Yeni Normalde Kariyer Değişikliği Yapmadan Önce Sormanız Gerekenler

Belki uzun zamandır kariyer yolculuğunuzda bir değişiklik yapmak istiyordunuz belki de süreç sizi bunu düşünmeye itti. Sebebi her ne olursa olsun normalleşme sürecine girmiş olsak da geleceğinizi düşünmek adına kontrollü adımlar atmanız gerekiyor. Eğer değişen şartlar ve yeni normal sonucunda evden çalışmayı benimsediyseniz ve bu fikre ısındıysanız önceliklerinizi ve tercihlerinizi gözden geçirmenizden daha doğal bir şey yok.

Asıl düşünmeniz gereken, değişen koşullar sebebiyle fevri bir adım atıyor olup olmadığınız diyebiliriz. Ardından gelecek adımların planlanmadığı cesaretli başlangıçlar, ekonomik olarak sıkıntı yaşayan sektörlerin dalgalanmalarında sizi alıp götürebilecektir. Evet, sizin için mükemmel zaman olabilir fakat önce aşağıdaki soruları dürüstçe cevapladığınızdan emin olmalısınız!

Değiştirmek istediğim şey kariyer rotam mı yoksa salgın sürecinde çalışmaktan mı hoşlanmıyorum?

Neden kariyer değişikliği yapmak istediğinizi dikkatlice düşünmek her zaman önemlidir. Söz konusu bu süreçse bu sorgulama onlarca kat daha fazla önem kazanıyor. Büyük olasılıkla geçici olan sorunları aşmak için kariyer değişikliği yapmak araştırmalara göre çalışanları daha mutlu kılamayabiliyor.

Evden çalışma konusunda mutsuzsanız veya Covid-19 ile ilgili diğer meselelerle uğraşıyorsanız memnuniyetsizliğiniz, rolünüzden ziyade pandeminin gerektirdiklerine bağlı olabilir. Pandemi sırasında sorumluluklarınızın nasıl değiştiğini düşünün ve eski düzeninize dönüp dönmeyeceğinizi kafanızda tartın. Son olarak tahmininiz ne olursa olsun, bu size şimdiden nasıl hissettiriyor? Pandemi ve yeni normal süreci geçtikten sonra mevcut kariyerinizden memnun kalacağınızı düşünüyor musunuz?

Mevcut işimden mutsuz muyum?

Pandemi ve ardından gelen yeni normal, halihazırda memnun olmadığınız tüm durumları su yüzüne çıkarmış veya kafanızda yoğunlaştırmış olabilir. Belki şimdiye kadar hiç olmadığınız kadar değersiz hissediyorsunuz, belki de yöneticinizle evden iletişiminiz sizi zora soktu.

Ancak şu anki işinizde yaşadığınız mutsuzluk, kariyerinizi tamamen değiştirmeniz gerektiği anlamına gelmediğini unutmayın. Bazı durumlarda, pandemi olmasa bile yöneticiniz, ekibiniz veya şirketinizden memnun kalmayabilirsiniz. O zaman da ihtiyacınız olan şey, farklı bir organizasyon alanında yeni bir iştir. Sizi mevcut işinizden uzaklaştıran sorunların başka bir alanda tekrar ortaya çıkıp çıkmayacağı konusunda kendinize karşı dürüst olmaya çalışın çünkü bu durumda kariyer değişikliği aradığınız cevap olmayabilir.

Yeni kariyer rotamda ne arıyorum?

Değiştirmek istediğiniz yapıtaşları neler? Mevcut kariyerinizde hayal kırıklığına uğramanızdan daha çok ilgilendiğiniz yeni kariyer rotanızda neyi tatmin edici ve ödüllendirici bulacağınıza dikkatinizi verin. Daha sonra ne yapmak istediğinizi ve şimdiyi neden geride bırakmaya çalıştığınız hakkında daha fazla düşünün.

