UX Tasarımı Nedir?

Kullanıcı deneyimi Tasarımı diye bilinen UX Desing(User Experience), kullanıcılara anlamlı ve alakalı deneyimler sağlayan ürünler yaratma sürecidir. Markalaşma, tasarım, kullanılabilirlik fonksiyonun özellikleri dahil olmak üzere, ürünün edinilmesi ve bütünleştirilmesi sürecinin tasarımını içerir. Genellikle “Kullanıcı Arayüz Tasarımı (UI)” ve “Kullanılabilirlik” gibi terimlerle birlikte kullanılır. UX tasarımı diğer birçok alanı kapsar. Bir UX tasarımcısı, markalaşma, tasarım, kullanılabilirlik ve fonksiyonun özellikleri dahil olmak üzere bir ürünün edinilmesi ve bütünleştirilmesi süreciyle ilgilidir. Cihaz, kullanıcının elinde bile olmadan önce başlayan bir hikayedir aslında.

Mükemmel kullanıcı deneyimi sağlayan ürünler (örneğin, iPhone) yalnızca ürünün tüketimi veya kullanımı göz önünde bulundurularak değil aynı zamanda tüm bilgi edinme, sahip olma ve hatta sorun giderme süreci de dikkate alınarak tasarlanır.  Benzer şekilde, UX tasarımcıları sadece kullanılabilir ürünler oluşturmaya odaklanmazlar; onlar için zevk, verimlilik ve eğlence gibi kullanıcı deneyiminin diğer yönlerine de önemlidir. Temel olarak, UX tasarımcıları, sadece göründüğü gibi olmadığına odaklanarak yeni bir ürün veya hizmet yaratma konusunda bütüncül bir yaklaşım benimsiyorlar. Kullanıcı deneyimini baştan sona tasarlıyor ve aradaki tüm müşteri temas noktalarını kapsar.

UX tasarımı neden önemlidir?

“UX” terimi bir süredir dijital dünyada bir terim olsa da, “kullanıcı deneyimi neden önemlidir?”, “UX tasarımı işim için ne ifade ediyor?” Veya “yatırımdan ne çıkarım? işim için UX’ta mı? ” düzenli olarak duyduğumuz sorular. Bu soruları ele almak için, UX tasarımına yatırım yapmanın işinize sağlayabileceği bazı temel faydalara bir göz atalım.

 UX tasarımına yatırım yapmak, maliyetleri düşürür.

İşletmenizin yürüttüğü yeni projelerle her zaman belirli bir risk söz konusudur. Ancak UX tasarım ve tasarım düşüncesi araştırma, analiz ve testlere odaklandığından, kendinizi hızlı bir şekilde başarıya hazırlıyorsunuz. Giderek daha fazla sayıda şirket, olası kullanılabilirlik sorunlarını veya başından itibaren sorunları önlemek ve bunları daha sonra ürün yeniden tasarımı veya hata düzeltmeleri ile düzeltmekten çok daha ucuz olduğunu fark etmeye başlıyor. Tüm tasarım değişikliklerinden sonra, geliştirme değişikliklerinden çok daha kolaydır ve bu nedenle çok daha ucuzdur.


 

 UX, dönüşümlerinizi artırmanıza yardımcı olabilir.

Belirli bir ürün veya hizmeti arayan web’i geziyorsunuz ve merakınızı giderecek iki veya daha fazla web sitesine rastladınız. Bütün bu siteler görünüşte aynı içeriği ve ürünleri tanıtırken, bir tanesi açıkça göze çarpabilir. Kullanımı kolay ve aradığınızı hızlı bir şekilde ve çok az veya hiç çaba sarf etmeden bulabiliriyorsanız, bu deneyim sizin için keyifliydi. Bu sizin web siteniz veya uygulamanız olsaydı, şimdi iyi olmaz mıydı? Ne yazık ki, pek çok web sitesi eksik ve daha sonra hoş görünebilecek karmaşık tasarımlar yüzünden aradıkları şeyi bulmakta zorlandıkları için müşterileri uzaklaştırıyorlar. Bunun bilimsel açıklaması, insanlar olarak sabırsız olduğumuzdur. Bunu göz önünde bulundurarak, şimdi her zamankinden daha fazla, bir web sitesi veya uygulama olsun, ürününüzdeki dönüşüm sayısını en üst düzeye çıkarmak için kullanıcılarınızın harcayacağı çabayı nasıl azaltacağınızı düşünmeniz önemlidir.


 UX tasarımı SEO’nuza yardımcı olabilir.

Bu doğru, Good UX tasarımı sağlıklı SEO sıralamalarına neden olabilir. Google, arama sonuçlarında aktif olarak kullanıcı deneyimini aktif olarak tanıtır. Sonuçta, kendi amaçları, ilk önce en alakalı bilgileri sunarak kullanıcılara sorularına en hızlı şekilde cevap vermektir. Bu sadece SEO için değil aynı zamanda ücretli medya veya (tıklama başına ödeme pazarlaması anlamına da gelir. Google Reklamları gibi platformlar (daha önce Google Adwords olarak bilinir), reklam kampanyalarınızdaki “açılış sayfası deneyiminizin” sonuçlarını aktif olarak puanlar ve bu sayfalardaki kullanıcı yolculuğunu / odağını optimize etmek için önerilerde bulunur.

Kullanıcı deneyimi, Google’ın arama algoritmasında büyük bir faktördür. Web siteleri söz konusu olduğunda, kötü bir kullanıcı deneyimi, sonuçta SEO sıralamasının veya Ücretli reklamcılık durumunda yetersiz bir reklam kampanyasıyla sonuçlanabilir.


UX tasarımı ile marka değerinizi artırın

İyi bir kullanıcı deneyimi herhangi bir iş için uzun bir yolculuktur. Markanıza, ürününüze veya hizmetinize güven duymak ve hedef müşterileriniz ile uzun süredir devam eden bir ilişki kurmak çok önemlidir. Kesintisiz ve eğlenceli etkileşimler, müşteri aktivasyonunu teşvik eder, bu da markanızı ve ürün ve hizmetlerini tanıma ve sadakatine dönüştürür.

İlgini Çekebilir: İyi Bir Mülakat Öncesi Stresinizi Azaltmanın 8 Yolu

Youthall’u takip et iş ve staj ilanlarını da kaçırma.

Gebze Teknik Üniversitesi, Employer Branding Team Member @Youthall , IEEE GTÜ