Yaratıcı Düşünmenizi Arttıracak 10 İpucu

Yeni ve ilginç fikirler bulmakta zorlanıyor musunuz? Yaratıcı değilsiniz gibi mi hissediyor musunuz? Bu sorulara cevabınız ‘evet’ ise pes etmeyin! Yaratıcı düşünebilmek öğretilebilecek bir yetenektir; sadece istekli ve sabırlı olmanız gerekir. Öyleyse, beyninizin sağ tarafına gerçekten dokunmak ve yaratıcılığın ustası olmak, yaratıcı düşünce kavramını kendinizde canlandırmak istiyorsanız aşağıdaki ipuçlarını ve teknikleri takip edin!


1. Farklı Bir Kitap Okuyun

Hep aynı tür kitapları mı okuyorsun? Eğer öyleyse, biraz değiştirmeniz ve örneğin Bilim Kurgu romanı ya da özel bir rehber gibi normalde okumayacağınız bir kitap almanız gerekiyor. Bu sadece beyninizi sıra dışı bir şey yapmak için zorlamakla kalmaz, aynı zamanda yaratıcı düşünmenizi de sağlar. Hatta kelime hazinenizi geliştirmenize ve bunun sonucunda yeni fikirlere yol açacak bilgi bankanızı artırmanıza yardımcı olur.


2. Normalde Yapmayacağınız Şeyleri Yapın

Genelde ilginizi çekmeyen bir türden bir film izliyor olsun ya da genellikle görmeyeceğiniz bir aktiviteyle ilgilenmiyorsanız, yeni deneyimleri keşfederek otomatik olarak kendinize yeni beceriler öğrenme fırsatı verirsiniz. Örneğin, bir dikiş dersi almaya karar verdiğinizi varsayalım -sınıfa ders veren kişi başarılı bir girişimci olabilir ve onlarla konuşarak muhtemelen çalışma alanınıza uygulanabilecek yeni şeyler öğrenebileceksiniz.


3. Yeme Alışkanlıklarınızı Değiştirin

İster inanın ister inanmayın, ama ne yediğiniz yaratıcılığınızı etkileyebilir.Bu iddiayı destekleyecek çok fazla araştırma yapıldı.Sağlıklı beslenme sadece bilişsel yeteneklerinizi değil fiziksel gücünüzü de arttırır. Sağlıklı atıştırmalıklar yediğinizden emin olun!


4. Egzersiz Yapın

Egzersiz yapmak, dikkatlilikten sağlıklı hissetmeye ve daha uyanık olmaya kadar her şey için iyidir, ama aynı zamanda yaratıcılık için de iyidir. Christopher Bergland “Egzersiz bilinçaltı aklınızın bilinçaltında gömülü taze fikirlere erişmesine izin veriyor” diye açıklamalar yapmıştır. Öyleyse, o koşu bandına binin ya da  yürüyüşe çıkın!


5. Noktaları Bağlayın

Oturup yeni fikirler için başınızı tırmalamak isteyebilirsiniz, ama harika bir fikir zaten oradadır  sadece sahip olduğunuz bilgi üzerindeki noktaları birleştirmeniz gerekir. Steve Jobs’un bir zamanlar söylediği gibi: Yaratıcılık sadece bir şeyleri bağlamaktır. Yaratıcı insanlara bir şeyi nasıl yaptıklarını sorduğunuzda, biraz suçlu hissediyorlar çünkü gerçekten yapmadılar, sadece bir şey gördüler. ”


6. Daha Fazla Seyahat Edin

Seyahat etmek hayatınızın en ilham verici deneyimlerinden biri olabilir! Aslında, yeni kültürleri keşfetmek, yeni fikirlere yol açabilir ve buna karşılık, siz bile bilmeden yaratıcılığınızı artırabilir. Öyleyse, bu kadar haklı bir mola vermeniz gerektiği fikrinden şüphe ediyorsanız, durun!


7. Hayal kurmayı bırakmayın

Bütün gün hayal kurmak seni uzağa götürmeyecek ve kimseye zarar vermeyecek! Aksine, birçok çalışma hayal kurmanın yaratıcı düşünce sürecini iyileştirebileceğini doğrulamaktadır. Gerçekten de, zihniniz şaşkınlıkla dolaşırken, yeni ve yenilikçi fikirler geliştirmek daha kolaydır.


8. Masanızı Dağınık Tutun

Bir sonraki kağıt yığını içinde yüzdüğünüzde kendinizi suçlu hissetmeyin! Aslında, Psikoloji Bilimi’nde yayınlanan bir çalışma, ‘dağınık bir masanın kendi yararlarını sağlayabileceğini, yaratıcı düşünmeyi teşvik ettiğini ve yeni fikirleri teşvik ettiğini’ öneriyor.


9.  Beyin Fırtınası Yapın

Büyük mucitler bile, fikirlerini almak için etraflarında başka insanlara ihtiyaç duyar. Örneğin, Mark Zuckerberg veya Richard Branson’u ele alalım: yalnızca işletmelerinin büyümesine ve yeni ve yenilikçi ürünler geliştirmede yaratıcı düşünce süreçlerini teşvik etmelerine yardımcı olacak en iyisini ellerinden gelenin en iyisini yapıyorlar. Beyninizi daha yaratıcı olması için eğitmek istiyorsanız, iş arkadaşlarınızla bir araya gelmek ve iyi bir beyin fırtınası oturumu yapmak için programınızda bir saat boş bırakın. Sonunda ne kadar ilham hissedeceğinize şaşıracaksınız!


10. Işıkları Kısın

Yeni araştırmalar, ışıkların karartılmasının yaratıcılık seviyelerini arttırabileceğini, daha özgür hissetmenizi sağladığını ve sorunların çözümünde sizi daha iyi hale getirdiğini ortaya koyuyor. Bu yüzden bir dahaki sefere sıkıntıya kapıldığınızda, ışıkları rahat bir düzeye indirmeyi deneyin ve tüm bu fikirlerin aklınızda oluşmaya başladığını izleyin.

İlgini Çekebilir: Kariyerinize Büyük Etkide Bulunabilecek Ufak Günlük Rutinler

Youthall’u takip et iş ve staj ilanlarını da kaçırma.

Gebze Teknik Üniversitesi, Employer Branding Team Member @Youthall , IEEE GTÜ