Örneğin, şu anki pozisyonunuzda ya da şirketinizde herhangi bir fark yaratmıyormuş gibi hissedebilirsiniz. Orada durmak ve bunun üzerine düşünmek yerine, kendinize hangi kariyer yolunun size böyle hissettireceğini ve bu tür bir rolde istediklerinizi yerine getirip getiremeyeceğinizi kafanızda tartın.

Yalnızca yeni kariyer yolunuz hakkında gerçekten heyecanlıysanız, yaşanabilecek tüm olumsuzlukları göğüsleyecek devamlı bir cesareti kendinizde buluyorsanız yeni kariyer maceranıza başlayabilirsiniz.

Şu anda zihinsel ve duygusal durumum nasıl?

Bir pandemi ile yaşamak fiziksel ve mental sağlığınıza zarar verebilir. Dünyadaki neredeyse hiçbir insan böyle bir süreç geçirmedi ve çözümünü bulmadı. Vaktini evde geçiren ve kısmen daha az sorumluluk sahibi milyonlarca insan bu kadar endişeliyken kariyer yolculuğunda değişikliğe gitmek isteyen kendinizi anlayışla karşılayın.

Bir şeyleri nasıl ele aldığınıza dair kendinize karşı dürüst olun. Kariyerinizde ciddi bir değişiklik yapmak istediğinizdense mevcut durum nedeniyle kendinizi verimsiz, motivasyonsuz veya durgun hissedebilirsiniz. Başa çıkma seçeneklerinizi bugüne kadar deneseniz de denemeseniz de tekrar gözden geçirin. Panikten ne kadar uzak olduğunuzla ilgili kendinizi defalarca değerlendirin. Bir hamle yapmadan önce beklemeniz size bir şeyler kazandırabilir.

Aynı anda iki hayatımı değiştirecek olayla başa çıkmaya hazır mıyım?

Yeni normale girsek de bir pandemi süreci ile yaşamak ve kariyerinizi değiştirmek yaşamsal olaylarıdır. Mesleki hayatınızla ilgili değişiklik kararınızdan emin olsanız bile bunu Covid-19’un getirdiği diğer tüm stres faktörleriyle uğraşırken yapmayı istiyor musunuz?

Değişen ve daha da değişecek olan işe alım süreçleri sebebiyle avantajlı ya da dezavantajlı çıkabilirsiniz. Her zaman kendinizin ve yakınlarınızın bu salgınla mücadele edebileceği fikrini aklınızdan çıkarmadan adımlar atmanızda fayda var. Yeni kariyerinizi şimdi başlatmanın şu anda çok zor veya stresli olabileceğini düşünüyorsanız, bunun doğru zaman olmadığına karar verebilirsiniz. Tıpkı bunu kendiniz için fırsata çevirebileceğinizi düşünmeniz gibi!

Kariyer değişikliğimi destekleyecek finansal kaynağa sahip miyim?

İçinde bulunduğumuz ekonomik koşullarda yapmak istediğiniz kariyer değişikliğinin üzerinizdeki olası finansal etkisini düşünün. Durgunluk sırasında bir değişiklik yapmanın ne kadar riskli olabileceğini ve bu riski alıp alamayacağınızı düşünmelisiniz.

Gelirinizi bir süre kaybederseniz veya maaşınızın şimdiye göre düşmesini öngörüyorsanız, süreç böyleyken tasarrufa gidebilecek misiniz? Sektörlerin yaşadığı değişimler göz önünde bulundurulunca bütçe kesintisi konusunda endişeleriniz varsa, değişiklik yapmadan önce beklemek daha akıllıca olacak diyebiliriz.

İlginizi Çekebilir: Mülakat Tüyoları | İyi Bir Mülakat Öncesi Stresinizi Azaltmanın 8 Yolu

Youthall’da profilinizi oluşturmak için hemen tıklayın.

Üniversite eğitimine Yıldız Teknik Üniversitesi ve Anadolu Üniversitesi'nde devam etmektedir. Yer aldığı öğrenci kulübünde çeşitli projelerin düzenlenmesinde rol almıştır. 2019 yılından beri Youthall ekibinde yer almaktadır.