Nasıl Daha Verimli Çalışabilirsiniz? İşte 5 Harika İpucu!

Etrafımızda dikkatimizi dağıtan o kadar çok şey varken uzun süre ders çalışabilmek mucize gibi görülmeye başlandı. Belki de bütün günümüzü masa başında ders çalıştığımızı düşünerek geçirsek de hiçbir şey anlamadığımızı fark ediyoruz gün sonunda. Bazen ne yaparsak yapalım bilgiler kafamıza bir türlü girmiyor çünkü tam olarak dikkatimizi vermiş olmuyoruz. İşte verimli çalışmak için gerekli olan şeyleri şu şekilde maddeleyebiliriz:


1. Güzel Bir Uyku İle Güne Başlayın

Öncelikle iyi bir uyku uyumuş olmalıyız. Bünyemizin ihtiyacı olan uyku süresini doldurmamışsak tüm günün baş ağrısı ile geçmesi muhtemel bir sonuçtur.


2. Yapılacaklar Listesi Hazırlayın

Yapmanız gereken şeylerin hepsini aklımızda tutmaya çalışırsak büyük bir kısmını yerine getirmeden unutmuş oluruz. Ya haftalık bir plan ya günlük ya da her ders için yapmanız gereken şeyler, çalışmanız gereken konular, listesi hazırlamak işlerinizi çok kolaylaştıracaktır. Sonrasında o listede yapılması gereken görevleri tamamladığımızda hissedeceğimiz rahatlık da bizi tatmin etmiş olacaktır.


3. Çalışma Mekanınızı Düzenleyin

İmkanınız varsa uyuduğunuz odada ders çalışmamanızı tavsiye ederim. Her mayıştığınızda kalkıp yatağa geçmek gibi bir rahatlığı olabilir. Eğer bir çalışma odası ya da kütüphanede çalışırsanız daha verimli bir çalışma süreci geçirebilirsiniz.


4. Telefonunuzu Mümkün Olan En Uzak Noktaya Bırakın

Belki de bu listedeki en önemli madde telefondan uzak durmak olacaktır. Çünkü çalışırken ara verip iki dakika Instagram’a, Twitter’a bakayım dedikten sonrasını hatırlamıyoruz genelde. Sosyal medyanın kurbanı oluyoruz bir şekilde. Çalıştığınız odaya hiç almamanızı, evden dışarda çalışmak durumunda iseniz de çantanızdan çıkarmamanızı tavsiye ederim. “Ama telefonun hesap makinesi özelliğini kullanmak zorunda kalıyorum.” diyorsanız yanınızda gerçek bir hesap makinesi taşıyarak bunun önüne geçebilirsiniz ya da “Derslerim Türkçe değil sözlük kullanmam gerekiyor.” diyorsanız da bilmediğiniz kelimeler çıktığında onları bir yere not alıp çalışmanız bittiğinde tahmin ettiğiniz anlamları ile gerçek anlamlarını karşılaştırmanız daha verimli bir öğrenme olacaktır.


5. Dikkatinizi Dağıtan Şeyleri Durdurun

Dikkat dağıtan unsurların başında telefon geliyordu. Telefonumuzu yanımıza almayarak bunun önüne geçmiştik. Ancak bazen bazı şeyleri düşünmek de sürekli kafamızı kurcalayabiliyor. Bunun için de aklınızda olan şeyi bir kağıda not alarak aklınızdan çıkarabilirsiniz. Mesela; çalışmam bitince arkadaşıma şunu mesaj atacağım, ara verince markete gidip şunları alacağım, internette şu konuyu araştıracağım gibi notlar onların aklınızda fazladan yer kaplamasını önleyecektir.

Dikkat dağıtan bir diğer şey ise ders çalışırken yemek yemek. Bir şeyler yemek sizin molanız olsun. Böylelikle çalışma alanınızdan uzaklaşıp biraz kafanızı dağıtmak için fırsat kazanmış olursunuz. Çalışma masanıza su, kahve, çay, kuruyemiş, çikolata dışında farklı bir şey götürmemenizi tavsiye ederim.


Benim ders çalışırken yaşadığım sorunlara kendimce bulduğum çözümleri kısaca özetlemeye çalıştım. Umarım sizler de kendinize en uygun yöntemi bularak günlerinizi verimli bir şekilde geçirirsiniz.

Sedanur Özkurtuluş

Youthall şirketler ile gençleri bir araya getiren profesyonel ağ ve yeni nesil işveren markası platformudur.