzı, bilgi veya becerilerinin iş yerinin ortamına veya şirket kültürüne uygun olup olmadığını değerlendirmek için online test kullanmaktadır.

Yetenek değerlendirmeleri, işverenlerin hangi adaylarla görüşme yapacağına karar vermelerine yardımcı olan tarama sürecinin bir parçası olarak kullanılır. Günümüze Walmart, PepsiCo, Burger King ve Luxottica Retail Group gibi pek çok büyük şirket online yetenek testleri kullanıyorlar.

Testlerin kullanım şekilleri nelerdir?

Bazı işverenler, adayların işle ilgili görevleri yerine getirip getiremeyeceklerimi ölçmek için tasarlanmış iş simülasyonlarını kullanabilirler. Örneğin, bir işveren bir personelden satış, problem çözme, iletişim veya danışmanlık becerilerini değerlendirmek üzere adaylardan yönetici rolü oynamalarını isteyebilir. Fiziksel yeteneği gerektiren işlerde işverenler, gücü, beceriyi veya dayanıklılığı değerlendirmek için simülasyonlar kurabilir. Birtakım konuşma becerileri gerektiren işler için ise işverenler, adaylardan bir grup sunumu yapmalarını isteyebilirler.

Yetenek Değerlendirmeleri Sonuçları

Şirketler, güvenilir sonuçlar üretmek için tutarlı ve standartlaştırılmış değerlendirmeler yapmak açısından dikkatli olmalıdır.

Eğer bir şirket sizi işe almayı düşünüyorsa size mutlaka geri bildirim gönderecektir ancak diğer durumlarda, iş için başvuranların bilgilendirilmesine ilişkin şirket politikasına bağlı olarak, hiçbir şekilde geri dönüş alamayabilirsiniz.

Çoğu durumda, şirketler yapısına uygun, belirli bir çalışan tipi arıyor. Bu yüzden, testi geçmek veya başarısız olmak göreceli bir durumdur. Aynı pozisyon için başvurduğunuz bir şirkette yeterli görülmediyseniz bu sizin o pozisyona uygun olmadığınız anlamına gelmemektedir, diğer bir şirkette bu pozisyon için işe alınabilirsiniz. Denemekten vazgeçmeyin!

Youthall şirketler ile gençleri bir araya getiren profesyonel ağ ve yeni nesil işveren markası platformudur.

Bir yanıt yazın