Yeni Bir Alışkanlık Edinmek İçin 4 İpucu

Yeni bir alışkanlık edinmek, kazanmak istediğiniz davranışları hayata geçirebilmenin en güzel yoludur. Alışkanlıklar kazanmaya çalışırken çoğu zaman vazgeçmek ise çok olası bir durumdur. Bunun sebebi rutine oturtmakta zorlanılan “yeni” davranışa ayak uyduramamak ve pes etmeye yatkın olmaktır. Atabileceğiniz küçük adımlar ile yeni bir alışkanlık kazanmanız ise daha kolay olacaktır. Peki, yeni bir alışkanlık kazanmanıza yardımcı olacak noktalar neler olabilir? Birlikte bakalım!

Motivasyonu Kaybetmemek İçin Küçük Hedefler Belirleyin

Kendinize hedefler koyarken acımasız davranmanız genellikle bir anda çok fazla sorumluluk üstlenmenizle gerçekleşir. Gerçek dışı hedeflerin haliyle gerçekleştirilememesi, insanı başarısız hissettirebildiği gibi baştan bir yenilgi duygusu da yaşatabilir. Bunun yerine mantıklı hedefler koyarak, küçük adımlar atarak kendinize başardığınızı hissettirebilirsiniz. Başardığınızı hissetmek, daha ileriye gitmenize ve daha istikrarlı olmanıza yardımcı olacaktır. Başarılarınızı küçümsemek veya görmezden gelmek yerine ödüllendirmeniz de sizi daha fazla motive edecek bir detaydır.

Süreklilik Sağlayamamak Başarısızlık Değildir

Hayatınıza rutininiz dışında yeni bir alışkanlık eklemeye çalışırken süreklilik sağlayamamanız çok normaldir. Kazanmak istediğiniz alışkanlığı o gün veya o hafta devam ettirememeniz, hatta unutmanız bile başaramayacağınız anlamına gelmez. Bu noktada bırakmak sizi daha geriye götürebileceği gibi “bu duruma rağmen” devam etmek, başarıyı sağlayacak asıl şeydir. Yeni bir alışkanlık kazanmaya çalışırken kendinize karşı iyimser olmak, hayatınıza yeniliği adapte etmenin en büyük yardımcısı olacaktır.

Kazanmak İstediğiniz Alışkanlığı Görünür Kılın

Soyut olarak belirlediğiniz hedefler kadar bu hedefleri somut olarak da görünür kılmak oldukça etkili olacaktır. Örneğin, her gün meditasyon yapmak gibi bir alışkanlık kazanmak istiyorsanız görebileceğiniz bir yere matınızı ve spor kıyafetlerinizi yerleştirebilirsiniz. Her gün belli bir sayfa kitap okumak istiyorsanız ilginizi çekecek birkaç kitabı baş ucunuza koyabilirsiniz. Bir dil öğrenmek için her gün birkaç saat çalışmak istiyorsanız yeni defterler ve kalemler ile motivasyonunuzu artırabilirsiniz. Kazanmak istediğiniz alışkanlığa dair detayları görünür kılmak, harekete geçmenize ve alışkanlığı hayatınıza dahil etmenize yardımcı olacaktır.

Rutine Oturtmak İçin “En Az” 21 Gün Devam Edin

Yeni bir alışkanlık kazanmaya çalışırken 21 gün kuralını uygulayanları sıklıkla duymuşsunuzdur. Araştırmalar bir alışkanlığın net olarak 21 günde değil, “en az” 21 günlük bir istikrar sürecinde kazanılabileceğini gösteriyor. University College London tarafından yapılan 96 katılımcının bulunduğu bir araştırmada, yeni bir alışkanlığın otomatik olarak uygulanır bir hale gelmesi için yaklaşık 66 gün gerektiği belirtiliyor. Daha kolay ve zor alışkanlıkları, kişilik farklılıklarını, ortam koşullarını düşündüğünüzde bu sürenin değişkenlik göstermesi çok olası. Bu sebeple sabır göstererek yeni alışkanlığınızı hayatınıza her gün dahil etmek, sizi sonuca ulaştıracak en önemli etkenlerdendir.

Bu içerikte yeni bir alışkanlık kazanmak isteyenler için bazı ipuçları derledik. Umarız yeni bir alışkanlık edinmeniz için verdiğimiz bu 4 ipucu, hedeflediğiniz alışkanlıkları kazanmanıza yardımcı olur! Ayrıca “Zeka Geliştirdiği Bilimsel Olarak Kanıtlanmış 7 Alışkanlık” adlı içeriğimize de buradan göz atabilirsiniz!

İlginizi çekebilir: İki Ayrı Kişilik Türü: A Ve B Tipi Kişilik

Youthall’u takip et iş ve staj ilanlarını da kaçırma!

Bir yanıt yazın